Pomarančni liker s kavnimi zrni
Print Friendly, PDF & Email

Bližajo se prazniki. Če še vedno premišljujete, kaj bi podarili svojim najbližjim, je tu odlična ideja – pomarančni liker s kavnimi zrni. Je čisto preprost, hitro narejen, zanj potrebujete zelo malo sestavin, rezultat pa je liker s prijetno aromo pomaranče in kančka kave. Jaz ga delam vsaj dvakrat na leto, saj je eden izmed nam najljubših aperitivov. Ker mora počivati 3 do 4 tedne, ga naredite čim prej, da bo do božiča že pripravljen za obdarovanje. Mimogrede: najboljše darilo je tisto, ki je dano iz srca in narejeno s srcem, zato je pomarančni liker s kavnimi zrni gotovo prava izbira. Poskusite ga!

Pomarančni liker s kavnimi zrniPripomočki za pomarančni liker:

  • oster nož
  • večjo steklenico s širšim grlom in pokrovčkom

Sestavine za pomarančni liker s kavnimi zrni:

  • 1 (najbolje bio) pomaranča
  • 50 kavnih zrn
  • 500 ml žganja (slivovka ali beli rum)
  • 250 g sladkorja

Postopek za pripravo pomarančnega likerja:

Najprej se prepričamo, da smo vzeli dovolj velik kozarec, saj mora iti pomaranča skozi njegovo grlo, torej na dno kozarca.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Nato vzamemo pomarančno, jo dobro operemo in z nožem 50-krat zarežemo, da naredimo luknjice, ki bodo dovolj velike za kavna zrna.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

V vsako luknjico, ki smo jo naredili, vstavimo eno kavno zrno.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Pomarančo s kavnimi zrni vstavimo v kozarec.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

V posodo damo sladkor in žganje ter premešamo z žlico.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Zdaj pomarančo v kozarcu zalijemo s tekočino iz žganja in sladkorja.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Pomembno je, da tekočina popolnoma prekrije pomarančo.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Kozarec zapremo s pokrovčkom in dobro pretresemo. Pospravimo ga nekam v temen in hladen prostor, najbolje kam v klet. Tam naj stoji 3 do 4 tedne. Priporočljivo je, da kozarec vsak drugi dan pretresete. Pomaranča in kavna zrna bodo medtem spuščala aromo, sladkor se bo stopil in po vsaj 3 tednih mirovanja lahko sok pomaranče izcedimo in vlijemo v kozarec, liker pa potem precedimo in lično zapakiramo v prozorne stekleničke, saj ima poleg čudovitega vonja in arome tudi privlačno oranžno barvo.

Pomarančni liker s kavnimi zrni

Čin, čin, prazniki bodo že tu in s svojimi bližnjimi boste lahko nazdravili z domačim likerjem. Srečno!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor