Hruškova marmelada z meliso
Približuje se jesen in z njo sezona hrušk. Če se tudi v vašem sadovnjaku bohotijo te slastne debeluške, jih predelajte v odlično marmelado, ki bo z dodatkom dišeče melise nekaj posebnega.
Hruškova marmelada z meliso – pripomočki:
- skleda
- lonec
- nož
- palični mešalnik
- kuhalnica
- tehtnica
- zajemalka
- kozarci in pokrovi za vlaganje
- krpa
Hruškova marmelada z meliso – sestavine:
- 2500 g hrušk
- 1000 g sladkorja
- 2 vrečki sredstva za vkuhavanje sadja (Gelfix 2:1)
- pest melise
Hruškova marmelada z meliso – postopek:
Hruške olupimo, jim odstranimo peške in jih narežemo na kocke. Tako pripravljeno sadje damo v lonec, skupaj z malo sladkorja. Kuhamo približno pol ure, oziroma tako dolgo, da se hruške zmehčajo.
S paličnim mešalnikom zmeljemo hruške do gladkega. Če želimo, lahko pustim tudi nekaj večjih koščkov sadja. Še naprej segrevamo in dodamo preostali sladkor, kateremu smo primešali sredstvo za vkuhavanje sadja.
Ob nenehnem mešanju kuhamo še pet do deset minut, nato pa v maso dodamo liste melise, ki smo jih predhodno očistili in po potrebi narezali na manjše koščke. Tako kuhano marmelado še vročo nadevamo v steklene kozarce in dobro zapremo. Za nekaj minut obrnemo kozarce na glavo, nato pa jih pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Naj vam tekne!