Preprosta paradižnikova omaka s čajoto
Print Friendly, PDF & Email

Čajota je vrsta bučke, ki ima lahko na lupini bodice. Je zelo okusna in sama večkrat pripravim ocvrto, okusna pa je tudi v omaki s paradižnikom. Ta omaka je pripravljena iz le nekaj sestavin in v kratkem času, prelijemo pa jo čez testenine, svaljke, krompir, riž, polento, ajdovo ali proseno kašo …

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

Pripomočki za preprosto paradižnikovo omako s čajoto

  • posoda s pokrovko

Sestavine za preprosto paradižnikovo omako s čajoto

Za 2 osebi:

  • 120 g čajote (tehtana že olupljena)
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 3 dl paradižnikove omake
  • ščep posušene bazilike
  • ščep posušenega origana
  • ščep soli
  • 2 žlici olivnega olja

Postopek za preprosto paradižnikovo omako s čajoto

V ponev vlijemo 2 žlici olivnega olja in jo postavimo na štedilnik. Medtem ko se olje greje, olupimo in nasekljamo 100 g čebule. Stresemo jo v ponev in prepražimo, vmes pa večkrat premešamo in pazimo, da se ne prismodi – lahko dolijemo kakšno žlico vode.

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

Čajoto olupimo (najlažje gre tako, da jo narežemo na kolobarje in potem z nožem odrežemo lupino) in jo narežemo na kockice. Lahko jo tudi naribamo. Dodamo jo v ponev, prav tako pa strta stroka česna.

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

Dolijemo nekaj žlic vode in solimo s ščepom soli. Premešamo in pokrijemo, da se duši na zmerni temperaturi približno 10-15 minut oz. toliko, da se čajota zmehča. Nato dolijemo 3 dl paradižnikove omake.

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

V omako s čajoto dodamo še zelišča: med prsti pomanemo ščep posušenega origana in bazilike in ju stresemo v omako.

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

Premešamo in še malo pokuhamo. Po želji omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Postrežemo jo poleg svaljkov, njokov, testenin, kormpirja, riža, različnih kaš … Dober tek!

Preprosta paradižnikova omaka s čajoto

Če iščete več idej za omake, predlagam še te:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor