Preprosta paradižnikova omaka s čajoto
Čajota je vrsta bučke, ki ima lahko na lupini bodice. Je zelo okusna in sama večkrat pripravim ocvrto, okusna pa je tudi v omaki s paradižnikom. Ta omaka je pripravljena iz le nekaj sestavin in v kratkem času, prelijemo pa jo čez testenine, svaljke, krompir, riž, polento, ajdovo ali proseno kašo …
Pripomočki za preprosto paradižnikovo omako s čajoto
- posoda s pokrovko
Sestavine za preprosto paradižnikovo omako s čajoto
Za 2 osebi:
- 120 g čajote (tehtana že olupljena)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 3 dl paradižnikove omake
- ščep posušene bazilike
- ščep posušenega origana
- ščep soli
- 2 žlici olivnega olja
Postopek za preprosto paradižnikovo omako s čajoto
V ponev vlijemo 2 žlici olivnega olja in jo postavimo na štedilnik. Medtem ko se olje greje, olupimo in nasekljamo 100 g čebule. Stresemo jo v ponev in prepražimo, vmes pa večkrat premešamo in pazimo, da se ne prismodi – lahko dolijemo kakšno žlico vode.
Čajoto olupimo (najlažje gre tako, da jo narežemo na kolobarje in potem z nožem odrežemo lupino) in jo narežemo na kockice. Lahko jo tudi naribamo. Dodamo jo v ponev, prav tako pa strta stroka česna.
Dolijemo nekaj žlic vode in solimo s ščepom soli. Premešamo in pokrijemo, da se duši na zmerni temperaturi približno 10-15 minut oz. toliko, da se čajota zmehča. Nato dolijemo 3 dl paradižnikove omake.
V omako s čajoto dodamo še zelišča: med prsti pomanemo ščep posušenega origana in bazilike in ju stresemo v omako.
Premešamo in še malo pokuhamo. Po želji omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Postrežemo jo poleg svaljkov, njokov, testenin, kormpirja, riža, različnih kaš … Dober tek!
Če iščete več idej za omake, predlagam še te:
- Paradižnikova omaka z gobami in bučkami.
- Korenčkova omaka.
- Kostanjeva omaka za testenine.
- Omaka iz šampinjonov.
- Omaka s šparglji in šampinjoni.
- Kremna omaka iz blitve.
- Sirova omaka s tuno.
- Smetanova omaka s piščancem in šparglji.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.
- Sirova omaka s čičeriko.