Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Tako kot uživamo v sočnih in dišečih jagodah sedaj, ko jih lahko oberemo na domačem vrtu, lahko uživamo tudi pozimi. Pripravite si okusno in dišečo jagodno marmelado na hiter in enostaven način. Da pa bo sladkanje nekaj posebnega, jagodni marmeladi dodajte sončnična semena.

 

Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – pripomočki:

  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • kuhinjske krpe
  • tehtnica
  • lonec
  • kuhalnica
  • deska in nož za rezanje
  • tlačilka za krompir ali palični mešalnik
  • štedilnik
  • zajemalka

Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – sestavine:

  • 1 kg jagod
  • 1/2 kg sladkorja
  • 1 vrečka želina (želirno sredstvo za vkuhavanje sadja)
  • pest sončničnih semen

Jagodna marmelada s sončničnimi semeni – postopek:

Jagode najprej očistimo in jih stresemo v lonec. Del sladkorja posipamo po jagodah, v drugi del pa primešamo želin in prihranimo za kasneje. Lonec z jagodami pristavimo na štedilnik in kuhamo. Vmes večkrat premešamo.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Med kuhanjem jagode pretlačimo s tlačilko za krompir. Po želji lahko pustimo tudi večje kose jagod, če pa želimo gladko marmelado, lahko uporabimo  palični mešalnik.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Vmes nasekljamo sončnična semena.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Ko masa zavre, vmešamo sladkor s predhodno dodanim želinom in ob stalnem mešanju kuhajmo še približno tri minute.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Marmelado takoj nadevamo v čiste kozarce za vlaganje. Da se bodo semena enakomerneje porazdelila po kozarcu,  damo najprej v kozarec malo marmelade, nato malo nasekljanih sončničnih semen in nato napolnimo z marmelado do vrha. Količino semen dodajamo po okusu.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Kozarce dobro zapremo in jih obrnemo na glavo.

Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni

Tako pripravljene kozarce pokrijemo s krpo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Če napolnimo kozarce z zelo vročo marmelado, ni potrebna dodatna pasterizacija.

 

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor