Jogurtove miške po receptu mame Milke
Print Friendly, PDF & Email

Spomnim se, da je jogurtove miške pekla (oz. cvrla) moja mama Milka, ko sem bila še majhna. Zdaj jih po njenem receptu pripravljam tudi sama, saj je priprava res enostavna in hitra, treba pa je biti previden pri delu z vročim oljem.

Za to sladico, ki tekne ob kakšni enoločnici ali gostejši juhi kadarkoli čez leto, še posebej pa ob pustnem času, potrebujemo le nekaj sestavin. Najboljše so sveže in rahlo posute s sladkorjem v prahu.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Pripomočki za jogurtove miške po receptu mame Milke

  • posoda, v kateri bomo cvrli miške
  • električni mešalnik ali metlica za ročno stepanje

Sestavine za jogurtove miške po receptu mame Milke

Za eno skledo mišk

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 180 g navadnega jogurta
  • 200 g navadne bele moke (tip 500)
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • ščep soli
  • vsaj 0,5 l olja za cvrtje
  • sladkor v prahu

Postopek za jogurtove miške po receptu mame Milke

Za jogurtove miške najprej v skledo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 50 g sladkorja in 180 g jogurta. Zmešamo z električnim mešalnikom.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Posebej natehtamo in zmešamo suhe sestavine: 200 g moke, 1 pecilni prašek in ščep soli.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Suhe sestavine postopno dodajamo k jogurtovi masi. Testo za miške pustimo počivati 10 minut in medtem pripravimo posodo za cvrtje – sama najraje uporabim nekoliko manjšo in višjo posodo, da olje ne šprica preveč naokoli, vseeno pa v njej lahko ocvrem po približno 8 mišk hkrati. V izbrano posodo torej nalijemo vsaj pol litra olja za cvrtje in jo postavimo na štedilnik, da se olje počasi segreje na zmerno visoko temperaturo.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Ko je olje segreto, poskusno spečemo eno miško, da vidimo, ali je ravno dovolj vroče – miške se cvrejo okoli 3 minute in pol, da so lepo zlatorjavo zapečene. Če bo olje prevroče, se bodo zažgale, znotraj pa bodo še surove.
Pri polaganju testa v vroče olje si pomagamo z dvema žličkama. Všeč mi je, da so miške bolj majhne, zato zajamem za približno pol do 3/4 žličke mase, saj med cvrtjem še naraste. Previdno jo položim tik nad gladino olja in jo z drugo žličko podrgnem dol. Ker se masa malo vleče, bodo nastali značilni mišji repki.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Miške se načeloma med cvrtjem kar same obrnejo in ocvrejo še na drugi strani, vseeno pa smo pozorni in jih po potrebi obrnemo z vilicami.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Ko so jogurtove miške po receptu mame Milke lepo pečene, jih s penovko poberemo iz olja in jih preložimo v skledo, v katero položimo papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Ocvrte jogurtove miške oz. pustne miške posujemo s sladkorjem v prahu.

jogurtove miške po receptu mame Milke

Uživajte v sladkanju!

jogurtove miške po receptu mame Milke

Tukaj pa najdete še recept za krhke flancate po receptu moje mame Milke.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor