Korenčkova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Korenčkova omaka je preprosta omaka iz korenja in čebule, ki ji za okus dodamo nekaj sestavin, da poudarimo sladkobo. Omaka je kremasta, v njej pa so vidni koščki korenja, ki ga naribamo ali narežemo na zelo majhne kockice. Če naše oči raje ne vidijo delov sestavin, priporočam, da omako preprosto spasiramo in dobimo čudovito kremasto smetanovo omako, nad katero nihče ne bo vihal nosu.

korenčkova omaka

Pripomočki za korenčkovo omako

  • ribežen
  • po želji palični mešalnik

Sestavine za korenčkovo omako

Za približno 2,5 dl omake

  • 1 žlička masla
  • 70 g čebule
  • 150 g korenja
  • 1/4 žličke soli
  • 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem sojino ali riževo smetano)
  • 1 žlica kvasnih kosmičev (lahko izpustimo ali nadomestimo s sveže naribanim parmezanom)
  • ščep posušene bazilike
  • 0,5 dl ovsenega napitka (ali navadnega mleka, lahko tudi vode)
  • 1 žlička sojine omake (lahko nadomestimo s ščepcem soli in začimbami po želji)

Postopek za korenčkovo omako

Korenčkovo omako pripravimo tako, da olupimo in sesekljamo 70 g čebule. V posodo damo žlico masla in ko se stopi, dodamo sesekljano čebulo. Na zmernem ognju jo nežno pražimo nekaj minut, vmes nekajkrat premešamo.

korenčkova omaka

Ko se čebula praži, olupimo in grobo naribamo 150 g korenja. Dodamo ga k čebuli.

korenčkova omaka

Dodamo 1/4 žličke soli, premešamo, pražimo par minut in dolijemo kakšno žlico vode, da se ne prismodi. Pokrijemo in dušimo 10 minut. Vmes se lahko zgodi, da se sestavine začnejo rahlo prijemati na dno, kar je čisto ok in bo omaka še bolj okusna, pazimo le, da se ne bi zažgalo. Potem dodamo ščep bazilike, 1 dl smetane za kuhanje in 1 žličko sojine omake. Premešamo.

korenčkova omaka

Dodamo še 0,5 dl ovsenega napitka (ali mleka, lahko pa samo vode) in žlico kvasnih kosmičev (ali parmezana) ter ponovno premešamo.

korenčkova omaka

Tako, omaka je pripravljena. Po želji jo lahko spasiramo ali dodamo malo več tekočine, da bo nekoliko redkejša, po okusu pač. 😉 Pa dober tek!

korenčkova omaka

Tukaj pa vam ponujam še nekaj idej za preproste in okusne omake:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor