Porova juha s kruhom
Krepka, sladko slana juha žametno kremne teksture, ki je povsem primerna za samostojen obred ali toplo predjed. Primerna tako za kosilo kot lahko večerjo. V spodnje receptu juho zgostimo z uporabo starega posušenega kruha in ga tako tudi koristno porabimo.
Por je okusna zelenjava in je tudi naravno orožje proti bakterijam in glivam, to je zelenjava, ki skrbi za zdravo črevesje. Por vsebuje na 100 g samo 60 kalorij in je bogat z vitamini A, B1, B2, B6, folno kislino, ter vitamin E, ne smemo pa spregledati tudi vitamina C, ki je pomemben v boju proti okužbam.
Porova juha s kruhom – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Porova juha s kruhom – sestavine
Za 4 osebe:
- 250 g očiščenega pora (svežega ali zamrznjenega)
- 25 g svinjske masti ali druge maščobe
- 30 g suhega kruha ali prepečenca
- 1 l vode
- 7 g peteršilja
- morska sol po okusu
- poper po želji
Porova juha s kruhom – postopek priprave
Por pozorno očistimo, odstranimo posušene liste in ga dobro operemo, da je čist, nato pa ga narežemo na 5 mm široke kolobarje, si pripravimo še ostale sestavine. Če suhega kruha nimamo, lahko uporabimo preprečenec.
V loncu segrejemo maščobo in na njej na srednji temperaturi cca. 5 minut pražimo por, da se delno zmehča.
Zalijemo z vodo in dodamo suh kruh, ko zavre, pustimo vreti 10 minut, da se por zmehča.
Nato dodamo nasekljan (svež) peteršilj in sol in porovo juho s paličnim mešalnikom sesekljamo, da postane žametno kremna. Juha je pripravljena, da jo ponudimo.
Vanjo lahko zakuhamo različne zakuhe ali pa ji dodamo jušne kroglice.
Porova juha s kruhom je čudovita zelenjavna juha, ki nam vedno paše in da energijo. Lučka Glaser
Ideje, ponuditi poleg juhe ali pa zakuhati vanjo:
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Domači jajčni rezanci.
- Ajdovi žganci po koroško.
- Koruzni žganci po koroško.
- Beli žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzni žganci.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Koruzno krompirjevi žganci.