Sirova omaka s tuno
Print Friendly, PDF & Email

To je bila prva jed, ki sem se jo naučila skuhati povsem samostojno. Priprava je torej zelo enostavna, vzela pa nam bo le toliko časa, kolikor ga potrebujemo, da se testenine skuhajo, medtem pa bomo ravno pripravili omako.

Ta vsebuje le nekaj sestavin: mlečne izdelke, tuno in zelišče. Zelenjave v njej ne bomo našli, zato si vsaj zraven le privoščimo skledo dobre solate.

Sirova omaka s tuno

Pripomočki za sirovo omako s tuno:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za sirovo omako s tuno:

Za 2 osebi:

  • 2/3 dl mleka (ali rastlinskega napitka, sama sem uporabila ovsenega)
  • 3 trikotniki topljenega sirčka (npr. Zdenka sir)
  • 30 g sira (npr. ementaler, gavda, edamec …)
  • 5 g oz. za 1 žlico sveže naribanega parmezana
  • 80 g tunine iz konzerve
  • ščep posušenega origana

Postopek za sirovo omako s tuno:

V posodo vlijemo 1/3 dl mleka ali rastlinskega napitka. Dodamo 3 trikotnike topljenega sira.

Sirova omaka s tuno

Posodo postavimo na štedilnik in ko se začne vsebina segrevati, z vilicami pretlačimo sir.

Sirova omaka s tuno

Dolijemo preostanek mleka in med kuhanjem na zmerni temperaturi večkrat premešamo. 30 g izbranega sira naribamo in ga postopno dodajamo v posodo, v kateri pripravljamo sirovo omako s tuno. Vsakič, ko dodamo za žlico sira, premešamo in počakamo, da se stopi, potem dodamo novega, dokler ni ves sir lepo vmešan v omako.

Sirova omaka s tuno

Enako naredimo s parmezanom. Ta naj bo sveže nariban, saj ima tak boljši okus.

Sirova omaka s tuno

Proti koncu priprave sirove omake s tuno dodamo ščep posušenega origana, ki ga pomanemo med prsti.

Sirova omaka s tuno

Čisto na koncu bomo v omako dodali tunino. Konzervico odpremo in odlijemo olje, nato pa tunino stresemo v posodo z omako in večje kose s pomočjo vilic damo narazen, da dobimo manjše, ki jih vmešamo v omako.

Sirova omaka s tuno

Tako, sirova omaka s tuno je pripravljena, da jo prelijemo čez naše najljubše testenine. Če se morda sprašujete, če sem pozabila na sol – nisem. 🙂 Omaka se mi zdi sama po sebi dovolj slana, slane so tudi testenine, ki jih posebej skuhamo v slanem kropu, po želji oz. okusu pa seveda lahko dodamo tudi sol. 😉 Dober tek!

Sirova omaka s tuno

Testenine pa lahko prelijemo tudi s temi omakami:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor