Slana skutna pita z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma obožujemo slane pite, ena izmed njih je tudi slana pita z jogurtom in skuto.  Tokrat pa sem se malo poigrala in spekla malo drugačno pito – slano skutno pito z blitvo, ki nas je navdušila in bo še velikokrat na meniju. Skupaj s solato je glavna jed, lahko pa bi bila tudi priloga. Tekne tudi ohlajena, če je slučajno kaj ostane.
Priprava je hitra in enostavna, še največ časa porabimo za peko. Pito sem naredila s kupljenim vlečenim testom, seveda pa jo lahko naredite tudi z domačim. Še boljša bo.

Slana skutna pita z blitvo

Pripomočki za skutno pito z blitvo

  • pekač velikosti cca. 25*30 centimetrov

Sestavine za skutno pito z blitvo

Za 4-5 oseb:

  • 400 g vlečenega testa (čim bolj tanko naj bo)
  • 500 g nepasirane skute
  • 5 jajc (M ali L)
  • 50 ml olja
  • 250 g navadnega jogurta (čvrst ali tekoč – vseeno je)
  • sol po okusu
  • 300 g sveže blitve (lahko tudi zamrznjene)
  • 1-2 žlici kisle smetane

Priprava skutne pite z blitvo

Blitvo najprej očistimo in osušimo. Odstranimo ji širša stebla, ožja lahko pustimo in blitvo drobno narežemo na trakove. Pustimo ob strani.

Slana skutna pita z blitvo

Vklopimo pečico in jo nastavimo na 180 °C (ventilacija).
V skledo odmerimo 500 g skute, 250 g jogurta, 5 jajc in 50 ml olja. Solimo po okusu. Vse skupaj ročno ali pa s pomočjo električnega mešalnika zmešamo v enotno zmes. Dodamo še narezano blitvo in premešamo s pomočjo lopatke ali kuhalnice.

Slana skutna pita z blitvo

Vzamemo pekač, z malo olja premažemo dno in vanj položimo prva dva lista vlečenega testa tako, da na vsaki strani del lista gleda ven, na sredini pa se nekoliko prekrivata.

Slana skutna pita z blitvo

Čez listnato testo porazdelimo nekaj žlic skutnega nadeva z blitvo. Čez nadev damo dva lista vlečenega testa, ki ju nekoliko zmečkamo. Na testo ponovno damo nekaj žlic nadeva in čez vlečeno testo, … Ponavljamo vse dokler ne porabimo vsega nadeva in testa, pri čemer si 1 list testa prihranimo za konec. Zadnja plast naj bo nadev.

Slana skutna pita z blitvo

Ko smo porabili ves nadev, vlečeno testo, ki je na dnu in katerega kraki gledajo ven iz pekača, prepognemo čez nadev in ga delno pokrijemo. Čez vse skupaj pa položimo še zadnji list vlečenega testa, ki ga prepognemo po širini, da ustreza pekaču.

Slana skutna pita z blitvo

Čez testo premažemo žlico ali dve kisle smetane.

Slana skutna pita z blitvo

Pekač s pito potisnemo v ogreto pečico in jo pečemo pri 180 °C (ventilacija) 40 – 45 minut.

Ko je skutna pita z blitvo pečena, jo nekaj minut pustimo v pekaču, da se bo lažje rezala, nato pa jo narežemo na poljubne kose in postrežemo.

Slana skutna pita z blitvo

 

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor