Breskova marmelada z aronijo
Ko je letina sadja obilnejša kot za sprotno rabo, je najprimerneje, da jo shranimo za hladnejše dni. Breskve lahko predelamo v marmelado, nekaj posebnega pa bo, če ji boste dodali aronijo. Aroniji pripisujejo različne zdravilne učinkovine in celo sposobnost upočasnitve staranja.
Breskova marmelada z aronijo – pripomočki:
- nož
- skleda
- lonec
- tehtnica
- palični mešalnik
- žlica
- zajemalka
- kuhalnica
- stekleni kozarci z vlaganje s pokrovi
- kuhinjska krpa ali brisača
Breskova marmelada z aronijo – sestavine:
- 2500 g breskev
- 100 g aronije
- 1000 g sladkorja
- 2 vrečki želina (2:1)
- 2 žlici ruma
Breskova marmelada z aronijo – postopek:
Breskve olupimo in jim odstranimo koščice, aroniji pa odstranimo peclje. Tako pripravljene breskve in aronijo damo v lonec, skupaj z nekaj žlicami sladkorja in segrevamo. V preostanek sladkorja primešamo želin in prihranimo za kasneje.
Ko sadje spusti vodo in ta začne vreti, spasiramo maso s paličnim mešalnikom. Po želji lahko pustimo v marmeladi večje kose sadja.
Masi dodamo preostali sladkor, ki smo mu že primešali želin in mešamo, ter segrevamo do vrenja. Prilijemo še dve žlici ruma. Kuhamo še približno tri minute.
Še vročo marmelado nadevamo v steklene kozarce in takoj zapremo s pokrovi. Kozarce z marmelado zavijemo v krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Marmelada se odlično poda v palačinke ali na kruh.