Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni
Tako kot uživamo v sočnih in dišečih jagodah sedaj, ko jih lahko oberemo na domačem vrtu, lahko uživamo tudi pozimi. Pripravite si okusno in dišečo jagodno marmelado na hiter in enostaven način. Da pa bo sladkanje nekaj posebnega, jagodni marmeladi dodajte sončnična semena.
Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – pripomočki:
- kozarci za vlaganje s pokrovi
- kuhinjske krpe
- tehtnica
- lonec
- kuhalnica
- deska in nož za rezanje
- tlačilka za krompir ali palični mešalnik
- štedilnik
- zajemalka
Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – sestavine:
- 1 kg jagod
- 1/2 kg sladkorja
- 1 vrečka želina (želirno sredstvo za vkuhavanje sadja)
- pest sončničnih semen
Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – postopek:
Jagode najprej očistimo in jih stresemo v lonec. Del sladkorja posipamo po jagodah, v drugi del pa primešamo želin in prihranimo za kasneje. Lonec z jagodami pristavimo na štedilnik in kuhamo. Vmes večkrat premešamo.
Med kuhanjem jagode pretlačimo s tlačilko za krompir. Po želji lahko pustimo tudi večje kose jagod, če pa želimo gladko marmelado, lahko uporabimo palični mešalnik.
Vmes nasekljamo sončnična semena.
Ko masa zavre, vmešamo sladkor s predhodno dodanim želinom in ob stalnem mešanju kuhajmo še približno tri minute.
Marmelado takoj nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. Da se bodo semena enakomerneje porazdelila po kozarcu, damo najprej v kozarec malo marmelade, nato malo nasekljanih sončničnih semen in nato napolnimo z marmelado do vrha. Količino semen dodajamo po okusu.
Kozarce dobro zapremo in jih obrnemo na glavo.
Tako pripravljene kozarce pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Če napolnimo kozarce z zelo vročo marmelado, ni potrebna dodatna pasterizacija.
Naj vam tekne!