Mini cvetačne palačinke s sirom
Iz cvetače pripravimo mini cvetačne palačinke s sirom, ki so v bistvu majhni puhasti polpetki brez moke in iz samo petih sestavin. Okus je nežen, slan in lahko jih jemo kot glavno jed ali prilogo. Cvetača se sploh ne okusi močno, tako da se lahko poigramo z različnimi siri ali začimbami, ki jih dodamo v maso.
Pripomočki za mini cvetačne palačinke s sirom
- večja ponev
- palični mešalnik
- posoda za kuhanje na sopari ali posoda, kovinsko cedilo in pokrovka
Sestavine za mini cvetačne palačinke s sirom
Za 2 osebi:
- 175 g cvetače
- ščep soli
- 2 jajci
- 50 g sira
- ščep posušenega origana ali zelišč po izbiri
- olje za ponev
Postopek za mini cvetačne palačinke s sirom
Mini polpetke iz cvetače pripravimo tako, da cvetačo najprej narežemo na manjše koščke. Položimo jih v posodo za kuhanje na sopari ali na kovinsko cedilo, ki ga pokrijemo s pokrovko, pod to pa postavimo posodo z malo vode. Kuhamo, dokler se cvetača ne zmehča. Preverimo z vilicami.
Ko je cvetača zmehčana, jo stresemo v posodo, v kateri jo bomo lahko spasirali s paličnim mešalnikom in jo zmešali z ostalimi sestavinami. Cvetači dodamo 2 jajci in vse skupaj spasiramo.
Dodamo ščep soli in posušenega origana ali drugih zelišč po izbiri ter 50 g naribanega sira. Lahko izberemo tudi sir z močnejšim okusom ali kombiniramo različna zelišča, saj je cvetača nežnega okusa.
Maso za mini cvetačne palačinke s sirom polagamo v vročo ponev, v katero vlijemo žličko olja. Oblikujemo krogce in jih pečemo nekaj minut na zmerni temperaturi. Ko so na spodnji strani lepo zapečeni, jih s kuhinjsko lopatko previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Pečene cvetačne palačinke položimo na servirni krožnik in postrežemo še tople. Po želji jih lahko okrasimo tako, da jih posujemo z malo naribanega sira ali z nekaj listi svežih zelišč, ki smo jih uporabili tudi v masi. Zraven lahko ponudimo kruh in solato za lahko in zdravo večerjo, lahko pa jih ponudimo kot prilogo k mesnim jedem ali omakam.
Iz zelenjave lahko pripravimo različne polpete, tukaj je nekaj idej:
- Pesini polpeti.
- Polpeti iz brokolija in cvetače.
- Proseni polpeti s porom.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Hokaido “pleskavice”.
- Slastni polpetki iz bučke in kolerabe.
- Zelenjavni polpeti brez jajc in moke.
- Enostavni krompirjevi polpeti.