Mascarpone šarkelj z jagodami
Rahel in sočen sta le dva pridevnika, ki opisujeta mascarpone šarkelj z jagodami. Šarkelj je tudi zelo enostaven za pripravo, omogoča pa tudi precej prostih rok pri pripravi, saj lahko jagode nadomestite z drugim sadjem ali celo zamenjate za koščke čokolade, morda celo pehtran … Možnosti je veliko, zato je mascarpone šarkelj lahko vedno drugačen, a vedno odličen.
Pripomočki za šarkelj z jagodami
- pekač za šarkelj premera 25-27 cm
- mikser
Sestavine za šarkelj z jagodami
- 2 jajci (M ali L)
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta ali vaniljeve paste
- 250 g mascarpone sira
- 260 g gladke bele moke
- 1 pecilni prašek
- 1,1 dl olja
- 200 g jagod
Priprava šarklja z jagodami
Najprej umijemo in nekoliko osušimo ter očistimo jagode, ki jih nato narežemo na manjše kose. Pripravimo in odtehtamo si tudi preostale sestavine. Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Jajci skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem pri najviši hitrosti mikserja miksamo približno 3-4 minute, da zmes posvetli, naraste in dobimo res kremasto teksturo. Nato znižamo hitrost mešalnika in med mešanjem prilijemo olje, vaniljev ekstrakt ali dodamo vaniljevo pasto. Dodamo in vmešamo še mascarpone.
Nato, še vedno med neprestanim mešanjem, po žlicah dodajamo moko, kateri smo dodali pecilni prašek.
Dobljeni zmesi, ki je nekoliko bolj gosta, dodamo še narezane jagode, ki jih ročno vmešamo.
Pekač za šarkelj s pomočjo čopiča premažemo z oljem (lahko tudi z zmehčanim maslom) in vanj enakomerno porazdelimo testo. Mascarpone šarkelj z jagodami pečemo v ogreti pečici pri 180 °C 40 minut. Čas peke seveda prilagodite svoji pečici in ga po potrebi podaljšajte/skrajšajte za nekaj minut.
Pečen šarkelj vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču nekaj minut, nato pa pekač previdno obrnemo in šarkelj stresemo na ohlajevalno mrežo in pustimo, da se ohladi.
Ohlajenega po želji in okusu posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine. Priporočam, da režete ohlajenega, saj je šarkelj resnično rahel in se še vroč ne bi najlepše rezal.
Prijetno sladkanje vam želim, ljubitelje šarkljev pa vabim, da poskusite tudi:
- sočen šarkelj z višnjami,
- rahel šarkelj z jabolki,
- skutni šarkelj s pehtranom,
- čokoladno bananin šarkelj z malinami.
- sočen skutin šarkelj,
- čokoladno kokosov šarkelj,
- sočen čokoladno pomarančni šarkelj,
- sočen čokoladno kokosov šarkelj.