Borovničeva marmelada z aronijo
Print Friendly, PDF & Email

Aroniji pripisujejo številne zdravilne lastnosti, žal pa trpki plodovi marsikoga odvrnejo od njenega uživanja. V kombinaciji s sladkimi borovnicami, ki se prav tako ponašajo z vrsto zdravilnih učinkovin, lahko uživate v slastni marmeladi skozi celo leto.

Borovničeva marmelada z aronijo

Borovničeva marmelada z aronijo – pripomočki:

  • kozarčki za vlaganje
  • pokrovi za kozarčke

Borovničeva marmelada z aronijo – sestavine:

za približno 9 kozarčkov (370 ml)

  • 2000 g borovnic
  • 500 g aronije
  • 700 g sladkorja
  • 70 g želirnega sredstva 2 : 1
  • 200 ml ruma
  • 1 žlička mletega cimeta

Borovničeva marmelada z aronijo – postopek:

V večji lonec vsujemo borovnice in aronijo. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjeno sadje. Vse skupaj postavimo na štedilnik in pričnemo segrevati. V posodici zmešamo želirno sredstvo in nekaj žlic sladkorja in shranimo za kasneje.

Borovničeva marmelada z aronijo

S preostalim sladkorjem posujemo sadje v loncu. Vse skupaj večkrat premešamo in še naprej segrevamo.

Borovničeva marmelada z aronijo

Vmes si pripravimo kozarčke za vlaganje, pokrove, zajemalko in krpe.

Ko prične tekočina v loncu vreti, dodamo še žličko mletega cimeta in kuhamo še približno 5 minut.

Borovničeva marmelada z aronijo

Dobro premešamo, nato pa zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko zmeljemo marmelado povsem do gladkega ali pa pustimo nekaj sadja še celega.

Borovničeva marmelada z aronijo

V marmelado prilijemo še rum. Alkohol bo med kuhanjem izparel, rum pa bo marmeladi dal čudovito aromo. Med mešanjem v lonec postopoma vsujemo sladkor, pomešan z želirnim sredstvom. Dobro mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Med stalnim mešanjem kuhamo še približno 3 do 5 minut. Nato pa zmanjšamo temperaturo štedilnika na minimum in še vročo marmelado naložimo v kozarčke za vlaganje. Lahko si pomagamo z manjšo zajemalko ali džezvo.

Borovničeva marmelada z aronijo

Vsak kozarček takoj zapremo s pokrovom in ga obrnjenega na glavo postavimo na krpo.

Borovničeva marmelada z aronijo

Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne prelijemo vse marmelade v kozarčke. Vsebino lonca večkrat premešamo, da se nam slučajno ne bi pričela marmelada prijemati na dno posode in žgati. Po nekaj minutah obrnemo kozarčke v pravilno lego in jih zavijemo v brisačo ali odejo, da se bo vsebina počasi ohlajala.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Poskusite pripraviti tudi druge marmelade:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor