Božanske gratinirane palačinke s hruškami
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke obožujejo mali in veliki. Nekateri prisegajo na marmeladne, drugi na čokoladne, tretji obožujejo gratinirane. Palačinke iz pečice so največkrat skutne, a odlične so tudi z dodatkom sadja. Gratinirane palačinke s hruškami so slastna jed, ki še posebej prija v hladnejših jesenskih dneh. Naj vas malo daljši postopek ne odvrne od priprave, saj resnično morate poskusiti to božansko jed, v kateri se prepletajo okusi hrušk, cimeta in vanilje.


bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Gratinirane palačinke s hruškami – pripomočki:

  • skleda
  • ponev
  • električni mešalnik
  • zajemalka
  • lopatka
  • krožnik
  • nož
  • deska
  • tehtnica
  • kozica
  • kuhalnica
  • žlička
  • žlica
  • vilice
  • skodelica
  • manjši pekač

Gratinirane palačinke s hruškami – sestavine

Za 3 osebe.

Za palačinke:

  • 3 manjša jajca
  • 250 g gladke moke
  • 350 ml mleka
  • ščep soli
  • maščoba za pečenje

Za nadev:

  • 3 večje hruške (500 g)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • rum

Za preliv:

  • 200 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vaniljin sladkor

In še:

  • maslo ali margarina za omastitev pekača
  • sladkor v prahu

Gratinirane palačinke s hruškami – postopek:

Najprej pripravimo maso za palačinke iz jajc, soli, moke in mleka. Maso zmešamo z električnim mešalnikom. Količina mleka je okvirna, saj je odvisna od velikosti jajc in suhosti moke. Če je možno, naj masa za palačinke počiva eno uro v hladilniku. Nato dobro ogrejemo ponev, jo omastimo in spečemo palačinke. Od velikosti ponve in debeline palačink je odvisno, koliko kosov jih bomo spekli iz pripravljene mase.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Nato se lotimo priprave nadeva. Hruške olupimo in očistimo, ter narežemo na majhne kocke. Sadje damo v kozico, posujemo s cimetom in segrevamo. Po želji lahko dodamo še žlico sladkorja. Ljubitelji rozin lahko dodate še kakšno žlico tega suhega sadja. V tem primeru izpustite sladkor.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Hruške bodo spustile nekaj tekočine, mi pa segrevamo toliko časa, da bo tekočina skorajda povrela. Proti koncu dodamo kanček ruma.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Nadev se naj malo ohladi, tačas pa si pripravimo pekač in ga omastimo z maslom ali margarino. Segrejemo tudi pečico, in sicer na 175°C. Pripravimo si še preliv. V skodelici stepemo jajce, prilijemo sladko smetano, ter sladkamo z navadnim in vaniljinim sladkorjem.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Sledi polnjenje palačink. Na vsako palačinko naložimo približno žlico in pol nadeva. Ob strani zavihamo, nato pa zavijemo. Tako napolnjene palačinke polagamo v pekač.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Ko pekač napolnimo s palačinkami oziroma nam le teh zmanjka, jih obilno prelijemo s prelivom in položimo v vročo pečico.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Pečemo 35 – 40 minut, pri 175°C (v navadni pečici), oziroma tako dolgo, da se preliv zlato zapeče.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Pred serviranjem lahko gratinirane palačinke s hruškami posujemo s sladkorjem v prahu.

bozanske-gratinirane-palacinke-s-hruskami

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.1]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor