Jagodna marmelada z rožmarinom
Print Friendly, PDF & Email

Jagode – slastne rdeče lepotice, ki nas razvajajo s svojo sladkobo. Jagode so med prvimi pridelki na vrtu, zato jih vsako leto toliko bolj pričakujemo. Da pa bi lahko v neponovljivem okusu uživali skozi vse leto, lahko jagode shranimo v obliki marmelade. Je še kaj boljšega od jagodne marmelade? Je! Jagodna marmelada z rožmarinom. Tako je. Z rožmarinom. Morda zveni nenavadno, a se jagode in rožmarin neverjetno lepo dopolnjujejo. Jagodna marmelada z rožmarinom je na prvi pogled povsem običajna marmelada, po zaužitju pa se v ustih razvije zanimiv preplet, za marsikoga nezdružljivih živil. Težko je opisati okus jagodne marmelade z rožmarinom, zato priporočam, da jo poskusite pripraviti tudi sami.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Jagodna marmelada z rožmarinom – pripomočki:

  • mlinček za kavo
  • kozarci za vlaganje s pokrovom

Jagodna marmelada z rožmarinom – sestavine:

za cca. 9 kozarčkov (200 ml)

  • 1500 g jagod
  • 500 g sladkorja
  • 5 vejic rožmarina
  • 1,5 vrečke želina 2:1 (25 g)

Jagodna marmelada z rožmarinom – postopek:

Najprej pripravimo rožmarinov sladkor. V mlinček za kavo natrgamo rožmarinove listke s petih, približno 10 cm dolgih, vejic.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Posujemo s 3 žlicami sladkorja in dobro zmeljemo v mlinčku.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Če ostane kakšen večji košček rožmarina nezmlet, ga odstranimo.

Jagodna marmelada z rožmarinom

 

Jagode očistimo in damo v lonec. Lonec z jagodami segrevamo. Posujemo z rožmarinovim sladkorjem, da bo sadje pričelo spuščati vodo. Vmes večkrat premešamo. Ko se jagode zmehčajo, jih zmečkamo z metlico ali tlačilko za krompir, če pa želimo povsem gladko marmelado, lahko uporabimo tudi palični mešalnik.

Jagodna marmelada z rožmarinom

V posodi zmešamo preostali sladkor in želirno sredstvo oziroma želin in dodamo v lonec.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Ob stalnem mešanju kuhamo še približno tri minute.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Nato lonec odstavimo in marmelado takoj nalijemo v čiste steklene kozarce. Če čiste kozarce napolnimo z zelo vročo marmelado, dodatna pasterizacija ni potrebna. Dobro zapremo s pokrovom in kozarec z marmelado za nekaj minut obrnemo na glavo. Nato kozarce zopet obrnemo s pokrovi navzgor in jih zavijemo v brisačo ali debelejšo krpo, ter pustimo, da se počasi ohlajajo.

Jagodna marmelada z rožmarinom

Preizkusite še jagodno marmelado s sončničnimi semeni.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor