Sivkino pecivo z rabarbaro (vegansko)
Sivkino pecivo z rabarbaro je res božansko pecivo. Okus po sivki in rabarbarin nadev, ki malo pokisli vse skupaj, se zelo lepo ujameta med seboj in prideta do izraza. Pecivo je zelo mehko, saj je narejeno brez jajc ali mlečnih izdelkov, vsebuje samo pirino moko, ovsen napitek ter posušene cvetove sivke no in seveda rabarbaro. Kdor nima rabarbare, lahko pecivo namaže tudi z marmelado po svojem okusu. Pecivo sem posula še z drobno mleto kokosovo moko in brezovim sladkorjem. Kdor pa želi, si sivkino pecivo z rabarbaro lahko posuje s sladkorjem v prahu.
S sivkinim pecivom boste res navdušili svoje goste. Ponudite ga lahko ob čaju ali kavi. Verjamem pa, da bodo tudi otroci navdušeni nad njim.
Pripomočki za sivkino pecivo z rabarbaro
- posoda za mešanje
- 2 pekača velikosti 23 x 16 cm
- žlica in žlička
- metlica za mešanje
- tehtnica
- merilna žlička
- lopatica za mazanje
- posoda in žlica za kuhanje marmelade
- nož in deska
- pečica
Sestavine za sivkino pecivo z rabarbaro:
- 160 g pirine moke
- 5 žlic olja
- 250 ml rastlinskega napitka (jaz sem dala ovsen napitek)
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- 1 žlica sladila (jaz sem dala brezov sladkor)
- 1 – 2 žlički posušenih sivkinih cvetov
Za rabarbarin premaz (nadev)
- 160 – 180 g rabarbare (stebla)
- 1 žlica sladkorja (jaz sem dala brezov sladkor)
- 4 – 5 žlic vode
- 1/3 žličke mletega cimeta
in še:
- cca. 1 žlička olja za premaz pekača
Kako naredim sivkino pecivo z rabarbaro:
Ventilacijsko pečico prižgem na 160 °C.
V posodi zmešam vse sestavine: pirino moko, olje, sol, vinski kamen, sladkor, rastlinski napitek ter seveda sivkine cvetove. Vse skupaj zmešam z metlico ali z žlico. Masa, ki naj bo brez grudic, pride bolj tekoča.
V pekača nalijem olje in posodo obračam tako, da olje pokrije celo posodo. Polovico mase (toliko mase, da pokrije dno pekača) vlijem v en pekač in polovico v drugega. Oba pekača položim v ogreto pečico. Moja babi mi je zaupala, da če želimo, da je biskvit ali torta bolj sočna, da položimo posodo z vodo na dno pečice (posoda more biti ognje varna).
Biskvit za sivkino pecivo naj se peče 30 minut na 160 °C, v ogreti ventilacijski pečici. Nato jaz testo pustim še par minut v topli ugasnjeni pečici.
Če dveh pekačev v tej velikosti nimate, lahko vse skupaj spečete v enem in biskvit nato, ko je že pečen, po dolgem prerežete na pol, da boste dobili dva biskvita.
Medtem, ko se biskvit peče, naredim nadev iz rabarbare. Uporabim samo rabarbarina stebla, ki jih najprej umijem, nato olupim ter odrežem koničke. Na deski jo narežem na cca. 1 cm dolge kose. Vse skupaj stresem v posodo, v katero sem dala še 4 – 5 žlic vode (ravno toliko vode, da se rabarbara ne prismodi) in nekaj sladkorja. Rabarbaro kuham toliko časa, da nastane gosta zmes (cca. 10 minut).
Ko je testo pečeno, ga previdno odstranim iz pekača. Na krožnik ali pa na pladenj položim en testo, ki ga premažem z rabarbarin nadevom. Na vrh položim še drugi del testa.
Ko boste pecivo rezali na kocke, ga je potrebno previdno prerezat, ker lahko da bo nadev malo stekel ven.
Pecivo lahko potresete tudi s sladkorjem v prahu (jaz sem ga potresla s brezovim sladkorjem in z drobno mleto kokosovo moko).
Kdor obožuje sivko, si lahko tukaj pogleda še druge moje recepte, ki vsebujejo sivko:
- veganski piškoti s sivko,
- teranov liker s sivko,
- sivkin sladoled z borovnicami,
- slivov džem s sivko.