Sirova omaka s tuno
To je bila prva jed, ki sem se jo naučila skuhati povsem samostojno. Priprava je torej zelo enostavna, vzela pa nam bo le toliko časa, kolikor ga potrebujemo, da se testenine skuhajo, medtem pa bomo ravno pripravili omako.
Ta vsebuje le nekaj sestavin: mlečne izdelke, tuno in zelišče. Zelenjave v njej ne bomo našli, zato si vsaj zraven le privoščimo skledo dobre solate.
Pripomočki za sirovo omako s tuno:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za sirovo omako s tuno:
Za 2 osebi:
- 2/3 dl mleka (ali rastlinskega napitka, sama sem uporabila ovsenega)
- 3 trikotniki topljenega sirčka (npr. Zdenka sir)
- 30 g sira (npr. ementaler, gavda, edamec …)
- 5 g oz. za 1 žlico sveže naribanega parmezana
- 80 g tunine iz konzerve
- ščep posušenega origana
Postopek za sirovo omako s tuno:
V posodo vlijemo 1/3 dl mleka ali rastlinskega napitka. Dodamo 3 trikotnike topljenega sira.
Posodo postavimo na štedilnik in ko se začne vsebina segrevati, z vilicami pretlačimo sir.
Dolijemo preostanek mleka in med kuhanjem na zmerni temperaturi večkrat premešamo. 30 g izbranega sira naribamo in ga postopno dodajamo v posodo, v kateri pripravljamo sirovo omako s tuno. Vsakič, ko dodamo za žlico sira, premešamo in počakamo, da se stopi, potem dodamo novega, dokler ni ves sir lepo vmešan v omako.
Enako naredimo s parmezanom. Ta naj bo sveže nariban, saj ima tak boljši okus.
Proti koncu priprave sirove omake s tuno dodamo ščep posušenega origana, ki ga pomanemo med prsti.
Čisto na koncu bomo v omako dodali tunino. Konzervico odpremo in odlijemo olje, nato pa tunino stresemo v posodo z omako in večje kose s pomočjo vilic damo narazen, da dobimo manjše, ki jih vmešamo v omako.
Tako, sirova omaka s tuno je pripravljena, da jo prelijemo čez naše najljubše testenine. Če se morda sprašujete, če sem pozabila na sol – nisem. 🙂 Omaka se mi zdi sama po sebi dovolj slana, slane so tudi testenine, ki jih posebej skuhamo v slanem kropu, po želji oz. okusu pa seveda lahko dodamo tudi sol. 😉 Dober tek!
Testenine pa lahko prelijemo tudi s temi omakami:
- Sirova omaka s čičeriko.
- Smetanova omaka s piščancem in šparglji.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.
- Testenine v kremni sirovi omaki z gobami.
- Testenine z mesno omako in papriko.
- Testenine z lososom v smetanovi omaki.
- Špageti s šparglji in kuhano šunko.
- Špageti z bučkami in piščancem.