10 idej za darila iz domače kuhinje
Print Friendly, PDF & Email

V času praznikov se ljudje običajno obdarujemo. Eni to počnemo bolj, drugi pa manj radi. Vse skupaj nas v obdarovanje vabi (če ne celo sili!) tudi potrošniški kapitalizem, ki nas bombandira z reklamami na vsakem koraku. Če spadate med tiste, ki ne marate iskanja daril po trgovinah ali spletu in se zavedate, da ima darilo, ki mu dodamo lastno energijo, večjo težo – je ta članek za vas.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje

10 idej za darila iz domače kuhinje:

1. Mandarinin liker za sladko razvajanje

Za ljubitelje sladkih likerjev lahko pripravimo domač liker iz mandarin. Izdelava ni zahtevna in je zato primerna tudi za začetnike. Omamno dišeč liker nalijemo v simpatične stekleničke, na katere lahko tudi kaj narišemo ali napišemo z barvami za steklo. Recept za mandarinin liker najdete tukaj.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-1

2. Sivkin liker – dišeč napoj, ki pomirja in hkrati poživi

Sivka ima čudovito barvo in močno aromo. Vijoličen grmiček zagotovo očara vsakogar. Njen vonj in okus pa je specifičen, zato bodimo pozorni, da sivkin liker podarimo tistemu, ki zares obožuje sivko. Kako naredimo sivkin liker preberite tukaj.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-2

3. Aromatiziran sladkor polepša praznično čajanko

Kristalni sladkor nadišavimo z mletim cimetom in dobimo zlati aromatiziran sladkor, ki ga dodamo k čaju, kavi, vroči čokoladi ali pa ga samo povonjamo in se napolnimo z energijo. Lahko pa se malce poigramo in v lično stekleničko s pomočjo papirnatega lijaka izmenično nasipamo plasti sladkorja in cimeta.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-3

Ne pozabimo na dekoracijo. Kozarčke in stekleničke lahko okrasimo z rafijo ali zlatim trakom, na katerega privežemo cimetovo palčko. Za piko na i dodamo še napis “domačo etiketo”.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-4

4. Čokoladni piškoti z meto presenetijo z zeliščno noto

Lepo darilce so tudi doma pečeni piškoti. Sploh če vemo, da jih prejemnik zaradi natrpanega urnika ne utegne speči sam. Malce drugačni, a hkrati preprosti za izdelavo so zagotovo nutellini piškoti z meto.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-5

5. Domači bonboni za boleče grlo

Domači bonboni za boleče grlo so zdravi bonbončki. Shranimo jih v steklenem kozarčku ali kovinski škatlici ter upajmo, da jih bo prejemnik uporabljal le kot preventivo.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-6

6. Domače praline – polne ljubezni

S  pralinami nikakor ne moremo zgrešiti. Le kdo jih ne mara? Bogata različica domačih pralin vsebuje marcipan, ki ga dopolnjuje čokolada – marcipanove kroglice s čokolado. Nekoliko več svežine pa nam ponudijo kokosove praline “Bounty”.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-7

7. Drugačna marmelada – okus čokolade in banane

Če smo na tesnem s časom, lahko “darilo iz domače kuhinje” vzamemo kar iz kleti oz. shrambe. Domače marmelade, namazi ali kakšna druga ozimnica so zagotovo uporabna darila, ki jih bo vsak vesel. Na ekspresno hiter in enostaven način pa lahko pripravimo malce drugačno marmelado čoko-banana, ki spominja na domačo nutello.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-8

8. Pekoča darilca za pogumne

Bi radi darilo za pogumne? Za vse tiste, ki obožujejo pekočo hrano (mehiška kuhinja, indijska kuhinja …), pripravite kakšno pekočo omakico. Eksperimentirajte z okusi in različnimi kombinacija. Poskusite sladko-pekočo omako – čili z ananasom.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-9

9. Zeliščno olje za solato ali masažo

Prav tako veliko eksperimentiranja dopušča priprava zeliščnega olja. Uporabimo lahko poljubna zelišča in dodamo še kakšen dodatek (lupinico limone, pomaranče, poper, čili …), odvisno kakšno vrsto olja želimo narediti. Postopek izdelave najdete tukaj.

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-10

10. Kandirano veselje v kozarcu

Podarimo lahko kandirano sadje. A zakaj ne bi poskusili s čim, ki je manj običajno in z darilcem resnično presenetili? Prava izbira je npr. kandiran ingver ali kandirane lupinice mandarin. Poskusite!

10-idej-za-darila-iz-domace-kuhinje-14

Še nekaj idej za darila iz domače kuhinje:

Izberimo, naredimo in podarimo darilca iz domače kuhinje in presenetimo tiste, ki jih imamo radi!

Lepe praznike vam želim!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor