Kumarična omaka na hitro
Print Friendly, PDF & Email

Kumarično omako na hitro pripravimo kot prilogo vseh vrst jedi, v vsakem primeru bo popestrila obrok. Je hitro pripravljena jed, lahka za naš želodec in po obroku se bomo dobro počutili.

Kumarično omako na hitro lahko pripravimo tudi dan poprej, ohlajeno shranimo v hladilnik in jo pogrejemo ter ponudimo, ko jo potrebujemo.

Kumarice vsebujejo 97% vode in so zaradi tega nizkokalorične, vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2, in C ter kalij in natrij, kumarice imajo tudi veliko vlaknin. Za kumarično omako lahko uporabimo sveže kumarice in tudi kumare, ki smo jih zamrznili v zamrzovalniku po postopku, ki ga najdete na povezavi: solatne kumarice za ozimnico.

Kumarična omaka na hitro

Kumarična omaka na hitro – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Kumarična omaka na hitro – sestavine

Za 4 obroke:

  • 700 g olupljenih kumar (svežih ali zamrznjenih)
  • 30 g svinjske masti ali 30 ml olja po želji
  • 80 g čebule
  • 2 stroka sesekljanega česna
  • 50 g prekajene pancete
  • 30 g bele moke ali moke po želji
  • 25 g paradižnikove mezge
  • morska sol po okusu
  • 500 ml vode za omako
  • poper po želji

Kumarična omaka na hitro – postopek priprave

Pripravimo vse sestavine, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine, česen tudi olupimo in na drobno sesekljamo, olupimo kumarice in jih naribamo na tanko, panceto narežemo na tanke rezine in nato rezine prečno na kratke rezance.Kumarična omaka s krompirjem

V vok ali kozico odmerimo maščobo in istočasno med stalnim mešanjem popražimo čebulo in slanino, pražimo na srednji temperaturi štedilnika 3 – 4 minute, da čebula postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in pomešamo.

Kumarična omaka s krompirjem

Dodamo moko in popražimo še 2 – 3 minute, da se moka razpusti, nato dodamo  naribane kumarice.

Kumarična omaka s krompirjem

Zalijemo z vodo, vse skupaj dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo in sol ter vse sestavine dobro premešamo in ob zmernem vrenju kuhamo na srednji temperaturi tak še 10 minut in okusna kumarična omaka je skuhana.

Kumarično omako lahko ponudimo kakor glavno jed zraven različnih prilog ali pa kakor prilogo zraven mesnih jedi, vedno pa nam bo popestrila obrok.

Kumarična omaka na hitro

Omake vedno popestrijo in obogatijo naše obroke. Lučka Glaser

Pripravila sem vam nekaj idej, kaj lahko ponudimo zraven kumarične omake na hitro:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor