Prepražena velika tintnica
Okusen obrok, iz velikih tintnic, ki jih zgolj prepražimo na olivnem olju in ga lahko ponudimo s kruhom, pire krompirjem, polento …
Gobe velike tintnice največkrat najdemo na rastišču, kjer je več teh gobic skupaj, naberemo samo bele, tiste, ki spreminjajo barvo na spodnjih robovih na črno pustimo, saj niso več užitne, užitne so samo bele tintnice, ki imajo meso nežno in belo, v klobuku mehko meso. So milega in prijetnega okusa in brez izrazitega vonja, bet je vlaknast, zato sem ga odstranila. Priprava po spodnjem receptu pa je povsem enostavna.
Zaradi svoje posebne zunanjosti in barve nima zamenjave, paziti pa moramo, da jih ne nabiramo na preveč onesnaženih tleh ali v bližini intenzivnega avtomobilskega prometa.
Prepražena velika tintnica – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Prepražena velika tintnica – sestavine
Za 2 osebi:
- 700 g očiščenih velikih tintnic
- 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 g morske soli
- bel poper po želji
Prepražena velika tintnica – priprava
Mladim velikim tintnicam z nožkom odrežemo bet pod klobučkom in jih naložimo v košaro ter jih brez, da bi se tiščale k drugim gobam, odnesemo domov, tudi med transportom tintnice počrnijo, te zavržemo. Stare velike tintnice pustimo na rastišču, saj ko postanejo črne, niso več užitne.
Najprej tintnice v hladni vodi splaknemo tolikokrat, da so čiste, to je najbolj zamudno delo, nato jih damo na cedilo, klobučke prerežemo na pol in odstranimo bete.
V ponev damo olje in velike tintnice, ki jih med občasnim mešanjem pražimo okoli 8 – 10 minut, spustijo zelo veliko tekočine, da kar plavajo v ponvi.
Ko tekočina v ponvi izhlapi, jih posolimo, po želji tudi popopramo z belim poprom, ter med stalnim mešanjem pražimo še toliko časa, da se zlato zapečejo.
Pripravimo še peteršilj za dekoracijo, paradižnik, papriko in narežemo kruh ali pa skuhamo krompir, polento … in postrežemo.
Večkrat si pripravimo dobrote iz divje hrane, saj ima veliko koristnih sestavin. Lučka Glaser
Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudimo zraven praženih velikih tintnic
- Pire krompir s kislo smetano.
- Pire krompir z blitvo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Polenta za vse generacije.
- Koruzni žganci po koroško.
- Ajdovi žganci po koroško.
- Beli žganci s krompirjem.
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Nočni črni kruh.