Božanske gratinirane palačinke s hruškami
Palačinke obožujejo mali in veliki. Nekateri prisegajo na marmeladne, drugi na čokoladne, tretji obožujejo gratinirane. Palačinke iz pečice so največkrat skutne, a odlične so tudi z dodatkom sadja. Gratinirane palačinke s hruškami so slastna jed, ki še posebej prija v hladnejših jesenskih dneh. Naj vas malo daljši postopek ne odvrne od priprave, saj resnično morate poskusiti to božansko jed, v kateri se prepletajo okusi hrušk, cimeta in vanilje.
Gratinirane palačinke s hruškami – pripomočki:
- skleda
- ponev
- električni mešalnik
- zajemalka
- lopatka
- krožnik
- nož
- deska
- tehtnica
- kozica
- kuhalnica
- žlička
- žlica
- vilice
- skodelica
- manjši pekač
Gratinirane palačinke s hruškami – sestavine
Za 3 osebe.
Za palačinke:
- 3 manjša jajca
- 250 g gladke moke
- 350 ml mleka
- ščep soli
- maščoba za pečenje
Za nadev:
- 3 večje hruške (500 g)
- 1 žlička mletega cimeta
- rum
Za preliv:
- 200 ml sladke smetane
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
In še:
- maslo ali margarina za omastitev pekača
- sladkor v prahu
Gratinirane palačinke s hruškami – postopek:
Najprej pripravimo maso za palačinke iz jajc, soli, moke in mleka. Maso zmešamo z električnim mešalnikom. Količina mleka je okvirna, saj je odvisna od velikosti jajc in suhosti moke. Če je možno, naj masa za palačinke počiva eno uro v hladilniku. Nato dobro ogrejemo ponev, jo omastimo in spečemo palačinke. Od velikosti ponve in debeline palačink je odvisno, koliko kosov jih bomo spekli iz pripravljene mase.
Nato se lotimo priprave nadeva. Hruške olupimo in očistimo, ter narežemo na majhne kocke. Sadje damo v kozico, posujemo s cimetom in segrevamo. Po želji lahko dodamo še žlico sladkorja. Ljubitelji rozin lahko dodate še kakšno žlico tega suhega sadja. V tem primeru izpustite sladkor.
Hruške bodo spustile nekaj tekočine, mi pa segrevamo toliko časa, da bo tekočina skorajda povrela. Proti koncu dodamo kanček ruma.
Nadev se naj malo ohladi, tačas pa si pripravimo pekač in ga omastimo z maslom ali margarino. Segrejemo tudi pečico, in sicer na 175°C. Pripravimo si še preliv. V skodelici stepemo jajce, prilijemo sladko smetano, ter sladkamo z navadnim in vaniljinim sladkorjem.
Sledi polnjenje palačink. Na vsako palačinko naložimo približno žlico in pol nadeva. Ob strani zavihamo, nato pa zavijemo. Tako napolnjene palačinke polagamo v pekač.
Ko pekač napolnimo s palačinkami oziroma nam le teh zmanjka, jih obilno prelijemo s prelivom in položimo v vročo pečico.
Pečemo 35 – 40 minut, pri 175°C (v navadni pečici), oziroma tako dolgo, da se preliv zlato zapeče.
Pred serviranjem lahko gratinirane palačinke s hruškami posujemo s sladkorjem v prahu.
Brbončice vam bodo hvaležne.