Bolonjska omaka iz piščančjega mesa
Print Friendly, PDF & Email

Nekateri ljudje se izogibajo rdečemu mesu (svinjina, govedina) zaradi večjih vsebnosti maščob ali ga celo ne smejo uživati zaradi zdravstvenih težav. V teh primerih lahko posežemo po piščančjem mesu in pripravimo odlično bolonjsko omako iz piščančjega mesa.

Pripomočki za bolonjsko omako iz piščančjega mesa:

  • žlica
  • kuhalnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • ponev za omako
  • posoda za kuhanje testenin
  • tehtnica
  • kuhalnik

Sestavine za bolonjsko omako iz piščančjega mesa:

Za 2 osebi:

  • 1 srednja čebula (120 g)
  • 3 stroki česna
  • 400 g mletega piščančjega mesa
  • 300 g pasiranega paradižnika (pelatov)
  • 2 korenčka (150 g)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/2 žličke bazilike
  • sol
  • poper
  • 100 ml mleka
  • 200 ml jušne osnove (100 ml lahko zamenjamo s suhim belim vinom)

Postopek za bolonjsko omako iz piščančjega mesa:

Pripravimo si pasirani paradižnik ali pelate, čemur dodamo pol žličke bazilike. Čebulo, česen in korenček zrežemo čim bolj na drobno.

Olivno olje segrejemo, dodamo čebulo, korenček in česen, posolimo ter na večji toploti in med stalnim mešanjem na hitro popražimo (pravi izraz je sotiranje. Torej hitro praženje). Sotiranje poteka samo 3 do 5 minut.

Dodamo piščančje mleto meso, malo zmanjšamo temperaturo in ga približno 10 minut pražimo. Vmes večkrat premešamo in s kuhalnico ali lopatko meso pritiskamo ob dno posode, da ga s tem drobimo. Najbolje je, če se meso malenkost zapeče, karamelizira. Vendar pazimo, da se ne zažge!
Če kuhamo z vinom sedaj dodamo vino in počakamo, da povre. To traja 2 do 3 minute. Nato dodamo parasirani paradižnik, mleko, jušno osnovo, poper in sol po potrebi.

Pomešamo, počakamo da ponovno zavre in pustimo vreti napol pokrito na majhni temperaturi 30 minut. Občasno pomešamo in če se začne omaka prijemati dna dodamo še malo tekočine.

Na koncu kuhanja naj bo omaka precej gosta. Vedno jo poskusimo in po potrebi še dodatno začinimo.

Originalna bolonjska omaka se praviloma postreže k širokim rezancem. Se ne servira posebej na mizo in poliva po testeninah pri mizi, ampak se široke rezance odcedi, vrne nazaj v posodo ter prekrije z omako in zmeša.

Nato se že z omako zmešani široki rezanci naložijo na krožnik in postrežejo. Tako smo storili tudi mi in bolonjska omaka s piščančjim mesom in širokimi rezanci je že na naši mizi 😊

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor