Borovničeva marmelada z rumom
Borovnice vsebujejo veliko antioksidantov, bogate so s folno kislino, zaradi česar so še posebej priporočljive v času nosečnosti, pripisujejo jim protirakavo delovanje, blagodejno delovanje na sečila in celo zaviranje staranja. Škoda bi bilo, da tega super živila ne bi shranili za uživanje skozi celo leto. Borovničevo marmelado z rumom lahko pripravimo iz gozdnih, ameriških ali sibirskih borovnic. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene sadeže. Kanček ruma bo borovničevi marmeladi dal prav posebno aromo, zaradi česar bo še bolj slastna.
Borovničeva marmelada z rumom – pripomočki:
- kozarčki za vlaganje
- pokrovi
Borovničeva marmelada z rumom – sestavine:
za približno 8 kozarčkov (370 ml)
- 2 kg borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 700 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 100 ml ruma
- 2 vrečki želirnega sredstva 2 : 1 (2 x 25 g)
Borovničeva marmelada z rumom – postopek:
V lonec vsujemo borovnice in segrevamo. Uporabimo lahko poljubno vrsto borovnic (gozdne, ameriške, sibirske …). Marmelada bo odlična tako iz svežega sadja, kakor tudi iz zamrznjenega. Posujemo s sladkorjem in premešamo.
V posodi zmešamo vaniljin sladkor in želirno sredstvo, ter shranimo za kasneje. Pripravimo si kozarčke za vlaganje s pokrovi, zajemalko in krpe.
Ko prične vsebina v loncu vreti, kuhamo še približno 5 minut. Vmes večkrat premešamo. Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo marmelado do poljubne gladkosti. Lahko pustimo nekaj sadja še v koščkih, lahko pa zmeljemo povsem do gladkega.
Prilijemo 100 ml ruma, nato pa med mešanjem počasi vsujemo v lonec vaniljin sladkor pomešan z želirnim sredstvom in dobro premešamo, da se ne naredijo grudice. Kuhamo še približno 3 do 5 minut oziroma po navodilih na želirnem sredstvu. Vsebino lonca večkrat premešamo.
Temperaturo pod loncem zmanjšamo na minimum. Še vročo marmelado nalijemo v kozarček za vlaganje in ga takoj zapremo. Po potrebi obrišemo navoj kozarčka, da nam morebitna pobegla marmelada ne bi pričela plesneti. Dobro zaprt kozarček z marmelado obrnemo na glavo in postavimo na krpo. Postopek polnjenja kozarčkov ponavljamo, dokler ne porabimo vse marmelade. Vmes vsebino lonca večkrat premešamo, da se nam marmelada ne bi pričela žgati. Po nekaj minutah obrnemo kozarčke znova v pravilno lego in jih zavijemo v odejo ali krpo, da se bodo kozarčki počasi ohlajali.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Pripravite še druge marmelade:
- Borovničeva marmelada z aronijo
- Breskova marmelada z aronijo
- Praznična bučna marmelada
- Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni
- Zasnežena marmelada z okusom hruška-kokos
- Hruškova marmelada z meliso
- Breskova marmelada z rumom
- Jagodna marmelada z rožmarinom