Pisana rulada
Print Friendly, PDF & Email

Rulada je eno najpreprostejših peciv. Zanjo potrebujemo malo sestavin, ki jih imamo običajno vedno doma, priljubljena pa je tudi zato, ker je hitro pripravljena. Ker pa je že priprava preprosta, ni potrebe, da bi bil takšen tudi izgled rulade. Povsem enostavno, lahko klasično rulado spremenimo v pravo umetnino. Pisana rulada bo prava popestritev mize.

Pisana rulada – pripomočki:

  • skleda
  • električni mešalnik
  • žlica
  • papir za peko
  • pekač (velik in nizek)
  • skledica
  • žlička
  • vrečka
  • škarje
  • kuhinjska krpa (oprana brez mehčalca)

Pisana rulada – sestavine:

  • 5 jajc
  • 5 žlic moke
  • 5 žlic sladkorja
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 1 poravnana žlička kakava v prahu
  • marmelada ali drug poljuben nadev

Pisana rulada – postopek:

V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in z mešalnikom penasto stepemo.

Dodamo moko s pecilnim praškom in še naprej stepamo.

Nato odvzamemo 2 – 3 žlice biskvitne mase in jo preložimo v skledico. Dodamo žličko kakava v prahu in dobro premešamo, da dobimo temno maso. Namesto kakava, lahko uporabimo tudi barvila za živila.

To temno maso nadevamo v vrečko za zamrzovanje (ali še boljše v dresirno vrečko za večkratno uporabo), nato pa ji odrežemo vogal. S pomočjo vrečke rišemo poljubne vzorce po papirju za peko, ki smo ga predhodno položili na pekač. Pod papir za peko lahko položimo narisan vzorec, ki se bo videl skozi, da bomo lahko enostavno narisali tudi zapletenejše vzorce.

Ko zaključimo z risanjem, prestavimo pekač v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 °C. Pečemo le približno 4 minute.

Nato vzamemo pekač iz pečice in zlijemo svetlo biskvitno maso čez pečeni vzorec. Maso enakomerno razporedimo, nato pa vrnemo v pečico, kjer pečemo še približno 10 – 15 minut. Če je rulada pečena, preverimo z zobotrebcem.

Pečenemu biskvitu odstranimo papir za peko, nato pa ga s porisano stranjo navzdol, položimo na kuhinjsko krpo. Biskvit s pomočjo krpe zvijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno rulado pazljivo odvijemo in namažemo z najljubšim nadevom. Sama običajno namažem eno polovico rulade s svetlo, drugo polovico pa s temno marmelado.

Tako je pogled na krožnik s pisano rulado še lepši.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor