Krhki orehovi rogljički drugič
Print Friendly, PDF & Email

So ena od najbolj priljubljenih sladkih dobrot, ki navduši s svojo hrustljavostjo in z okusom po orehih. Posuti sladkornim prahom se mi zdi, da ponazarjajo zasneženo pokrajino. So enostavni za pripraviti in hitro pečeni, zato naj se ob pripravi združi cela družina. Vsekakor pa se bo vsa družina z veseljem zbrala pri sladkanju z krhkimi orehovimi rogljički.

Krhki orehovi rogljički – pripomočki

  • strojček za mletje ali sekljalnik
  • električni mešalnik, lahko pa umesimo tudi ročno
  • pekač

Krhki orehovi rogljički – sestavine

Za 800 g orehovih rogljičkov:

  • 350 g gladke moke tip 400
  • 250 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja
  • 130 g mletih orehov
  • 1 jajce

In še:

  • sladkor v prahu za posip (po želji, ni obvezno)

Krhki orehovi rogljički

Orehe najprej pregledamo, da odstranimo vse lupine in smeti, ko orehe pregledamo jih zmeljemo ali pa na drobno sekljamo.

Krhki orehovi rogljički

V posodo odtehtamo moko, sladkor, maslo in dodamo jajce, vse sestavine ročno ali strojno zamešamo, da se vse sestavine dobro umešajo.

Nato dodamo orehe in jih tudi dobro umešamo v testo. Umešano testo pokrijemo, da se ne izsuši, nato ga postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro, lahko pa tudi za več časa, da se ohladi, otrdi in se potem lažje oblikuje piškote.

Postopoma po delih ohlajeno testo zvaljamo v daljši svaljek premera okoli 10 mm, nato ga narežemo na manjše dele, na okoli 70 mm in iz teh paličic oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem (lahko oblikujete tudi drugačne velikosti rogljičkov, vendar v tem primeru prilagodite čas peke).

Navadno pečico segrejemo na 180 °C in na srednje vodilo postavimo pekač z rogljički, pečemo jih 10 do 12 minut, da postanejo zlato – rumeni. Še vroče orehove rogljičke povaljamo v sladkornem prahu, da se sladkor lepo oprime.

Krhki orehovi rogljički

Nato jih polagamo na krožnik ali pladenj, da se počasi ohladijo.

krhki orehovi rogljički

Krhki orehovi rogljički nas razveselijo vse letne čase, še prav posebno pa v hladnejših mesecih. Lučka Glaser

Še nekaj drugih, različno pripravljenih piškotkov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor