Maslen pražen krompir
Print Friendly, PDF & Email

Pražen krompir je klasična priloga mesnih in drugih jedi, ki jo vsaka gospodinja pripravlja na svoj način. Marsikdo ta krompir naravnost obožuje, meni pa sploh poleg rib zelo tekne maslen pražen krompir, ki je različica praženega krompirja, a je pripravljen enostavneje in hitreje kot običajno pražen krompir.

Maslen pražen krompir pripravimo tako, da krompir skuhamo, narežemo in popražimo na maslu. Praženje poteka na višjih temperaturah, tako da koščki krompirja dobijo slastno hrustljavo skorjico in zlato-rjavkasto barvo. Maslen pražen krompir je zelo okusen, ponudimo ga lahko poleg poljubnih mesnih ali zelenjavnih jedi, zelo dobro pa se poda k ribam.

Pripomočki za maslen pražen krompir:

 • posoda za kuhanje s pokrovko ali lonec na pritisk
 • deska
 • nož
 • vilice
 • kuhalnica
 • žlica
 • tehtnica
 • ponev

Sestavine za maslen pražen krompir:

Za 2-3 osebe:

 • 500 g krompirja
 • 20 g masla (2 žlici)
 • 1 žlica soli

Postopek za maslen pražen krompir:

Za maslen pražen krompir moramo krompir najprej skuhati. Izberemo za približno 500 g krompirja – posamezni kosi naj bodo približno enake velikosti, da bodo vsi kuhani istočasno. Speremo jih pod tekočo vodo in damo v posodo, v kateri jih bomo skuhali. Vanjo nalijemo toliko vode, da je krompir pokrit, in dodamo 3/4 žlice soli. Postavimo na štedilnik in počakamo, da voda zavre. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in kuhamo na nižji do srednji temperaturi. Čas kuhanja je odvisen od velikosti krompirja in vrste posode – v loncu na pritisk bo krompir kuhan precej hitreje. Čez nekaj časa z vilico poskusimo prebosti (najdebelejši) krompir, da preverimo, koliko je kuhan. Ko grejo vilice z lahkoto skozi krompir, je dovolj kuhan.

Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in ga splaknemo z mrzlo vodo. Po en krompir naenkrat nabodemo na vilice in ga s pomočjo noža olupimo. Nato ga na deski narežemo na pol centimetrske rezine. Nič hudega, če se zdrobijo in nastanejo koščki.

V ponecvdamo 2 žlici masla in jo postavimo na štedilnik. Ko se maslo stopi in je ponev vroča, dodamo narezan krompir. Pražimo ga na višji temperaturi, da se bo hrustljavo zapekel.

Maslen pražen krompir je že skoraj pri koncu. Pražimo ga približno 10 minut, vmes pa ga večkrat premešamo, da se ne zažge. Če se prijema na ponev, lahko dodamo še malo masla. Pražen krompir tudi posolimo s preostalo 1/4 žličke soli. Dobro premešamo.

Maslen pražen krompir je pripravljen za postrežbo. Postrežemo ga takoj, še vročega. Preložimo ga v servirno skledo ali pa ga damo neposredno na krožnike. Dober tek!

Maslen pražen krompir zelo tekne poleg rib, lahko pa ga postrežemo tudi poleg mesnih jedi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor