Pomarančna omaka
Pomarančna omaka je sladko-kisla omaka, ki se odlično poda k ocvrti ali pečeni cvetači in h kuhanemu rižu. Za pripravo omake boste potrebovali 15-20 minut.

Pomarančna omaka – pripomočki:
- nož
- stiskač za česen
- 2 × čajna žlička
- 2 × jedilna žlica
- ožemalnik za citruse
- merilna posoda za tekočine
- ribežen
- 5 × mala skodelica
- čajna žlička
- jedilna žlica
- kuhalnica
- kozica
Pomarančna omaka – sestavine:
(za 2 porciji)
- 1 jedilno žlico olja
- 2 stroka česna
- 1/4 čajne žličke mletega ingverja
- 1 jedilno žlico naribane lupinice bio pomaranče
- 0,5 dl vode
- 2,5 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
- 1 jedilna žlica temne sojine omake
- 2 jedilni žlici sladkorja
- ščep črnega popra
- ščep soli (po okusu, upoštevajte, da je slana že sojina omaka)
- 2 žlici koruznega škroba
- malo hladne vode
Pomarančna omaka – priprava:
V kozici segrejemo olje in dodamo drobno nasekljan česen in ingver.
Na hitro popražimo, da zadiši, nato dodamo pomarančno lupinico, pomarančni sok, vodo, sojino omako in sladkor.
Počakamo, da zavre. Medtem v skodelici zmešamo koruzni škrob z malo vode, da dobimo tekočo pasto, s katero bomo zgostili omako.
Ko omaka zavre, jo posolimo in popopramo. Med neprestanim mešanjem počasi dolijemo maso iz koruznega škroba in vode. Malo pokuhamo na zmanjšanem ognju, da se omaka zgosti.
Omako postrežemo k rižu in k pečeni ali ocvrti cvetači.
Odlično se poda tudi k ocvrtemu krompirčku.
Omaka pride bolj temna, ker sem v receptu uporabila temno sojino omako, če želite svetlejšo, bolj oranžno omako, uporabite običajno sojino omako ali tamari omako.
Uživajte v okusih!