Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki
Print Friendly, PDF & Email

Okusno in barvito kosilo, ki ga lahko pripravimo v času rasti in nabiranja različnih gob, med katerimi so tudi lisičke. Da pa je kosilo res okusno, je najbolje da uporabimo sveže lisičke, saj posušene in zamrznjene izgubijo svoj pravi okus in lahko tudi pogrenijo.

Lisičke niso samo lepo barvite in jih v naravi ni težko nabirati, saj so zaradi svoje rumeno oranžne barve vidne že na daleč, so pa tudi vir vitaminov A, B in D.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

 

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki – sestavine

Za 2 osebi

  • 300 g očiščenih lisičk
  • 30 g svinske masti ali olja
  • 250 g krompirjevih svaljkov
  • 150 g naribanega sira gauda
  • morska sol po okusu
  • 3 vejice svežega peteršilja

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki – postopek

Nabrane lisičke dobro pregledamo in odstranimo vse nezaželene iglice in žuželke, ki se nahajajo v gozdu. Pregledane lisičke dobro operemo in damo na cedilo, da odteče odvečna voda. Večje lisičke razpolovimo ali damo na štiri dele, da so vse enakomerno velike.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

V ponvi segrejemo mast ali olje in na njem na zmernem ognju prepražimo očiščene in oprane lisičke, med občasnim mešanjem jih pražimo 10 – 12 minut, da se delno zmehčajo in tekočina, ki jo lisičke izpustijo izhlapi.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

Ko so lisičke delno prepražene, dodamo še nariban sir in na nizki temperaturi med mešanjem pražimo še 3 – 5 minut, da se sir stopi in pomeša med lisičke.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

V vrelo osoljeno vodo stresemo krompirjeve svaljke in, ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 1 – 2 minuti oziroma po navodilih proizvajalca svaljkov, da so kuhani. Kuhane s penovko poberemo iz vode in dodamo lisičkam s sirom, posolimo in ponovno premešamo ter postrežemo.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

Krožnik lahko okrasimo s svežo vejice peteršilja ali pa ga na drobno narežemo in potresemo po kuhanem obroku, zraven pa ponudimo sezonsko solato.

Lisičke s sirom in krompirjevimi svaljki

Malo iz gozda in malo iz trgovine pa je kosilo hitro na mizi. Lučka Glaser

Brez sezonske solate ni kosila:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor