Goveji zrezki v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Goveji zrezki v omaki so pri nas doma priljubljena jed, saj nekateri člani moje družine obožujejo mesne jedi, meni pa je všeč omaka, ki je res dobrega okusa. Tega ji daje veliko čebule in začimbe ter daljše kuhanje, med katerim se vsi okusi povežejo in dopolnijo to jed. Zraven najraje jemo pire krompir, teknejo pa nam tudi testenine, njoki ali razni narastki. Obvezno paše zraven še skleda solate, kadar je možno, domače.

Pripomočki za goveje zrezke v omaki:

  • večja ponev ali posoda s pokrovko
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • vilice
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • 2 krožnika
  • posoda za merjenje tekočin
  • skodelica ali kozarec
  • štedilnik

Sestavine za goveje zrezke v omaki

Za 6-8 oseb:

  • 1,2 kg govejih zrezkov (uporabila sem goveje stegno)
  • 60 g svinjske masti (ali druge maščobe)
  • 200 g čebule
  • 70 g bele moke
  • 6 dl vode
  • ščep posušene bazilike
  • ščep posušenega origana
  • ščep posušenega majarona
  • ščep posušenega šetraja
  • 5 listov lovorja
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • 1 žlica domače začimbne mešanice (ali kupljene)
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica gorčice
  • 1/2 žličke soli (oz. po okusu)

Postopek za goveje zrezke v omaki

To okusno kosilo za ljubitelje mesa pripravimo tako, da v posodi ali ponvi najprej popečemo zrezke. V ta namen na krožnik vsujemo 70 g moke in v njej pomokamo zrezke.

Na štedilnik pristavimo ponev oz. posodo in vanjo damo žlico svinjske masti. Ko se stopi, vanjo položimo nekaj zrezkov. Na srednje visoki temperaturi jih minutko pečemo na eni strani, nato pa jih obrnemo in popečemo še na drugi.

Popečene zrezke zlagamo na krožnik, ostale pa pomokamo in popečemo, kar ponavljamo, dokler ne porabimo vseh zrezkov. Po potrebi sproti dodajamo mast. Moko, ki nam ostane, prihranimo za kasneje.

Sesekljamo 200 g čebule in dodamo preostanek masti. Ko se stopi, dodamo čebulo in jo pražimo nekaj minut, nato pa dolijemo pol decilitra vode, posodo pokrijemo in čebulo 10 minut dušimo. Vmes preverimo, da ni izhlapelo preveč vode in se čebula ne prijema na dno. Med dušenjem se bo stopilo vse, kar se je na dno prijelo med peko zrezkov in dalo omaki še boljši okus.

Ko je čebula popražena, v posodo vrnemo zrezke in prilijemo tudi tekočino, ki se je nabrala na krožniku. Tudi ta bo obogatila omako.

Govejim zrezkov v omaki zdaj dodamo še začimbe: po en ščep origana, bazilike, majarona in šetraja, 5 lovorjevih listov, 5 celih, olupljenih strokov česna, žličko sladke paprike v prahu, pol žličke soli in po 1 žlico domače začimbne mešanice, gorčice in paradižnikove mezge.

Zrezkom prilijemo še 5 dl vode in dobro premešamo.

Dolijemo pa še podmet, da bo omaka ravno prav gosta: v kozarec damo preostanek moke, v kateri smo povaljali zrezke, in ji prilijemo 0,5 dl mrzle vode (najlažje je, če najprej dodamo par žlic vode ter premešamo z žličko, da dobimo enotno zmes, nato pa dodamo preostanek). Podmet vlijemo v nastajajočo omako in premešamo. Temperaturo povišamo in, ko omaka zavre, ogenj zmanjšamo in na najnižjem pokrito kuhamo 2 uri.

Pripravimo tudi poljubno prilogo, lahko preprost pire krompir ali pa:

Dober tek!

Ljubitelji zrezkov v omaki poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor