Pečena ajdova kaša s skuto in suhim sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Ajdova kaša, ne samo da je zelo zdrava, ampak je tudi zelo okusna. Pripravimo jo lahko na najrazličnejše načine. Od sladkih okusov pa tja do slanih. Tokrat pečena ajdova kaša s skuto in suhim sadjem, ki nam je teknila kar za večejo, lahko pa predstavlja sladko kosilo ali pa sladico. Okusi v njej se lepo dopolnjujejo in vsekakor kličejo po še enem koščku …

Pripomočki za pripravo pečene ajdove kaše s skuto

  • skleda
  • pekač velikosti 20×30 cm
  • večja skleda za mešanje sestavin
  • žlica
  • cedilo
  • električna pečica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za pečeno ajdovo kašo s skuto

Za 2-3 osebe

  • 250 g ajdove kaše
  • 250 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • 1 celo jajce
  • 3-4 žlice rozin
  • 15-20 suhih sliv brez košic
  • 3-4 žlice sladkorja
  • 1 čajna žlica mletega cimeta
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

In še:

  • maslo za namastitev pekača
  • voda za namakanje ajdove kaše

Postopek priprave ajdove kaše s skuto

Ker se ajdove kaše pred peko ne kuha, vam svetujem, da s postopkom začnete 2 uri pred obrokom. Ampak, nikar se ne ustrašite, same aktivne priprave je nekje 5-10 minut.

Najprej odmerimo ajdovo kašo, jo damo v skodelico in jo zalijemo z vodo, voda naj sega približno dva prsta nad ajdovo kašo. Ajdovo kašo pustimo namočeno približno eno uro (bolje nekaj minut več kot manj), da se napije vode.

Po eni uri namakanja ajdovo kašo odcedimo in splaknemo pod hladno vodo, pustimo, da se odteče.

Namočeno ajdovo kašo damo v skledo, in ji dodamo vse ostale sestavine: skuto, sladkor, kislo smetano, jajce, rozine, suhe slive, vaniljev sladkor, cimet. Vse sestavine (kar z žlico) dobro premešamo, tako, da se enakomerno razporedijo. Sedaj zmes ponovno pustimo stati – stoji naj še približno pol ure.

Priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Pekač namažemo z maslom in vanj razporedimo zmes iz ajdove kaše in skute.

Pekač potisnemo v pečico in pečemo 35-40 minut, toliko, da se ajdova kaša s skuto in suhim sadjem lepo zapeče. Nato pa jo razkosamo na poljubne kose in še toplo postrežemo.

V kolikor bi vam pečena ajdova kaša s skuto in suhim sadjem ostala, je prav tako odlična tudi hladna.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor