Zapečene palčke iz polente in bučk
Print Friendly, PDF & Email

Zapečene palčke iz polente in bučk so hitro narejene, super hrustljave palčke, ki jih postrežemo kot prigrizek ali pa kot prilogo. Poleg postrežemo vsaj eno vrsto omake (meni sta zelo všeč npr. BBQ ali pa pomarančna omaka), v katero pomakamo hrustljave palčke in uživamo v okusih.

zapecene-palcke-iz-polente-in-buckZapečene palčke iz polente in bučk – pripomočki:

  • tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • terilnik ali mlinček za kavo
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • peki papir
  • pekač približnih mer 20×24 cm
  • deska za rezanje
  • oster nož
  • ponev
  • spatula in vilica (za obračanje med peko)
  • krožnik
  • papirnate kuhinjske brisače

Zapečene palčke iz polente in bučk – sestavine:

(za 40 palčk)

  • 200 g instant polente
  • 350 ml vode
  • pol čajne žličke soli
  • ščep popra
  • 1 zvrhana čajna žlička suhega origana
  • 1 čajna žlička suhega rožmarina
  • cca. 260 g naribanih bučk
  • olje za cvrtje

Zapečene palčke iz polente in bučk – priprava:

zapecene-palcke-iz-polente-in-buckV kozici zavremo osoljeno vodo. Rožmarin in origano stremo v terilniku ali zmeljemo v mlinčku za kavo. Bučke operemo, naribamo in iztisnemo vodo. V osoljeno vrelo vodo počasi vsipamo polento. Ves čas mešamo z leseno kuhalnico. Hitro dodamo še poper, drobno zmleta origano in rožmarin ter predhodno naribane in ožete bučke. Polento kuhamo približno 2 minuti. Med kuhanjem jo ves čas mešamo. Polenta mora biti zelo trda, sicer nam bo med peko razpadala (1 merica polente in max. 3 merice vode).

zapecene-palcke-iz-polente-in-buckKo je polenta kuhana jo prestavimo v pripravljen pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem, in počakamo, da se polenta ohladi. Ohlajeno polento narežemo na manjše koščke (jih bo lažje obračati med peko in ne bodo razpadali) – približno 5 × 3,5 in debeline 1,5 – 2 cm.

zapecene-palcke-iz-polente-in-buckV ponvi segrejemo olje in vanj polagamo narezane kose polente z bučkami ter jih zlatorjavo zapečemo na obeh straneh. Ko so pečene, jih položimo na papirnate kuhinjske brisače, ki bodo vpile odvečno maščobo. Zapečene palčke s polento in bučkami postrežemo z vsaj eno omako. Lahko izberemo npr. majonezo ali tatarsko omako, domači kečap, pomarančno omako ali katero drugo omako po izbiri.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor