Posip iz sezamovih in lanenih semen
Print Friendly, PDF & Email

Ko po kuhinji tako prijetno zadiši po praženem sezamu se pripravlja posip iz sezamovih in lanenih semen. Hitro si popecite rezino kruha in ga obložite z rezino masla preko pa kar z žlico posujte še vroč posip iz sezamovih in lanenih semen. Hitri prigrizek, ki mu ni para! Ostanek posipa pa pospravite v kozarček in dobro zaprite (za poznejše lakote ali dodatke jedem).

Posip iz sezamovih in lanenih semen – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • manjša ponev
  • žlica
  • kozarec s pokrovom za shranjevanje

Posip iz sezamovih in lanenih semen – sestavine:

  • 2 zvrhani jušni žlici lanenih semen
  • 3 zvrhane jušne žlice sezamovih semen
  • sol po okusu

Količina sestavin je primerna za krajšo hrambo in večkratno uporabo, čas priprave 10 minut.

Posip iz sezamovih in lanenih semen – postopek priprave

V manjši ponvi rahlo prepražite sezamova semena.

V električni mešalnik nasujte lanena semena in jih dobro zmeljite. Semena so nekoliko trša zato jih zmeljite najprej. Nato dodajte pražena semena sezama in sol ter zmeljite do želene granulacije.

Posip lahko kar svež uporabite za hitri prigrizek. Na rezino kruha namažite maslo ali topljeni sir ter preko posujte posip. Mmmm . . .

Lahko ga posipate preko solate ali zeliščne skute.

Ostanek pa lahko nekaj dni hranite na temnem in hladnem mestu v zaprtem kozarcu.

Pameten nasvet
V kulinariki danes domišljija skoraj nima meja, posip lahko uporabite tudi za kremne in bistre juhe, sendviče, pečen krompirček ali zelenjavne smutije. Pražen sezam bo dodal posebno gurmansko noto. Pojdite še dlje – posip je primeren tako za slane kot sladke jedi saj obogati njihovo prehransko vrednost. Zakaj ga ne bi poskusili tudi z marmelado?

O sestavinah in prehranski vrednosti
V naravi obstaja le malo rastlin, ki so tako bogate z omega – 3 in omega – 6 maščobnimi kislinami (ki jih v današnji prehrani primanjkuje) kot je laneno seme. Alfa linolenska kislina znana kot omega – 3 ima izrazito pozitiven učinek na metabolizem maščob in zavira shranjevanje maščob v telesu in razgradnjo mišičnega tkiva. Poveča izgorevanje maščob v telesu in poveča občutljivost na inzulin v celicah, tako vpliva tudi na diabetes tipa 2. Laneno seme je bogato z topnimi in netopnimi vlakninami (30 g/100 g), ki pospešujejo prebavo vendar le če je v črevesju dovolj vode, ki jo vežejo nase. Ob pomanjkanju vode je lahko zaprtje še večje. So tudi prava zakladnica bakra, mangana, železa, magnezija in fosforja ter vitaminov B1, B2, C, E  in karotenov. Pozitivno vplivajo na uravnavanje holesterola, bolezni srca in ožilja, diabetes in težave s prebavo. Tako lanena kot sezamova semena imajo zelo trdo ovojnico zato morajo biti zmleta saj imajo črevesni encimi le tako dostop do jedra in hranil, ki jih vsebuje. Tudi sezamova semena so odličen vir mineralov, vsebujejo pa tudi vitamine B1, B6 in B9. V sezamovih semenih najdemo tudi lignane, ki spodbujajo absorbcijo in razpoložljivost vitamina E ter porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Olja v sezamovih semenih vsebujejo tudi sezamol, ki je eden najmočnejših antioksidantov. Semena obeh rastlin se v mnogih sestavina odlično dopolnjujeta, v njih so obilno zastopane tudi beljakovine, ki vsebujejo vse amino kisline. Zaradi oksidacije po mletju posip porabite v nekaj dneh ali ga pripravljajte sproti. 
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor