Testo za pico iz pirine moke
Print Friendly, PDF & Email

Testo za pico iz pirine moke pripravimo tako, da uporabimo pirino moko, zaradi katere bo testo videti kakor iz pšenične moke, le da bo veliko bolj zdravo in tudi okusno.

Pira je starodavno žito in je eno prvih gojenih žit na našem področju, že pred 1000 leti so piro pridelovali naši predniki. Pira na 100 g vsebuje 337 kalorij, vitamina: A, B6 in minerale: kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij … vsebuje tudi vlaknine in ugodno vpliva na našo prebavo. Zaradi slabega donosa so piro prenehali pridelovati in sedaj se, zaradi svojih pozitivnih učinkov na naše telo, vrača v naša gospodinjstva.

Pripomočki za pripravo testa za pico iz pirine moke:

  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • 250 ml posodica za kvasec
  • žlička
  • žlica
  • mešalnik za gnetenje testa ali skledo
  • silikonska podlaga za gnetenje
  • prtiček za pokrivanje testa pri vzhajanju
  • nož za rezanje testa
  • valjar
  • posodica za moko, ki jo bomo uporabili pri gnetenju in valjanju

Sestavine za pripravo testa za pico iz pirine moke:

Za 4 pice:

  • 1 kg pirine moke
  • 15 g soli
  • 1 žlica olja po želji
  • 1 suhi kvas
  • 1 žlička sladkorja
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka

Postopek priprave testa za pico iz pirine moke:

Najprej pripravimo sestavine za pripravo, da ne bomo po nepotrebnem izgubljali časa z iskanjem. Vodo in mleko, kar na začetku zmešajte skupaj in ju pogrejete, da imata okoli 30°C, ta temperatura ugodno vpliva na kvasovke in kvas hitreje deluje.

Za pripravo kvasca najprej v posodo stresemo suh kvas, žličko sladkorja, žlico moke ter 200 ml ogretega mleka z vodo, vse sestavine premešamo.

Pustimo, da kvas prične delovati, to traja nekje od 5 do 10 minut.

Medtem, ko čakamo, da kvasec prične delovati, damo v mešalnik ali skledo vso moko in sol ter ju dobro premešamo, da se sol porazdeli in ne pride v stik s kvasom. Sedaj vzamemo od skupne moke 4 zvrhane žlice moke in jo shranimo za poznejšo uporabo, ko bomo gnetli in valjali testo. V moki, ki je v skledi na sredini naredimo jamico vanjo zlijemo ogreto mleko z vodo, olje in kvasec, ki se je medtem že aktiviral in vse sestavine premešamo, da se naredi kepa testa.

Silikonsko podlago potresemo z moko in nanjo damo vso pirino testo, na podlagi testo dobro pregnetemo, da postane prožno in svetlo.

Pirino testo razdelimo na štiri enake dele.

Vsak del testa ponovno pregnetemo, po potrebi potresemo z moko, da se testo ne prijema podloge.

Testo za pico iz pirine moke damo vzhajat na pomokano podlago in tudi povrhu ga pomokamo, da se ne prijema prtička, s katerim ga pokrijemo med vzhajanjem, vzhajamo 1 uro, da testo naraste na dvojni volumen.

Vzhajano testo za pico iz pirine moke, ponovno pregnetemo in razvaljamo na 5 do 8 cm debelo in pico obložimo po želji, pečemo jo v navadni pečici na najvišji temperaturi od 250°C do 275°C  in to 10 do 13  minut.

Testo za pico iz pirine moke, če smo ga naredili preveč ali na zalogo, lahko shranimo v hladilnik in je uporaben še 5 dni. Pomembno za shranjeno testo je, da je na hladnem in brez zraka, da se ne izsuši. Jaz testo zavijem v streč folijo, ki se uporablja za živila in imam testo na voljo, ves teden, ko ga potrebujem.

Privoščimo si bolj zdrave in okusne pice. Lučka Glaser

Vabim vas, da si ogledate nasvet za: vlečeno testo iz črne moke.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor