Pomarančni liker s kavnimi zrni
Bližajo se prazniki. Če še vedno premišljujete, kaj bi podarili svojim najbližjim, je tu odlična ideja – pomarančni liker s kavnimi zrni. Je čisto preprost, hitro narejen, zanj potrebujete zelo malo sestavin, rezultat pa je liker s prijetno aromo pomaranče in kančka kave. Jaz ga delam vsaj dvakrat na leto, saj je eden izmed nam najljubših aperitivov. Ker mora počivati 3 do 4 tedne, ga naredite čim prej, da bo do božiča že pripravljen za obdarovanje. Mimogrede: najboljše darilo je tisto, ki je dano iz srca in narejeno s srcem, zato je pomarančni liker s kavnimi zrni gotovo prava izbira. Poskusite ga!
Pripomočki za pomarančni liker:
- oster nož
- večjo steklenico s širšim grlom in pokrovčkom
Sestavine za pomarančni liker s kavnimi zrni:
- 1 (najbolje bio) pomaranča
- 50 kavnih zrn
- 500 ml žganja (slivovka ali beli rum)
- 250 g sladkorja
Postopek za pripravo pomarančnega likerja:
Najprej se prepričamo, da smo vzeli dovolj velik kozarec, saj mora iti pomaranča skozi njegovo grlo, torej na dno kozarca.
Nato vzamemo pomarančno, jo dobro operemo in z nožem 50-krat zarežemo, da naredimo luknjice, ki bodo dovolj velike za kavna zrna.
V vsako luknjico, ki smo jo naredili, vstavimo eno kavno zrno.
Pomarančo s kavnimi zrni vstavimo v kozarec.
V posodo damo sladkor in žganje ter premešamo z žlico.
Zdaj pomarančo v kozarcu zalijemo s tekočino iz žganja in sladkorja.
Pomembno je, da tekočina popolnoma prekrije pomarančo.
Kozarec zapremo s pokrovčkom in dobro pretresemo. Pospravimo ga nekam v temen in hladen prostor, najbolje kam v klet. Tam naj stoji 3 do 4 tedne. Priporočljivo je, da kozarec vsak drugi dan pretresete. Pomaranča in kavna zrna bodo medtem spuščala aromo, sladkor se bo stopil in po vsaj 3 tednih mirovanja lahko sok pomaranče izcedimo in vlijemo v kozarec, liker pa potem precedimo in lično zapakiramo v prozorne stekleničke, saj ima poleg čudovitega vonja in arome tudi privlačno oranžno barvo.
Čin, čin, prazniki bodo že tu in s svojimi bližnjimi boste lahko nazdravili z domačim likerjem. Srečno!