Jogurtove miške po receptu mame Milke
Spomnim se, da je jogurtove miške pekla (oz. cvrla) moja mama Milka, ko sem bila še majhna. Zdaj jih po njenem receptu pripravljam tudi sama, saj je priprava res enostavna in hitra, treba pa je biti previden pri delu z vročim oljem.
Za to sladico, ki tekne ob kakšni enoločnici ali gostejši juhi kadarkoli čez leto, še posebej pa ob pustnem času, potrebujemo le nekaj sestavin. Najboljše so sveže in rahlo posute s sladkorjem v prahu.
Pripomočki za jogurtove miške po receptu mame Milke
- posoda, v kateri bomo cvrli miške
- električni mešalnik ali metlica za ročno stepanje
Sestavine za jogurtove miške po receptu mame Milke
Za eno skledo mišk
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 180 g navadnega jogurta
- 200 g navadne bele moke (tip 500)
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščep soli
- vsaj 0,5 l olja za cvrtje
- sladkor v prahu
Postopek za jogurtove miške po receptu mame Milke
Za jogurtove miške najprej v skledo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 50 g sladkorja in 180 g jogurta. Zmešamo z električnim mešalnikom.
Posebej natehtamo in zmešamo suhe sestavine: 200 g moke, 1 pecilni prašek in ščep soli.
Suhe sestavine postopno dodajamo k jogurtovi masi. Testo za miške pustimo počivati 10 minut in medtem pripravimo posodo za cvrtje – sama najraje uporabim nekoliko manjšo in višjo posodo, da olje ne šprica preveč naokoli, vseeno pa v njej lahko ocvrem po približno 8 mišk hkrati. V izbrano posodo torej nalijemo vsaj pol litra olja za cvrtje in jo postavimo na štedilnik, da se olje počasi segreje na zmerno visoko temperaturo.
Ko je olje segreto, poskusno spečemo eno miško, da vidimo, ali je ravno dovolj vroče – miške se cvrejo okoli 3 minute in pol, da so lepo zlatorjavo zapečene. Če bo olje prevroče, se bodo zažgale, znotraj pa bodo še surove.
Pri polaganju testa v vroče olje si pomagamo z dvema žličkama. Všeč mi je, da so miške bolj majhne, zato zajamem za približno pol do 3/4 žličke mase, saj med cvrtjem še naraste. Previdno jo položim tik nad gladino olja in jo z drugo žličko podrgnem dol. Ker se masa malo vleče, bodo nastali značilni mišji repki.
Miške se načeloma med cvrtjem kar same obrnejo in ocvrejo še na drugi strani, vseeno pa smo pozorni in jih po potrebi obrnemo z vilicami.
Ko so jogurtove miške po receptu mame Milke lepo pečene, jih s penovko poberemo iz olja in jih preložimo v skledo, v katero položimo papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje.
Ocvrte jogurtove miške oz. pustne miške posujemo s sladkorjem v prahu.
Uživajte v sladkanju!
Tukaj pa najdete še recept za krhke flancate po receptu moje mame Milke.