Veganska cheesecake slivova pita
Print Friendly, PDF & Email

Prebrala sem že kar nekaj veganskih receptov in po dolgem času sem želela poskusiti kakšno sladico spet pripraviti tudi sama. Tokrat sem se odločila, da pripravim pito. Veliko veganskih receptov vključuje indijske oreščke, ki se namočijo, nato pa zmešajo in tako dobimo osnovno kremo. Tej kremi lahko po želji dodajamo veganske dodatke za okus, npr. vanilijo, kakav v prahu, cimet, sadje …

Osnovna krema za t.i. cheesecake je svetle barve, zato sem se odločila, da testo za pito naredim temne barve, da bo nastal lep barvni kontrast in bodo plasti dobro vidne. Testo sem pripravila skoraj enako, kot za klasično pito, le da sem maslo nadomestila s kokosovo maščobo.

Sledila je še zgornja plast. Ta je sadna. Odločila sem se za slive, ker sem imela ravno sveže, enako dobro pa bi se obnesle tudi zamrznjene.

Priprava veganske cheesecake slivove pite ni zahtevna in tudi ne dolgotrajna. Loti se je lahko vsak, ki si želi poskusiti malo drugačno sladico brez sestavin živalskega izvora, obenem pa vseeno razvajati svoje brbončice. Brbončice mojih prijateljev (med katerimi so jo testirali in ocenili tudi vegani ;)), so bile zadovoljne.

Pripomočki za vegansko cheesecake slivovo pito:

  • pekač za pite premera 28 cm
  • prilegajoč kos papirja za peko
  • sekljalnik
  • palični mešalnik
  • blender (če ga nimamo, uporabimo sekljalnik in palični mešalnik)
  • 2 skledici
  • posoda za mešanje sestavin
  • žlica
  • nož
  • vilice
  • deska
  • metlica za ročno stepanje
  • tehtnica
  • pečica
  • hladilnik
  • posoda za merjenje tekočin
  • kozica
  • štedilnik
  • valjar

Sestavine za vegansko cheesecake slivovo pito:

Za eno pito premera 28 cm:

Čokoladno testo:

  • 180 g bele moke tip 500 + malo za valjanje testa
  • 90 g polnozrnate pšenične moke
  • 110 g kokosove maščobe (hladne, v trdem stanju)
  • 1 žlička soli
  • 40 g sladkorja
  • 8 žlic mrzle vode
  • 20 g kakava v prahu

Cheesecake krema:

  • 160 g indijskih oreščkov
  • 30 g izkoščičenih datljev
  • 65 g kokosove maščobe (stopimo v kozici)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 0,75 dl mandljevega ali ovsenega napitka
  • 45 g sladkorja
  • 15 g chia semen (približno 1 žlica)

Slivova krema:

  • 400 g sliv (lahko svežih ali zamrznjenih)
  • 30 g sladkorja
  • 2 noževi konici cimeta
  • 2 žlici ruma
  • 1 dl vode
  • 35 g koruznega škroba

Dekoracija:

  • nekaj sliv
  • par sesekljanih indijskih oreščkov
  • malo naribane temne čokolade

Postopek za vegansko cheesecake slivovo pito:

Najprej čez noč namočimo indijske oreščke in datlje. V prvo skledico damo 160 g indijskih oreščkov in jih prelijemo z vodo. Te naj bo nekaj cm nad oreščki, saj se bodo napojili z vodo in bi je sicer lahko zmanjkalo.

V drugo skledico damo 30 g narezanih izkoščičenih datljev in jih prelijemo z vodo. Tudi tu naj bo vode malo več. Na fotografiji so datlji, ko so se že namakali celo noč.

Naslednji dan se lotimo priprave čokoladnega testa. V sekljalnik damo 180 g bele moke tip 500, 90 g polnozrnate pšenične moke, žličko soli, 40 g sladkorja in 20 g kakava v prahu. Nekoliko zmešamo, da se suhe sestavine premešajo. Nato narežemo 110 g kokosove maščobe. Dodamo jo v sekljalnik in ga ponovno vključimo.

Ko nekajkrat pritisnemo na gumb za mešanje, se bodo sestavine začele spreminjati v drobtinam podobno maso. Takrat med mešanjem postopno vlijemo 8 žlic mrzle vode. Oblikovati se bo začela kepa testa. Zmešamo le toliko, da se sestavine sprimejo, ne smemo pa mešati preveč, saj želimo, da je testo krhko. Kepo zvrnemo na pomokano delovno površino in jo z rokami na hitro oblikujemo v enotno testo. Tega razvaljamo na približno 5 mm debelo.

Pripravimo pekač za pite in s pomočjo valjarja, na katerega zavijemo testo, ki se rado trga, testo prestavimo v pekač. Pekač za pite na dnu obložimo s papirjem za peko.

Testo nežno pritisnemo ob dno in rob pekača, kar visi čez, pa s pomočjo noža odrežemo. Z vilicami testo na dnu nekajkrat prebodemo in pekač postavimo v pečico, ogreto na 165 °C, kjer naj se testo peče 15 minut. Nato pekač postavimo na pult, kjer ga pustimo, da se testo popolnoma ohladi.

Naslednji korak pri pripravi veganske cheesecake slivove pite je cheesecake krema. Glavna sestavina so indijski oreščki, ki smo jih namakali čez noč. Damo jih v blender ali – če tega nimamo – v sekljalnik. Dodamo še 15 g chia semen, 2 žlici limonega soka, 0,75 dl mandljevega ali ovsenega napitka, 45 g sladkorja, 30 g namočenih datljev in 65 g kokosove maščobe, ki jo prej na zmernem ognju stopimo v kozici.

Vse sestavine za cheesecake kremo zmešamo. Če imamo močan blender, bo hitro nastala homogena zmes. Sama uporabljam sekljalnik, ki indijskih oreščkov ne zmeša dovolj, zato kremo prestavim v skledo in jo nekoliko zmešam še s paličnim mešalnikom.

Dobljeno kremo nadevamo v ohlajeni čokoladni obod. Enakomerno jo razporedimo z žlico.

Vegansko pito postavimo v hladilnik, medtem pa pripravimo še zadnjo, slivovo plast. V kozico damo 400 g svežih ali zamrznjenih sliv, ki smo jih prej očistili, izkoščičili in narezali na koščke. Kozico postavimo na štedilnik na zmerno temperaturo. Če uporabljamo zamrznjene slive, jih na nizki temperaturi kuhamo nekoliko dlje časa, da se nežno odtalijo. Ko slive kuhamo približno 5 minut (če se prijemajo na dno, dolijemo kakšno žličko vode), dodamo 30 g sladkorja, 2 noževi konici cimeta in 2 žlici ruma.

Kuhamo še par minutk, nato pa zmešamo s paličnim mešalnikom.

V skledico nalijemo 1 dl vode in dodamo 2 žlici zmešanih sliv. Premešamo in dodamo 35 g koruznega škroba. Dobro premešamo, da nastane enotna bela tekočina.

Preostanek sliv v kozici postavimo nazaj na štedilnik in ko začnejo rahlo brbotati, vlijemo mešanico s koruznim škrobom. Med kuhanjem mešamo z metlico za ročno mešanje in znižamo temperaturo. Mešamo in kuhamo, dokler se zmes ne začne gostiti, kot bi kuhali puding.

Pito vzamemo iz pekača in jo postavimo na servirni krožnik. Kuhano slivovo kremo vlijemo na cheesecake kremo slivove pite, ki se je medtem že nekoliko strdila med ohlajanjem v hladilniku.

Kremo lepo poravnamo in vegansko slivovo pito približno pol ure pustimo na pultu, da se slivova krema nekoliko ohladi, potem pa pito prestavimo v hladilnik, kjer naj se ohlaja vsaj 4 ure, najbolje pa kar čez noč. Na koncu jo okrasimo po želji, sama sem uporabila nekaj svežih sliv, sesekljanih indijskih oreščkov in naribane temne čokolade (če želimo 100 % vegansko sladico, pazimo, da čokolada ne vsebuje sestavin živalskega izvora).

Veganska cheesecake slivova pita je pripravljena, da jo postrežemo. Dober tek!

Poskusite še druge veganske sladice:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor