Borovničeva marmelada z aronijo
Aroniji pripisujejo številne zdravilne lastnosti, žal pa trpki plodovi marsikoga odvrnejo od njenega uživanja. V kombinaciji s sladkimi borovnicami, ki se prav tako ponašajo z vrsto zdravilnih učinkovin, lahko uživate v slastni marmeladi skozi celo leto.
Borovničeva marmelada z aronijo – pripomočki:
- kozarčki za vlaganje
- pokrovi za kozarčke
Borovničeva marmelada z aronijo – sestavine:
za približno 9 kozarčkov (370 ml)
- 2000 g borovnic
- 500 g aronije
- 700 g sladkorja
- 70 g želirnega sredstva 2 : 1
- 200 ml ruma
- 1 žlička mletega cimeta
Borovničeva marmelada z aronijo – postopek:
V večji lonec vsujemo borovnice in aronijo. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjeno sadje. Vse skupaj postavimo na štedilnik in pričnemo segrevati. V posodici zmešamo želirno sredstvo in nekaj žlic sladkorja in shranimo za kasneje.
S preostalim sladkorjem posujemo sadje v loncu. Vse skupaj večkrat premešamo in še naprej segrevamo.
Vmes si pripravimo kozarčke za vlaganje, pokrove, zajemalko in krpe.
Ko prične tekočina v loncu vreti, dodamo še žličko mletega cimeta in kuhamo še približno 5 minut.
Dobro premešamo, nato pa zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko zmeljemo marmelado povsem do gladkega ali pa pustimo nekaj sadja še celega.
V marmelado prilijemo še rum. Alkohol bo med kuhanjem izparel, rum pa bo marmeladi dal čudovito aromo. Med mešanjem v lonec postopoma vsujemo sladkor, pomešan z želirnim sredstvom. Dobro mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Med stalnim mešanjem kuhamo še približno 3 do 5 minut. Nato pa zmanjšamo temperaturo štedilnika na minimum in še vročo marmelado naložimo v kozarčke za vlaganje. Lahko si pomagamo z manjšo zajemalko ali džezvo.
Vsak kozarček takoj zapremo s pokrovom in ga obrnjenega na glavo postavimo na krpo.
Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne prelijemo vse marmelade v kozarčke. Vsebino lonca večkrat premešamo, da se nam slučajno ne bi pričela marmelada prijemati na dno posode in žgati. Po nekaj minutah obrnemo kozarčke v pravilno lego in jih zavijemo v brisačo ali odejo, da se bo vsebina počasi ohlajala.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite pripraviti tudi druge marmelade:
- Breskova marmelada z aronijo
- Praznična bučna marmelada
- Enostavna jagodna marmelada s sončničnimi semeni
- Zasnežena marmelada z okusom hruška-kokos
- Hruškova marmelada z meliso
- Breskova marmelada z rumom
- Jagodna marmelada z rožmarinom