Namaz s česnovimi peski
Namaz s česnovimi peski (tudi pski) je kremast, z rahlim okusom po česnu in je zaradi izbranih sestavin lepo mazljiv. Največkrat namaz ponudimo za zajtrk zraven kruha, krekerjev, toasta, prepečenca. Namaz s česnovimi peski pa lahko ponudimo tudi kadar pečemo na žaru, zraven mesa in zelenjave iz žara, vsekakor pa namaz s česnovimi peski lahko ponudimo ob kosilu ali pa večerji, zraven kuhanega ali pečenega mesa in različne zelenjave.
Poganjki česna, na katerih se razvijajo cvetovi česna, se imenujejo peski ali pski, teh poganjkov, ko jih potrgamo ne zavržemo, saj so zelo okusni za pripravo različnih jedi in jih lahko koristno uporabimo, saj vsebujejo vse enake sestavine in imajo rahel vonj po česnu. V spodnjem delu recepta sem vam pripravila nekaj enostavnih receptov za pripravo jedi iz česnovih peskov.
Namaz s česnovimi peski – pripomočki
- blender
Namaz s česnovimi peski – sestavine
Za 250 g namaza:
- 100 g mladih česnovih peskov
- 100 g skute
- 40 g ekstra deviškega oljčnega olja
- 10 ml hladne vode
- 3 g morske soli ali sol po okusu
- poper po želji
Namaz s česnovimi peski – postopek priprave
Mlade česnove peske naberemo in operemo, damo jih na cedilo, da se delno osušijo.
Spodnji, trši del stebla narežemo in shranimo za kuhanje in pripravo katere druge jedi s česnovimi peski, da se bodo zmehčala, ko jih bomo toplotno obdelali.
Uporabimo mehke dele stebla, katerim odstranimo še zaprte cvetove in jih narežemo na 3 – 5 mm dolžine.
Pripravimo si še ostale sestavine in jih odtehtamo; 100 g skute, 40 g ekstra deviškega oljčnega olja, 10 ml hladne vode, 3 g soli in poper po okusu.
Vse sestavine naložimo v blender.
In sesekljamo v gladek, kremast namaz.
Namaz s česnovimi peski preložimo v lepo skledico, skodelico ali krožnik, ki ga je možno pokriti, shranimo ga lahko v hladilniku, če smo ga naredili za pozneje, vsekakor pa je okusen že takoj ob različnih jedeh.
V Istri in Italiji so poganjki s česnovimi peski zelo cenjeni, zadnja leta pa tudi pri nas. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj različnih receptov za jedi iz česnovih peskov:
- Česnovi pski z jajci.
- Česnovi peski v golažu.
- Česnovi pski v juhi.
- Rižota s česnovimi pski.
- Česnovi pski s šunko in sirom.