Zasnežena marmelada z okusom hruška-kokos
Če sadno drevje bogato obrodi in ne uspemo vsega sadja sproti porabiti, ga je najboljše predelati in shraniti. Ker imamo pri nas presežek hrušk, smo tokrat eksperimentirali s kokosom. Klasična hruškova marmelada je z dodatkom kokosove moke postala prava paša, tako za brbončice, kot za oči. Poleg zanimivega okusa in presenetljive teksture nam ponudi zasnežen zimski prizor v vsakem kozarcu.
Pripomočki za marmelado hruška-kokos:
- skleda
- lonec
- nož
- palični mešalnik
- kuhalnica
- tehtnica
- zajemalka
- žlica
- kozarci in pokrovi za vlaganje
- krpa
Sestavine za marmelado hruška-kokos:
- 2500 g hrušk
- 1000 g sladkorja
- 2 vrečki sredstva za vkuhavanje sadja (Gelfix 2:1)
- 90 g kokosove moke
- 3 žlice ruma
Postopek priprave marmelade hruška-kokos:
Hruške olupimo, jim odstranimo pečke, narežemo na manjše kose in jih damo v lonec. Sadje posipamo z malo sladkorja in kuhamo približno pol ure, oziroma tako dolgo, da se hruške zmehčajo. Vmes večkrat premešamo, da se masa ne bi zažgala.
S paličnim mešalnikom zmeljemo maso do gladkega. Še naprej segrevamo in dodamo preostali sladkor, kateremu smo primešali sredstvo za vkuhavanje sadja. Dobro premešamo, nato pa v maso vsujemo še kokosovo moko, ki jo prav tako dobro razmešamo, saj bodo v nasprotnem primeru nastale grudice. Dodamo še rum.
Ko začne marmelada vreti, jo odstavimo in takoj nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. Dobro jih zapremo in jih za nekaj minut obrnemo na glavo.
Nato jih ponovno obrnemo v pravilno lego, pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Naj vam tekne!