Namaz s česnovimi peski
Print Friendly, PDF & Email

Namaz s česnovimi peski (tudi pski) je kremast, z rahlim okusom po česnu in je zaradi izbranih sestavin lepo mazljiv. Največkrat namaz ponudimo za zajtrk zraven kruha, krekerjev, tolsta, prepečenca. Namaz s česnovimi peski pa lahko ponudimo tudi kadar pečemo na žaru, zraven mesa in zelenjave iz žara, vsekakor pa namaz s česnovimi peski lahko ponudimo ob kosilu ali pa večerji, zraven kuhanega ali pečenega mesa in različne zelenjave.

Poganjki česna, na katerih se razvijajo cvetovi česna, se imenujejo peski ali pski, teh poganjkov, ko jih potrgamo ne zavržemo, saj so zelo okusni za pripravo različnih jedi in jih lahko koristno uporabimo, saj vsebujejo vse enake sestavine in imajo rahel vonj po česnu. V spodnjem delu recepta sem vam pripravila nekaj enostavnih receptov za pripravo jedi iz česnovih peskov.

Namaz s česnovimi peski

Namaz s česnovimi peski – pripomočki

  • blender

Namaz s česnovimi peski – sestavine

Za 250 g  namaza:

  • 100 g mladih česnovih peskov
  • 100 g skute
  • 40 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • 10 ml hladne vode
  • 3 g morske soli ali sol po okusu
  • poper po želji

Namaz s česnovimi peski – postopek priprave

Mlade česnove peske naberemo in operemo, damo jih na cedilo, da se delno osušijo.

Namaz s česnovimi peski

Spodnji, trši del stebla narežemo in shranimo za kuhanje in pripravo katere druge jedi s česnovimi peski, da se bodo zmehčala, ko jih bomo toplotno obdelali.
Uporabimo mehke dele stebla, katerim odstranimo še zaprte cvetove in jih narežemo na 3 – 5 mm dolžine.

Namaz s česnovimi peski

Pripravimo si še ostale sestavine in jih odtehtamo; 100 g skute, 40 g ekstra deviškega oljčnega olja, 10 ml hladne vode, 3 g soli in poper po okusu.

Namaz s česnovimi peski

Vse sestavine naložimo v blender.

Namaz s česnovimi peski

In sesekljamo v gladek, kremast namaz.

Namaz s česnovimi peski

Namaz s česnovimi peski preložimo v lepo skledico, skodelico ali krožnik, ki ga je možno pokriti, shranimo ga lahko v hladilniku, če smo ga naredili za pozneje, vsekakor pa je okusen že takoj ob različnih jedeh.

Namaz s česnovimi peski

V Istri in Italiji so poganjki s česnovimi peski zelo cenjeni, zadnja leta pa tudi pri nas. Lučka Glaser

Pripravila sem vam nekaj različnih receptov za jedi iz česnovih peskov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor