Marmelada iz celih mandarin
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada iz celih mandarin je okusna in zelo aromatična domača marmelada, ki polepša jutranji obred – zajtrk. Najbolje je, da zanjo uporabimo le tiste mandarine, za katere smo res prepričani, da niso škropljene. Veliko manj dela bomo imeli, če imamo mandarine iz Neretve, ki običajno ne vsebujejo pečk.

Marmelada iz celih mandarin – pripomočki:

  • 2 l posoda s pokrovom
  • palični mikser
  • 5 majhnih kozarčkov s pokrovi (cca 2 dl)

Marmelada iz celih mandarin – sestavine:

  • 1 kg neškropljenih mandarin
  • 320-350 g kristalnega sladkorja
  • ščepec cimeta (po želji)

Marmelada iz celih mandarin – postopek:

Za marmelado iz celih mandarin uporabimo le tiste mandarine, za katere smo prepričani, da zares niso škropljene oz. so škropljene le v času cvetenja, ko še ni plodov. Izberemo lepe sadeže in jih dobro operemo pod tekočo vodo. V posodi zavremo vodo in vanjo stresemo 1 kg mandarin ter jih na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut.

Po 15 minutah so mandarine popolnoma mehke. Odlijemo vodo in jih ohladimo. Najhitreje jih ohladimo tako, da jih postavimo na balkon ali teraso (pokrijemo s krpo).

Ohlajene mandarine narežemo na manjše kose in odstranimo morebitne pečke. Najlažje pa je, če imamo takšno vrsto mandarin, ki pečk sploh ne vsebujejo.

S paličnim mikserjem jih spasiramo. Strukturo spasiranosti prilagodimo svojemu okusu. Jaz jih nisem povsem zmiksala, saj mi je ljubše, da so v marmeladi večji koščki sadja.

Dodamo kristalni sladkor. Če imate radi manj sladke marmelade zadostuje 320 g sladkorja. Tisti bolj sladkosnedi, pa dodajte še nekaj gramov več. Po želji lahko dodamo ščepec mletega cimeta. Premešamo in kuhamo na srednji temperaturi približno pol ure. Dlje časa bomo kuhali marmelado – gostejša bo. Vmes preverimo strukturo in čas kuhanja prilagodimo želeni strukturi marmelade.

Vmes pripravimo kozarce, kamor bomo shranili marmelado. Kozarce in pokrovčke pred uporabo steriliziramo v pečici. Pečico segrejemo na 100° C in vanjo postavimo kozarce za približno 15 min.

Ko se nam zdi marmelada dovolj gosta, odstavimo in še vročo napolnimo v ogrete kozarčke.

Zaprte kozarce postavimo na glavo in jih pokrijemo z brisačo ali odejico ter pustimo, da se ohladijo. Če se bojite, da se vam marmelada pokvari, so tukaj stari nasveti – marmelada, ki se nikoli ne pokvari.

Doma narejena marmelada je lepo darilo, ki ga bo vsak vesel. Poglejte še druge ideje za darila iz domače kuhinje.

Marmelada iz celih mandarin je najboljša, če jo namažemo na domač kruh. Pri nas imamo najraje pirin kruhek z oreščki.

Običajno zraven srkamo kapučino, dišeč sivkin čaj ali čaj iz sončnic, ki se s svojo značilno rumeno barvo prav lepo poda k živahno oranžni mandarinini marmeladi.

Prijetno sladkanje in veselo obdarovanje!

Imate na zalogi še več mandarin? Porabite jih lahko tudi tako, da pripravite slasten mandarinin liker. Naredimo lahko tudi marinado iz mandarin in z njo mariniramo meso ali pripravimo okusno hokaido bučo z mandarinami.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor