Suha juha z ješprenjem
Print Friendly, PDF & Email

Suho juho z ješprenjem si pripravimo takrat, ko nam pri kuhanju suhih mesnih izdelkov ostane čudovita juha, ki je delno že slana in ima značilen vonj po suhem mesu in jo z minimalnim dodatkom obogatimo in ji spremenimo tudi barvo. Zakuho za čisto suho juho si izberemo sami in ješprenj je s svojo sestavo idealna zakuha.

Ješprenj pridobivamo iz ječmena, ki je zelo staro in že malo pozabljeno žito, vsebuje vse vodotopne vitamine in številne minerale v idealnih razmerjih.

 

Pripomočki za pripravo suhe juhe z ješprenjem:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo suhe juhe z ješprenjem

Za  štiri  osebe:

  • 1000 ml suhe juhe
  • 100 g ješprenja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol po okusu
  • voda po potrebi

Postopek za pripravo suhe juhe z ješprenjem

Ješprenj splaknemo pod tekočo vodo, in ga namočimo za 6 do 8 ur, oziroma preko noči, potem vodo odlijemo in nalijemo svežo vodo, ga posolimo in ga damo kuhati. Ker ješprenj med kuhanjem nabrekne, moramo količino vode naliti v razmerju 1 (ješprenj)  proti 4 (voda). Čas kuhanja ješprenja je odvisen od vrste in časa namakanja, navodila so navedena tudi na embalaži proizvajalca.

Suho juho, ki nam je ostala od kuhanja suhih mestnih izdelkov precedimo, poizkusimo njeno slanost in jo po potrebi dosolimo.

Suho juho ponovno zavremo in dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in pustimo vreti dve do tri minute.

Vročo juho postrežemo v skodelici, zraven pa v posebni skodelici ponudimo kuhan ješprenj, ki je lahko tudi ohlajen, tako se vsak sam odloči koliko ješprenja si bo dal v juho.

Z malo iznajdljivosti v kulinariki uporabimo tudi juho, ki je tisti trenutek ne potrebujemo, a pri pripravi naslednjega obroka nam lahko pride še kako prav. Lučka Glaser

Zraven suhe juhe z ješprenjem lahko ponudimo:

  1. Pečeno jetrno pašteto z jajci,
  2. jajčka, pečena na ocvirkih,
  3. carbonaro omako s širokimi rezanci,
  4. zlato ocvrte sardelice,
  5. kolerabo po dunajsko.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor