Pomarančna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Pomarančna omaka je sladko-kisla omaka, ki se odlično poda k ocvrti ali pečeni cvetači in h kuhanemu rižu. Za pripravo omake boste  potrebovali 15-20 minut.

pomarancna-omaka
Pomarančna omaka – pripomočki:

  • nož
  • stiskač za česen
  • 2 × čajna žlička
  • 2 × jedilna žlica
  • ožemalnik za citruse
  • merilna posoda za tekočine
  • ribežen
  • 5 × mala skodelica
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • kozica

Pomarančna omaka – sestavine:

(za 2 porciji)

  • 1 jedilno žlico olja
  • 2 stroka česna
  • 1/4 čajne žličke mletega ingverja
  • 1 jedilno žlico naribane lupinice bio pomaranče
  • 0,5 dl vode
  • 2,5 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 1 jedilna žlica temne sojine omake
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • ščep črnega popra
  • ščep soli (po okusu, upoštevajte, da je slana že sojina omaka)
  • 2 žlici koruznega škroba
  • malo hladne vode

Pomarančna omaka – priprava:

V kozici segrejemo olje in dodamo drobno nasekljan česen in ingver.

pomarancna-omaka
Na hitro popražimo, da zadiši, nato dodamo pomarančno lupinico, pomarančni sok, vodo, sojino omako in sladkor.

pomarancna-omaka

pomarancna-omaka

Počakamo, da zavre. Medtem v skodelici zmešamo koruzni škrob z malo vode, da dobimo tekočo pasto, s katero bomo zgostili omako.

pomarancna-omaka

Ko omaka zavre, jo posolimo in popopramo. Med neprestanim mešanjem počasi dolijemo maso iz koruznega škroba in vode. Malo pokuhamo na  zmanjšanem ognju, da se omaka zgosti.

pomarancna-omaka

Omako postrežemo k rižu in k pečeni ali ocvrti cvetači.

Odlično se poda tudi k ocvrtemu krompirčku.

Omaka pride bolj temna, ker sem v receptu uporabila temno sojino omako, če želite svetlejšo, bolj oranžno omako, uporabite običajno sojino omako ali tamari omako.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor