Prepražena velika tintnica
Print Friendly, PDF & Email

Okusen obrok, iz velikih tintnic, ki jih zgolj prepražimo na olivnem olju in ga lahko ponudimo s kruhom, pire krompirjem, polento …

Gobe velike tintnice največkrat najdemo na rastišču, kjer je več teh gobic skupaj, naberemo samo bele, tiste, ki spreminjajo barvo na spodnjih robovih na črno pustimo, saj niso več užitne, užitne so samo bele tintnice, ki imajo meso nežno in belo, v klobuku mehko meso. So milega in prijetnega okusa in brez izrazitega vonja, bet je vlaknast, zato sem ga odstranila. Priprava po spodnjem receptu pa je povsem enostavna.

Zaradi svoje posebne zunanjosti in barve nima zamenjave, paziti pa moramo, da jih ne nabiramo na preveč onesnaženih tleh ali v bližini intenzivnega avtomobilskega prometa.

Velika tintnica pažena

Prepražena velika tintnica – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Prepražena velika tintnica – sestavine

Za 2 osebi:

  • 700 g očiščenih velikih tintnic
  • 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 8 g morske soli
  • bel poper po želji

Prepražena velika tintnica – priprava

Mladim velikim tintnicam z nožkom odrežemo bet pod klobučkom in jih naložimo v košaro ter jih brez, da bi se tiščale k drugim gobam, odnesemo domov, tudi med transportom tintnice počrnijo, te zavržemo. Stare velike tintnice pustimo na rastišču, saj ko postanejo črne, niso več užitne.

Velika tintnica pažena
Levo: mlade užitne tintnice, desno: stare, neužitne.

Najprej tintnice v hladni vodi splaknemo tolikokrat, da so čiste, to je najbolj zamudno delo, nato jih damo na cedilo, klobučke prerežemo na pol in odstranimo bete.

V ponev damo olje in velike tintnice, ki jih med občasnim mešanjem pražimo okoli 8 – 10 minut, spustijo zelo veliko tekočine, da kar plavajo v ponvi.

Ko tekočina v ponvi izhlapi, jih posolimo, po želji tudi popopramo z belim poprom, ter med stalnim mešanjem pražimo še toliko časa, da se zlato zapečejo.

Velika tintnica pažena

Pripravimo še peteršilj za dekoracijo, paradižnik, papriko in narežemo kruh ali pa skuhamo krompir, polento … in postrežemo.

Velika tintnica pažena

Večkrat si pripravimo dobrote iz divje hrane, saj ima veliko koristnih sestavin. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudimo zraven praženih velikih tintnic

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor