Jajčni liker
Print Friendly, PDF & Email

Kremast in okusen aperitiv, ki nas lepo pogreje. Jajčni liker je super za hladne večere, zaključene družbe in lepe trenutke. Priprava ni težavna in vam ne bo vzela veliko časa. Poskusite! 😉

jajcni-liker-6

Jajčni liker – pripomočki:

  • štedilnik
  • kozica
  • skleda
  • električni mešalnik
  • metlica
  • lij
  • zajemalka
  • steklenice s pokrovčki

Jajčni liker – sestavine:

  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu + žlica kristalnega sladkorja
  • 4 dl mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 2 dl vodke, ali za bolj močan liker, alkohola (94 – 96 %)
  • pol žličke naribanega muškatnega oreščka

Jajčni liker – postopek:

Beljake ločimo od rumenjakov, tako da damo rumenjake v kozico, kjer bomo kuhali, beljake pa v skledo. Beljakom dodamo žlico sladkorja, k rumenjakom pa stresemo sladkor v prahu. Oboje zmiksamo, beljake v čvrst sneg, rumenjake pa miksamo toliko časa, dokler se sladkor ne stopi.

jajcni-liker

Nato v kozico k rumenjakom, dodamo še smetano in mleko, ter premešamo z metlico ali električnim mešalnikom, dodamo tudi muškatni orešček in zopet premešamo.

jajcni-liker-1

jajcni-liker-2

Kozico postavimo na štedilnik, katerega prižgemo in med mešanjem pripeljemo do vrenja, takoj ko začne vsebina rahlo brbotati oz. rahlo vreti, kozico odstavimo. Beljake nato z metlico, primešamo v vročo zmes.

jajcni-liker-3

Če želite, da je vaš liker bolj gost in puhast, dodajte vse 4 beljake, če pa želite, da je nekoliko redkejši mu dodajte le polovico beljakov. Z metlico mešamo, dokler vsebina kozice ni enotna. Na koncu prilijemo še vodko oz. alkohol. Premešamo in naš liker je pripravljen, le še dobro se mora ohladiti.

jajcni-liker-4

Polnimo ga v čiste steklenice, s pomočjo lija in zajemalke, katere dobro zapremo.

jajcni-liker-5

Hranimo ga v hladilniku, do 14 dni.

Nom nom in na zdravje! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor