Shranjevanje blitve
Print Friendly, PDF & Email

Vedno, ko imam presežek blitve, le-to shranim za kasnejše obdobje. Včasih sem jo blanširala in zamrzovala. Potem pa sem se nekega dne vprašala: zakaj že? Zakaj sploh delam tako? In sem poskusila in zamrznila svežo in od takrat naprej, enako kot preostalo zelenjavo, tudi blitvo zamrznem svežo. Brez nepotrebnega blanširanja, pri katerem zelenjava že izgubi del svojih vitaminov.
Tako shranjeno blitvo kasneje uporabim kot bi uporabila svežo in je pred pripravo ne odtalim. Uporabimo jo za pripravo skutne pite z blitvo ali pa blitve kot omake (kot bi pripravljala špinačo), pripravim dušena stebla blitve kot prilogo, ‘klasično’ blitvo s krompirjem in še … Glede na to, kako jo nameravam uporabiti, jo tudi zamrznem: samo stebla, samo liste ali pa cele iste.

Moje izkušnje s shranjevanjem zelenjave so, da je zamrznjena sveža zelenjava potem ob uporabi veliko okusnejša kot tista, ki se jo predhodno toplotno obdela – blanšira. Tudi vonja se v skrinji ne navzame, je pa seveda pomembna higiena zamrzovalne skrinje in pa predvsem to, da v isti skrinji (ali vsaj predalu) ne shranjujemo mesa in recimo zelenjave. Tako imam strogo ločeni skrinji za meso in zelenjavo.

Poskusite in enkrat za spremembo shranite in zamrznite svežo blitvo, morda boste tako kot jaz ugotovili, da vam ta način bolj ustreza. Vsekakor pa, ne glede na to, kako jo boste shranili, uživajte v njej tudi izven sezone in jo nekaj shranite na način, ki vam ustreza.

Pripomočki za shranjevanje blitve

  • posodice primerne za zamrzovanje ali pvc vrečke

Sestavine za shranjevanje blitve

  • blitva v poljubni količini

Priprava blitve za shranjevanje

Po tem, ko blitvo porežemo operemo in očistimo vsak posamezni list, saj se pod listi lahko skrivajo žuželke ali pa je kakšen list slabše kakovosti. Takšne liste izločimo. Oprano blitvo nekoliko osušimo oziroma pustimo, da voda odteče. Pripravimo si še desko za rezanje, nož in seveda primerne plastične posodice za shranjevanje živil ali pa pvc vrečke. Priporočam samozapiralne (jaz jih tokrat nisem imela na zalogi).

Glede na namen uporabe blitvo tudi zamrznemo. Če potrebujem samo blitvina stebla, le-ta odrežem od listov in jih narežem na tanke trakove, ki jih dam v vrečko ali posodico v količini primerni za enkratno pripravo jedi. Enako storim z listi. V vrečko ali posodico lahko shranimo tudi liste skupaj s stebli. Priporočam, da si na pvc vrečko ali posodico zapišete koliko blitve je v njih oziroma za pripravo katere jedi je namenjena.

Po tem, ko smo pripravili vso blitvo, jo damo v zamrzovalnik in, če zamrzovalnih to omogoča, vklopimo funkcijo hitrega zamrzovanja.

Tako shranjena blitva je uporabna do enega leta, uporabljamo pa jo, kot bi uporabili svežo in je pred uporabo ne odtalimo.

Za kasnejše obdobje si shranite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor