Kremna omaka iz blitve
Blitvo najpogosteje pripravimo skupaj s krompirjem v kosih, ampak nam taka ni preveč všeč, zato pa obožujemo blitvo v omaki. Kremna omaka iz blitve je priloga čudovito zelene barve in je zelo preprosta za pripravo, nekaj več časa nam vzame le čiščenje listov sveže rastline.
Postopek je sicer zelo preprost: prepražimo česen, dodamo moko in naredimo osnovo, da bo omaka ravno prav gosta. Nato dodamo blanširano blitvo, začimbe in smetano, ki omako naredi lepo kremasto. Ponudimo še vročo in poližemo lonec, saj je baje ni dobro ponovno pogrevati.
Pripomočki za kremno omako iz blitve:
- palični mešalnik
Sestavine za kremno omako iz blitve:
Za 2 osebi:
- 200 g sveže blitve (ali 110 g blanširane)
- 5 g masla
- 1 strok česna
- ščep soli
- 1/2 žličke domače začimbne mešanice
- 1 žlička navadne bele moke
- 1 dl smetane (tiste za kuhanje ali rastlinske, sama sem uporabila ovseno)
Postopek za kremno omako iz blitve:
Če bomo uporabili svežo blitvo, to najprej dobro pregledamo in operemo, po želji odstranimo trše peclje. Blitvo damo za nekaj minutk kuhat v vrelo vodo.
Ko se blitva kuha, v drugo (ožjo in višjo) posodo damo žličko masla. Ko se stopi, mu dodamo strt strok česna. Lahko uporabimo tudi česen v prahu, a je svež boljši. Če pa se nam pogosto po težji hrani spahuje, lahko to tudi izpustimo. Skratka, na zmernem ognju na hitro prepražimo česen, da lepo zadiši.
Česnu nato dodamo žličko moke in premešamo. Postopoma dodamo nekaj žlic vode, v kateri se kuha blitva, da nastane enotna zmes. Mešamo in kuhamo par minut.
Dodamo tudi sol in začimbno mešanico.
Nato odcedimo blitvo in jo dodamo v lonček z osnovo. Premešamo in kuhamo še kakšno minutko ali dve, nato pa dolijemo smetano.
S paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v enakomerno, gosto, kremasto zmes oz. blitvino omako.
Poskusimo in po želji dosolimo. Postrežemo takoj. Dober tek.
Mi imamo poleg kremne blitve v omaki najraje pire krompir in panirano meso ali polpete. Tukaj je nekaj predlogov:
- Panirani veganski zrezki.
- Mesni polpeti s fižolom.
- Goveji polpeti s parmezanom.
- Zelenjavni polpeti brez jajc in moke.
- Polpeti iz brokolija in cvetače.
- Proseni polpeti s porom.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Hokaido “pleskavice”.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Tunini polpeti brez moke in jajc.