Vanilijeva sladica z jagodami in ananasom
Print Friendly, PDF & Email

Ta slastna kombinacija okusov je bila navdihnjena po slavni Zvezdini tortici z enakimi komponentami. Sladico sem po tem navdihu sestavila sama in uporabila takšne kreme in elemente, da je nastala božanska sladica po mojem okusu – vanilijeva sladica z jagodami in ananasom. Pripravila sem jo v kozarčkih, saj obožujem sladice z manj biskvita in več kreme. V sladici pa se tako skrivajo vanilijev biskvit z mandlji, jagodni pire, vloženi ananas, vanilijeva krema, sveže jagode in mandljevi lističi. Definitivno kombinacija, ki jo morate poskusiti.

Pripomočki – vanilijeva sladica z jagodami in ananasom:

  • pekač poljubne velikosti in oblike
  • kozarčki za sladice, volumna cca. 2 dl (cca. 10 kozarčkov)
  • okrogel model za piškote

Sestavine – vanilijeva sladica z jagodami in ananasom

Vanilijev biskvit:

  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 120 g bele pšenične moke
  • 30 g mletih mandljev
  • 4 g pecilnega praška

Vanilijeva krema:

  • 5 rumenjakov
  • 400 g mleka
  • 100 g sladke smetane
  • 60 g sladkorja
  • semena enega vanilijevega stroka
  • 1 žlica ruma
  • 45 g koruznega škroba (gustina)
  • 120 g stepene sladke smetane

Jagodni pire:

  • 200 g jagod (svežih ali zamrznjenih)
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička koruznega škroba (gustina)

Ostalo:

  • vloženi ananas (1 manjša konzerva)
  • sveže jagode
  • mandljevi lističi
  • ostala dekoracija po želji

Postopek – vanilijeva sladica z jagodami in ananasom:

Najprej pripravimo vanilijev biskvit z mandlji. Jajca in sladkor stepamo 10 minut, da masa naraste in postane puhasta in zračna. Nato z lopatko vmešamo suhe sestavine (moka, pecilni prašek, mleti mandlji), ki jih prej presejemo. Maso vlijemo v namaščen pekač ali pekač obložen s peki papirjem – izberemo čim večji pekač, saj bo tako priprava lažja in še biskvit se bo hitreje spekel. Pečemo cca. 15 do 20 minut (odvisno od velikosti pekača) na 175 °C (ventilacija). Da je biskvit pečen preverimo s špino ali zobotrebcem.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo vanilijevo kremo. Rumenjake, sladkor in vanilijeva semena stepemo z metlico. Dodamo še koruzni škrob ter še enkrat premešamo, da dobimo enotno zmes. V kozici segrejemo mleko, sladko smetano in rum do vretja. Nato polovico vrele mase počasi vlivamo med rumenjakovo zmes in vmes mešamo, da se temperatura počasi izenači. Nato rumenjakovo zmes z dodanim mlekom počasi vlivamo nazaj v kozico in mešamo. Kremo nato kuhamo še cca. 10 minut na srednjem ognju. Ko se krema začne gostiti, ogenj zmenjšamo, mešamo še kakšno minuto ter nato odstavimo. Kremo prestavimo v drugo posodo in jo pokrijemo s folijo za živila na dotik, da se ne naredi skorjica. Krema damo v hladilnik, da se ohladi. Ko se krema ohladi, jo zmiksamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko kremo. V kremo pa nato vmešamo še stepeno sladko smetano.

Pripravimo še jagodni pire. Jagode in sladkor segrevamo v kozici do vretja. Nato jih spasiramo s paličnim mešalnikom ter dodamo še koruzni škrob in kuhamo še 2 do 3 minute, da se pire nekoliko zgosti. Damo ga na stran, da se ohladi.

Ko so vse komponente pripravljene, lahko začnemo s sestavljanjem sladice. Biskvit narežemo najprej vzdolž, da dobimo dve ali več plasti višine 2 do 3 cm. Nato iz vsake plasti izrežemo kroge v velikosti naših kozarčkov. Biskvitke položimo na dno kozarčkov. Prelijemo jih z jagodnim pirejem in dodamo na koščke narezan vloženi ananas.

Nato nadevamo vanilijevo kremo. Za dekoracijo uporabimo koščke ananasa, sveže jagode, mandljeve lističe, meringe (španske vetrce) oz. dekoracijo po želji.

Slastna in tudi na pogled očarljiva vanilijeva sladica z jagodami in ananasom je nared. Njam!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor