Kremna omaka iz blitve
Print Friendly, PDF & Email

Blitvo najpogosteje pripravimo skupaj s krompirjem v kosih, ampak nam taka ni preveč všeč, zato pa obožujemo blitvo v omaki. Kremna omaka iz blitve je priloga čudovito zelene barve in je zelo preprosta za pripravo, nekaj več časa nam vzame le čiščenje listov sveže rastline.

Postopek je sicer zelo preprost: prepražimo česen, dodamo moko in naredimo osnovo, da bo omaka ravno prav gosta. Nato dodamo blanširano blitvo, začimbe in smetano, ki omako naredi lepo kremasto. Ponudimo še vročo in poližemo lonec, saj je baje ni dobro ponovno pogrevati.

Kremna omaka iz blitve

Pripomočki za kremno omako iz blitve:

  • palični mešalnik

Sestavine za kremno omako iz blitve:

Za 2 osebi:

  • 200 g sveže blitve (ali 110 g blanširane)
  • 5 g masla
  • 1 strok česna
  • ščep soli
  • 1/2 žličke domače začimbne mešanice
  • 1 žlička navadne bele moke
  • 1 dl smetane (tiste za kuhanje ali rastlinske, sama sem uporabila ovseno)

Postopek za kremno omako iz blitve:

Če bomo uporabili svežo blitvo, to najprej dobro pregledamo in operemo, po želji odstranimo trše peclje. Blitvo damo za nekaj minutk kuhat v vrelo vodo.

Kremna omaka iz blitve

Ko se blitva kuha, v drugo (ožjo in višjo) posodo damo žličko masla. Ko se stopi, mu dodamo strt strok česna. Lahko uporabimo tudi česen v prahu, a je svež boljši. Če pa se nam pogosto po težji hrani spahuje, lahko to tudi izpustimo. Skratka, na zmernem ognju na hitro prepražimo česen, da lepo zadiši.

Kremna omaka iz blitve

Česnu nato dodamo žličko moke in premešamo. Postopoma dodamo nekaj žlic vode, v kateri se kuha blitva, da nastane enotna zmes. Mešamo in kuhamo par minut.

Kremna omaka iz blitve

Dodamo tudi sol in začimbno mešanico.

Kremna omaka iz blitve

Nato odcedimo blitvo in jo dodamo v lonček z osnovo. Premešamo in kuhamo še kakšno minutko ali dve, nato pa dolijemo smetano.

Kremna omaka iz blitve

S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v enakomerno, gosto, kremasto zmes oz. blitvino omako.

Kremna omaka iz blitve

Poskusimo in po želji dosolimo. Postrežemo takoj. Dober tek.

Kremna omaka iz blitve

Mi imamo poleg kremne blitve v omaki najraje pire krompir in panirano meso ali polpete. Tukaj je nekaj predlogov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor