Jajca s šunko na zeliščnem maslu
Včasih ne potrebujemo recepta in podrobnejših navodil za pripravo neke jedi, ampak bolj idejo, kaj pripraviti. Tako nekako je nastal tudi ta recept za jajca s šunko na zeliščnem maslu. Verjamem, da veste sami pripraviti pražena jajca brez recepta, a morda vas bo ta prispevek spomnil na jed, ki je že dlje časa niste jedli. Sama večkrat pripravim jajca s šunko, tokrat pa sem prvič pomislila, da bi šunko najprej popražila na zeliščnem maslu. Namesto šunke lahko uporabite tudi druge mesnine. Nadvse priročno je to jed pripraviti, kadar nam ostajajo salame in jih je potrebno porabiti. Pri tej jedi je najboljše še to, da je hitro pripravljena. Tako jo lahko imamo za krepak zajtrk, hitro pripravljeno kosilo ali celo za večerjo.
Jajca s šunko na zeliščnem maslu – pripomočki:
Za pripravo jajc s šunko na zeliščnem maslu ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Jajca s šunko na zeliščnem maslu – sestavine:
za 2 osebi
- 4 jajca
- 100 g šunke (ali drugih mesnin)
- 1/2 žličke zeliščnega masla
- 20 g sira
- poper
Jajca s šunko na zeliščnem maslu – postopek:
Priprava te jedi je otročje lahka in najboljše je, da je zelo hitro pripravljena.
Za začetek narežemo šunko. Sama sem uporabila tako v ovitku, vi pa lahko izberete svojo najljubšo. Narežemo jo na manjše koščke, približno centimeter velike. Nato ogrejemo ponev in vanjo položimo zeliščno maslo. Še preden se maslo povsem raztali, dodamo v ponev koščke šunke. Premešamo s kuhalnico.
Sama imam rada lepo zapečeno meso, zato sem pražila šunko kar nekaj časa, da je postala nežno rjave barve.
Ko smo zadovoljni z zapečenostjo šunke, ubijemo v ponev štiri jajca.
Še naprej pražimo jed in večkrat premešamo s kuhalnico. Popramo po okusu. Po želji lahko jed tudi solimo, a ne pozabimo, da so nekatere sestavine slane že same po sebi.
Nato dodamo v ponev še sir. Jaz najraje uporabim ementalca, bo pa jed odlična tudi z drugimi vrstami sira. Znova mešamo, da se sir raztali.
Jed pražimo tako dolgo, dokler ni zapečena po našem okusu. Nekateri imajo radi manj zapečena jajca, drugi obožujemo zlato rjavo in hrustljavo skorjico. Postrežemo s kosom kruha, zraven pa se lepo poda tudi paradižnik ali kisle kumarice.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Preizkusite še druge preproste recepte z jajci:
- omleta s koščki mesnin in sira
- jajčka v bučnem olju
- koruzna zlevanka
- pisana rulada
- gratinirane palačinke s hruškami
- možgani z jajci
- puhaste skutne palačinke