Čičerikini krekerji
Print Friendly, PDF & Email

Ste že kdaj jedli krekerje narejene iz čičerike? Mene je njihov okus pozitivno presenetil, saj so res dobri in tako hrustljavi, da jih morate poizkusit.

Čičeriko pri nas doma obožujemo in je zato tudi pogosto na našem jedilniku, ker je zelo nasitna. Čičerika vsebuje zelo veliko beljakovin in je kot takšna odličen nadomestek mesu. Mi imamo najrajši polpete, ki jih naredim iz nje. In to povsem preprosto; čičerikinemu namazu dodam samo malo ovsenih kosmičev, oblikujem polpete ter jih spečem v ponvi. Poskusite. Čičerika pa je fantastična tudi v solati iz mlade špinače in kozjega sira.

No, pa da se vrnem k tem okusnim in hrustljavim krekerjem. Krekerje lahko uživajo tudi tisti, ki ne smejo uživati glutena, pazite le, da boste previdni pri nakupu ovsenih kosmičev, da boste kupili takšne brez glutena.

Krekerje lahko vzamete s seboj na izlet ali jih pa ponudite zraven različnih namazov. Seveda pa so lahko tudi odličen in hrustljav vmesni prigrizek.

Pripomočki za čičerikine krekerje:

  • dober (močan) palični mešalnik s posodo za sekljanje (mletje) ali multipraktik
  • tehtnica
  • žlica
  • ožemalnik
  • nož in deska za rezanje
  • 2 lista peki papirja
  • pekač v velikosti pečice
  • nož za rezanje testa
  • valjar
  • vilice

Sestavine za čičerikine krekerje:

  • 200 g čičerike (surove ali vložene)
  • 60 g ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila zdrobljene)
  • 3 žlice limoninega soka
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščepec soli oz. po okusu
  • 1 manjši strok česna oz. po okusu

Kako naredim čičerikine krekerje

Za krekerje sem uporabila že kuhano čičeriko, ki jo stresem v posodo paličnega mešalnika, nato dodam ovsene kosmiče, olivno olje in strok česna. Z nožem prerežem limono in polovico ožamem. Uporabim 3 žlice limoninega soka, ki ga dodam zmesi.

Vi, če imate surovo, jo skuhajte tako, da jo pred samim kuhanjem čez noč namočite v hladni vodi, ki jo naslednji dna odlijete, čičeriko stresite v lonec, zalijte s svežo vodo in skuhajte. Čičerika se kuha približno eno uro. Podrobnejši postopek za kuhanje čičerike si lahko pogledate na povezavi: čičerikin namaz.
V kolikor časa za kuhanje čičerike nimate, lahko brez skrbi uporabite vloženo čičeriko (oz. čičeriko iz pločevinke, kateri predhodno odlijete tekočino v kateri je vložena).

Vse sestavine dobro zmešam, da nastane zmes podobna testu. Dobljeno testo sedaj dam na pult in z rokami oblikujem kepo testa. Gnetenje ni potrebno.

En list peki papirja položim na pult, na katerega položim testo za čičerikine krekerje. Čez njega položim drugi list peki papirja in sedaj testo z valjarjem razvaljam čim tanjše, cca. 5 mm.

Ko je testo razvaljano, ga narežem z nožkom za testo na kvadratke. Ti so lahko poljubno veliki.

Ventilacijsko pečico prižgem na 180 °C. Z vilicami naredim luknjice v krekerje. Peki papir skupaj s krekerji položim na pekač ter jih pečem 25 – 30 minut. Pečeni morajo biti lepe rjave barve.

Čičerkine krekerje lahko jemo same ali kot predjed zraven namazov.

Dober tek!

Čičerikine krekerje lahko ponudite na različnih namazih, kot so:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor