Ocvrti bučkini cvetovi polnjeni z navadno klobaso
Bučkini cvetovi so v kulinariki zelo cenjeni, tudi v prestižnih restavracijah po vsem svetu. Ocvrti so slastni, lahki, sladkobnega okusa in so odlična ideja za pripravo kosila ali večerje v vročih poletnih dneh. Tokrat polnjeni z navadno klobaso (pasjo radostjo). Nabiramo samo moške cvetove, ki se ne oplodijo in tako ne napravimo nobene škode na vrtu. Cvetovi bučk so bogati z antioksidanti, vlakninami in minerali, vsebujejo tudi vitamin C, A, B in betakaroten.
Ocvrti bučkini cvetovi – pripomočki
- merica za tekočine
Ocvrti bučkini cvetovi – sestavine
Za 4 osebe
- 12 bučnih cvetov
- 100 g jedilnega koruznega škroba (npr. Gustin, Gusnel, …)
- 50 g ostre pšenične moke tip 400
- 150 ml mineralne vode
- 1 jajce
- 500 ml olja za cvrtje
- morska sol po okusu
- mleti poper po želji
Za nadevanje bučnih cvetov:
- 150 g navadne klobase (pasja radost)
Ocvrti bučkini cvetovi – postopek priprave
Bučkine cvetove naberemo v dopoldanskem času, ko so cvetovi v polnem razcvetu, nabiramo samo moške cvetove, iz katerih se bučke ne razvijajo, odstranimo jim prašnike, ki velikokrat dajejo grenak okus in jih po potrebi splaknemo pod tekočo vodo, položimo jih na papirnate brisače, da popivnajo odvečno vodo, če cvetov ne bomo potrebovali takoj, jih shranimo v hladilniku.
Pripravimo si vse suhe in mokre sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo, domačo klobaso pa narežemo na dolžino 4 – 5 cm (prilagodimo velikosti cvetov) in nato narežemo še po dolžini na rezine debele 3 – 5 mm.
V prvi posodi zmešamo: moko, sol in ljubitelji popra tudi poper. V drugo posodo vbijemo jajce, dodamo jedilni škrob in med mešanjem postopoma dodajamo mineralno vodo, da dobimo bolj gosto in še tekočo gladko maso.
V cvet bučke vstavimo rezino klobase in ga povaljamo v pripravljeno moko, nato pa še v pripravljeno maso, ki cvet zlepi in zakrije rezino klobase.
V visoki ponvi segrejemo olje skoraj do vrelišča in v njega polagamo cvetove, ki jih cvremo 2 – 3 minute na eni in nato še 2 – 3 minute na drugi strani, da cvetovi dobijo rahlo zlato rumeno barvo, tako ocvrte cvetove polagamo na cedilo, da se odvečno olje odcedi. Bučkini cvetovi so pripravljeni, da jih postrežemo.
500 g mladega krompirja, ki ga ne lupimo, narežemo na kocke velikosti 2-3 cm, stresemo v posodo v kateri je ostala masa, dodamo še preostalo moko in premešamo.
Narezan krompir pečemo v olju 8 – 10 minut, da se zmehča, čas pečenja je odvisen tudi od velikosti in starosti narezanega krompirja, ko je krompir pečen, ga preložimo na papirnato brisačo, ki bo odvečno olje popivnala. Ocvrte cvetove bučk, ki so lahko topli ali hladni, postrežemo skupaj s pečenim krompirjem.
Vrt je najlepši v cvetju, in že takrat iz cvetov lahko pripravimo okusno kosilo, saj ni potrebno čakati, da pridelki dozorijo. Lučka Glaser
Ideje, kaj lahko pripravimo iz bučk in buč:
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Panirane bučke brez jajc.
- Bučkina pita po Marjančino.
- Musaka z mletim mesom in bučkami.
- Pica iz bučk.
- Narastek z bučami.
- Pikantni bučni namaz.
- Polnjene bučke.
- Bučke v omaki.
- Bučnica, slan zavitek.