Breskvice po maminem receptu
Print Friendly, PDF & Email

Breskvice me spomnijo na otroštvo, saj nas je z njimi razvajala moja stara mama Milka. Zelo skrbno jih je pripravljala in mi zaupala recept. Breskvice teknejo kadarkoli, predvsem pa na kakšnem malo bolj posebnem praznovanju.

Postopek priprave je nekoliko dolgotrajnejši, saj zajema kar nekaj korakov, a niso tako zapleteni, da ne bi hitro dobili občutka in stvar speljali do konca, sploh če vemo, da nas na koncu čaka sladkanje z okusnimi piškoti, ki po obliki spominjajo na breskve, sicer pa so sestavljeni iz dveh krhkih piškotov, ki imata v sredini okusen in sočen orehov nadev. Polovici spojimo z marmelado, piškot pa za vero-dostojnejši videz povaljamo v barvi in sladkorju. Pa začnimo!

Breskvice po maminem receptu

Pripomočki za breskvice po maminem receptu

 • 2 čimvečja pekača s papirjem za peko
 • manjši nožek
 • kavna žlička
 • rokavice za enkratno uporabo

Sestavine za breskvice po maminem receptu

Za 50-60 manjših breskvic:

Za testo:

 • 160 g sladkorja
 • 1,5 dl mleka
 • 1,5 dl sončničnega olja
 • 2 jajci (velikost L)
 • 580 g navadne bele moke (tip 500)
 • 20 g pecilnega praška

Za nadev:

 • 250 g mletih orehov
 • 150 g sladkorja
 • 3 žlice ruma
 • 50 g kakava v prahu
 • 150 g marelične marmelade + približno 70 g za spajanje polovic
 • 50 g piškotnih drobtin, ki jih izdolbemo iz breskvic
 • 5 žlic mleka
 • sok pol limone

Za barvanje in posip:

 • 2 žlički rdečega jedilnega barvila (okus jagode)
 • sok pol limone
 • 200 g sladkorja

Postopek za breskvice po maminem receptu

Breskvic se lotimo s pripravo testa za piškote. V posodo damo 1,5 dl mleka, 1,5 dl olja in 160 g sladkorja. Zmešamo z električnim mešalnikom.

Breskvice po maminem receptu

V skledico ubijemo jajci in ju razžvrkljamo ter vlijemo v prvo posodo.

Breskvice po maminem receptu

Postopno dodamo 580 g moke, ki ji primešamo 20 g pecilnega praška. Najbolje je, da ju presejemo (tako je vedno pravila moja mama, da v testu ni grudic in je moka bolj zračna). Zdaj uporabimo nastavek za gnetenje. Sestavine mešamo, dokler ne dobimo enotnega testa. To naj pol ure počiva.

Breskvice po maminem receptu

Klasično pečico vklopimo na 150 °C in na dva večja pekača položimo papir za peko. Iz testa oblikujemo kroglice. Sama imam raje manjše breskvice, zato delam manjše kroglice, ki med peko tako in tako še narastejo in so na koncu večje. Uporabim za približno eno žličko testa.

Kroglice nekoliko sploščimo s prsti. Testo je lahko oblikovati, saj se ne prijema na prste. Na pekaču med kroglicami pustimo malo prostora, da se med peko ne sprimejo. Pečemo jih 15 minut in točen čas prilagodimo glede na svojo pečico. Medtem ko se prva runda peče, pripravimo drugi pekač kroglic in tako naprej.

Breskvice po maminem receptu

Po tem postopku spečemo vse polovice breskvic. Ko so pečene, jih odtstranimo s pekača in zlagamo na desko ali krožnik(e). Pokrijemo jih s krpo. Med peko včasih kakšna nekoliko razpoka, a se kasneje to ne bo tako zelo opazilo, če nas res moti, pa jo pač pojemo kot samostojen piškot.

Breskvice po maminem receptu

Lotimo se dolbenja. Sredico moramo izdolbsti, da bomo vanjo lahko nadevali orehovo polnilo. Pomagamo si z manjšim nožkom, s katerim zarežemo v sredino piškota in med obračanje le-tega v drugi roki delamo vedno večjo okroglo luknjico, a pustimo nekaj roba. Delamo z občutkom, da se nam piškot v roki ne zdrobi (in spet – če se, ga pač uporabimo na drug način v kakšni drugi sladici ;)). Na koncu drobtine spraskamo ven s pomočjo ročaja čimmanjše kavne žličke. Piškotne drobtine prihranimo.

Breskvice po maminem receptu

Pripravimo orehov nadev: v skledi zmešamo 250 g mletih orehov, 150 g sladkorja, 3 žlice ruma, 50 g kakava v prahu, 150 g marelične marmelade, 50 g piškotnih drobtin, ki smo jih izdolbli iz breskvic, 5 žlic mleka in sok pol limone.

Breskvice po maminem receptu

Z nadevom napolnimo izdolbene polovice, pri čemer spet uporabimo kavno žličko. Lažje gre, če nadev potiskamo v vdolbinico s hrbtno stranjo žličke. Nadev naj ne gleda ven, saj bo tako v napoto kasneje, ko bomo breskvice spajali po dve in dve skupaj.

Breskvice po maminem receptu

Zdaj je na vrsti sestavljanje oz. spajanje breskvic. Izberemo dve približno enako veliki nadevani polovici in eno po ravni strani namažemo z marelično marmelado, drugo pa pritisnemo nanjo.

Breskvice po maminem receptu

Na tak način združimo vse polovice v ljubke male brekvice, ki jih moramo še obarvati, da si bodo res podobne. Za zdaj pa jih lepo zlagamo na pladenj. Predlagam, da jih čez noč pustimo, da se dobro sprimejo skupaj in nadaljujemo naslednji dan.

Breskvice po maminem receptu

Sledi še barvanje in sladkanje (najprej valjanje breskvic v sladkorju, potem pa res pravo sladkanje z našim izdelkom :)). Za barvanje breskvic si pripravimo 3 skledice: v eno damo sladkano vodo z limono, v drugo rdeče barvilo, v tretjo pa približno 100 g sladkorja (in preostanek kasneje). Pripravimo še krožnik (s papirnato brisačko), kamor bomo odlagali breskvice.

Breskvice po maminem receptu

Za sladkano vodo z limono zavremo 1 dl vode in ga odstavimo, da se malo ohladi. Dodamo mu 1 žlico sladkorja in sok pol limone. Premešamo in ohladimo.

Za rdečo barvo v skledico nalijemo 10 žličk hladne vode in 2 žlički rdečega barvila.

Priporočam, da si pripravimo še eno skledo s toplo vodo, v kateri bomo lahko sproti spirali prste, in kuhinjsko krpo, v katero jih bomo brisali.

Breskvice po maminem receptu

Za delo priporočam uporabo rokavic, da se nam barva ne prime na prste. Breskvico najprej približno do polovice pomočimo v sladkano vodo z limono.

Breskvice po maminem receptu

Potem jo z drugo polovico pomočimo v rdeče barvilo. Tukaj predlagam, da se ne trudimo biti čimbolj natančni in narediti vseh breskvic enakih, ampak naj bo vsaka obarvana malo drugače, ena bolj, druga manj rdečkasto, da bodo bolj pristne in podobne pravim. Ko je obarvana, kot želimo, jo podržimo na robu, da odvečna tekočina odteče.

Breskvice po maminem receptu

Nazadnje jo položimo v sladkor in jo povaljamo ter obračamo tako, da je s sladkorjem obdana z vseh strani.

Breskvice po maminem receptu

Breskvice odlagamo na krožnik in si vsakič znova očistimo prste v skledi s toplo vodo.

Breskvice po maminem receptu

V sladkorju se začnejo nabirati skupki, ki so moteči, zato jih vsake toliko odstranimo z žlico. Najbolje je, da to naredimo enkrat ali dvakrat, nato pa sladkor preprosto zamenjamo z novim (preostalih 100 g).

Breskvice po maminem receptu

Tako, breskvice so narejene in lahko uživamo v sladkanju ali pa jih komu podarimo za darilo. Če jih ne bomo postregli takoj, jih shranimo v posodi za piškote. Dober tek!

Breskvice po maminem receptu

Tukaj pa je še nekaj idej za dobrote, ki sem jih jedla v otroštvu:

In še ideja, kako porabiti preostanek piškotnih drobtin iz izdolbenih polovic: pripravite Ekspresno sladico v zadnjem hipu.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor