Korenčkova omaka
Korenčkova omaka je preprosta omaka iz korenja in čebule, ki ji za okus dodamo nekaj sestavin, da poudarimo sladkobo. Omaka je kremasta, v njej pa so vidni koščki korenja, ki ga naribamo ali narežemo na zelo majhne kockice. Če naše oči raje ne vidijo delov sestavin, priporočam, da omako preprosto spasiramo in dobimo čudovito kremasto smetanovo omako, nad katero nihče ne bo vihal nosu.
Pripomočki za korenčkovo omako
- ribežen
- po želji palični mešalnik
Sestavine za korenčkovo omako
Za približno 2,5 dl omake
- 1 žlička masla
- 70 g čebule
- 150 g korenja
- 1/4 žličke soli
- 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem sojino ali riževo smetano)
- 1 žlica kvasnih kosmičev (lahko izpustimo ali nadomestimo s sveže naribanim parmezanom)
- ščep posušene bazilike
- 0,5 dl ovsenega napitka (ali navadnega mleka, lahko tudi vode)
- 1 žlička sojine omake (lahko nadomestimo s ščepcem soli in začimbami po želji)
Postopek za korenčkovo omako
Korenčkovo omako pripravimo tako, da olupimo in sesekljamo 70 g čebule. V posodo damo žlico masla in ko se stopi, dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju jo nežno pražimo nekaj minut, vmes nekajkrat premešamo.
Ko se čebula praži, olupimo in grobo naribamo 150 g korenja. Dodamo ga k čebuli.
Dodamo 1/4 žličke soli, premešamo, pražimo par minut in dolijemo kakšno žlico vode, da se ne prismodi. Pokrijemo in dušimo 10 minut. Vmes se lahko zgodi, da se sestavine začnejo rahlo prijemati na dno, kar je čisto ok in bo omaka še bolj okusna, pazimo le, da se ne bi zažgalo. Potem dodamo ščep bazilike, 1 dl smetane za kuhanje in 1 žličko sojine omake. Premešamo.
Dodamo še 0,5 dl ovsenega napitka (ali mleka, lahko pa samo vode) in žlico kvasnih kosmičev (ali parmezana) ter ponovno premešamo.
Tako, omaka je pripravljena. Po želji jo lahko spasiramo ali dodamo malo več tekočine, da bo nekoliko redkejša, po okusu pač. 😉 Pa dober tek!
Tukaj pa vam ponujam še nekaj idej za preproste in okusne omake:
- Omaka iz šampinjonov.
- Omaka s šparglji in šampinjoni.
- Kremna omaka iz blitve.
- Sirova omaka s tuno.
- Smetanova omaka s piščancem in šparglji.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.
- Sirova omaka s čičeriko.