Kumarična omaka na hitro
Kumarično omako na hitro pripravimo kot prilogo vseh vrst jedi, v vsakem primeru bo popestrila obrok. Je hitro pripravljena jed, lahka za naš želodec in po obroku se bomo dobro počutili.
Kumarično omako na hitro lahko pripravimo tudi dan poprej, ohlajeno shranimo v hladilnik in jo pogrejemo ter ponudimo, ko jo potrebujemo.
Kumarice vsebujejo 97% vode in so zaradi tega nizkokalorične, vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2, in C ter kalij in natrij, kumarice imajo tudi veliko vlaknin. Za kumarično omako lahko uporabimo sveže kumarice in tudi kumare, ki smo jih zamrznili v zamrzovalniku po postopku, ki ga najdete na povezavi: solatne kumarice za ozimnico.
Kumarična omaka na hitro – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Kumarična omaka na hitro – sestavine
Za 4 obroke:
- 700 g olupljenih kumar (svežih ali zamrznjenih)
- 30 g svinjske masti ali 30 ml olja po želji
- 80 g čebule
- 2 stroka sesekljanega česna
- 50 g prekajene pancete
- 30 g bele moke ali moke po želji
- 25 g paradižnikove mezge
- morska sol po okusu
- 500 ml vode za omako
- poper po želji
Kumarična omaka na hitro – postopek priprave
Pripravimo vse sestavine, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine, česen tudi olupimo in na drobno sesekljamo, olupimo kumarice in jih naribamo na tanko, panceto narežemo na tanke rezine in nato rezine prečno na kratke rezance.
V vok ali kozico odmerimo maščobo in istočasno med stalnim mešanjem popražimo čebulo in slanino, pražimo na srednji temperaturi štedilnika 3 – 4 minute, da čebula postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in pomešamo.
Dodamo moko in popražimo še 2 – 3 minute, da se moka razpusti, nato dodamo naribane kumarice.
Zalijemo z vodo, vse skupaj dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo in sol ter vse sestavine dobro premešamo in ob zmernem vrenju kuhamo na srednji temperaturi tak še 10 minut in okusna kumarična omaka je skuhana.
Kumarično omako lahko ponudimo kakor glavno jed zraven različnih prilog ali pa kakor prilogo zraven mesnih jedi, vedno pa nam bo popestrila obrok.
Omake vedno popestrijo in obogatijo naše obroke. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej, kaj lahko ponudimo zraven kumarične omake na hitro:
- Rahel in nelepljiv riž kot priloga.
- Pire krompir s kislo smetano.
- Pečen mlad krompir v koščkih za začetnike.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Domači jajčni rezanci.
- Sočna telečja pečenka.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Pečena svinjska vratovina.
- Svinjski kotleti brez kosti s klobaso in slanino.