Breskova marmelada z rumom
Print Friendly, PDF & Email

Letina breskev ni vedno idealna. Pogosto se zgodi, da jih potolče toča, se ne odebelijo dovolj ali pa naletimo na sorto, pri kateri se meso težje loči od koščice. Če bi pri takšnih breskvah želeli sadeže še olupiti, bi nam ostalo bore malo. A če vemo, da je bil sadež pridelan brez uporabe strupov, potrebe po lupljenju niti ni. Breskev, ki niso najboljše kvalitete, običajno ne skladiščimo. Lahko pa jih shranimo v obliki slastnega namaza. Ker ne bomo zgubljali časa z lupljenjem, bo breskova marmelada z rumom hitro pripravljena, lupina bo poskrbela za izrazitejšo barvo, kanček alkohola pa bo pričaral malo drugačen okus.

breskova-marmelada-z-rumom

Breskova marmelada z rumom – pripomočki:

  • večji lonec
  • nož
  • palični mešalnik
  • tehtnica
  • skledica
  • kuhalnica
  • žlica
  • zajemalka
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • odeja

Breskova marmelada z rumom – sestavine:

za približno 3 l marmelade

  • 2 kg breskev (brez koščic)
  • 1 kg sladkorja
  • 2 vrečki želirnega sredstva (Gelfix 2:1)
  • 100 ml ruma

Breskova marmelada z rumom – postopek:

Breskve operemo, nato pa jim odstranimo koščice. Izrežemo še morebitne nagnite oziroma natolčene dele. Za pripravo marmelade namreč ne potrebujemo povsem zdravih in prvovrstnih sadežev. Breskve narežemo na krhlje ali kocke. Damo jih v večji lonec in segrevamo.

breskova-marmelada-z-rumom

Sadje bo spustilo nekaj tekočine, a vseeno vmes večkrat premešamo, da se breskve ne zažgejo. Kuhamo tako dolgo, da postanejo mehke. Točnega časa kuhanja ni mogoče navesti, saj je odvisen od sorte in zrelosti breskev.

breskova-marmelada-z-rumomNato breskve gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Med stalnim mešanjem še naprej segrevamo do vretja. Pri segrevanju bodimo previdni, da vroča masa ne brizgne iz lonca in nas opeče. Tačas v skledici zmešamo 5 žlic sladkorja (odvzamemo od 1 kg) in želirno sredstvo.

breskova-marmelada-z-rumom

Ko masa zavre, vanjo najprej vsujemo ostanek sladkorja in premešamo, nato pa še sladkor, pomešan z želirnim sredstvom. Sladkor z želirnim sredstvom dodajamo postopoma in hitro mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Prilijemo še rum.

breskova-marmelada-z-rumom
Kuhamo še 3 minute oziroma kot je navedeno na želirnem sredstvu. Nato marmelado do vrha natočimo v čiste kozarce za vlaganje in jih dobro zapremo. Pri nalivanju bodimo pazljivi, saj je breskova marmelada z rumom zelo vroča.

breskova-marmelada-z-rumom

Kozarce z marmelado zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.

breskova-marmelada-z-rumom

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor