Kozarec presenečenja
Print Friendly, PDF & Email

Kaj podariti, da bo darilo izvirno, unikatno in osebno? Pa da, po možnosti, za obdarovanje nebi porabili celega premoženja? To se v predprazničnem času sprašuje večina izmed nas. Vprašanje je v resnici precej kompleksno, saj živimo v času, ko imamo (večinoma) vsega na pretek in tako rekoč ne pogrešamo ničesar. Kaj torej dati, da bo prejemnik opazil, da smo v darilo vložili svoj trud in dobro voljo za pripravo nečesa, s čimer mu v bistvu sporočamo, da nam je zanj mar? Podarimo kozarec presenečenja! Dobra ideja je nekaj takega, kar bo uporabno in kar bo prejemnika spomnilo na nas. To gotovo ni kupljena bonboniera … torej presenečenje izdelajmo sami. Kako in kaj? Edino, kar bomo potrebovali za vse predloge so čisti, povsem osušeni, dekorativni, stekleni kozarci s pripadajočimi pokrovčki, vse ostalo je stvar izbire.

Kozarec presenečenjaAromatični sladkor:

Take sladkorje lahko podarimo takorekoč vsem. Uporabni so pri pripravi slaščic, za sladkanje čaja ali kave, pri pripravi vsakodnevnih jedi (recimo palačink, kaš,…). Uporabimo okuse (ali kombinacijo okusov), ki v trgovini niso na voljo, tako ne bo nobenega dvoma o tem, kdo je darilo pripravil. Pametno je, da sladkor pripravimo kakšen mesec prej, v večjih količinah, ga pustimo “počivati”, da se sladkor navzame okusov in ga tik pred obdarovanjem prepakiramo v kozarce, v katrih nameravamo podariti. Za pripravo potrebujemo le sladkor in aromatično snov, ki bo sladkorju dodala okus, na primer citrusi in začimbe. Dobre kombinacije okusov so: cimet in pomaranča, vanilija in limeta ter limona in meta. Kako se lotimo:

Potrebščine ( so enake za vse vrste sladkorjev ):

  • ribežnik in lupilnik ali oster nož
  • lepi stekleni kozarci prostornine 1 l (po možnosti brezbarvni)

Sladkor vanilija-limeta:

Sestavine

  • 1 kg sladkorja
  • 3 limete
  • 1 vanilijev strok

Priprava:

Limete (po možnosti neškropljene) dobro operemo in osušimo. Lupinico dveh limet naribamo z ribežnikom, drugo pa olupimo z nožem ali lupilnikom tako, da dobimo lepe rezine lupin. Te bomo uporabili za okras. Vanilijev strok podolžno razpolovimo. V skledi zmešamo nekaj sladkorja z nekaj naribane lupinice. Semena  z ostrim nožem postrgamo ter prihranimo za drugo slaščico (recimo panna cotta). V kozarec stresemo nekaj sladkorja, vanjo pa zapičimo vanilijev strok. Nato naredimo tanko črto z naribano lupinico. Na tak način nadaljujemo dokler ne porabimo vseh sestavin. Rob kozarca dekorativno obložimo z rezinami limetine lupinice, nato kozarec do vrha napolnemo s sladkorjem. Kozarec zapremo s pokrovčkom.

Kozarec presenečenja

Sladkor cimet-pomaranča:

Sestavine:

  • 1 kg sladkorja
  • 1 pomaranča
  • 1 jušna žlica mletega cimeta
  • 1 cimetova paličica

Priprava:

Pomaranči (po možnosti neškropljeni) dobro operemo in osušimo. Lupinico ene pomaranče naribamo z ribežnikom, drugo pa olupimo z nožem ali lupilnikom tako, da dobimo lepe rezine lupin. Te bomo uporabili za okras. V večji skledi zmešamo sladkor, cimet v prahu in nastrgano pomarančno lupinico. V kozarec stresemo nekaj sladkorne mešanice, vanjo pa zapičimo cimetovo paličico. Nato naredimo tanko črto z naribano lupinico. Na tak način nadaljujemo dokler ne porabimo vseh sestavin. Rob kozarca dekorativno obložimo z rezinami pomarančne lupinice, nato kozarec do vrha napolnemo s sladkorjem. Kozarec zapremo s pokrovčkom.

Kozarec presenečenja

Sladkor limona-meta:

Sestavine:

  • 1 kg sladkorja
  • 2 limoni
  • 1 jušna žlica zdrobljene posušene mete
  • 2 vejici posušene mete

Priprava:

Limoni (po možnosti ne-škropljeni) dobro operemo in osušimo. Lupinico ene limone naribamo z ribežnikom, drugo pa olupimo z nožem ali lupilnikom tako, da dobimo lepe rezine lupin. Te bomo uporabili za okras. V večji skledi zmešamo sladkor, zdrobljeno posušeno meto in nastrgano limonino lupinico. V kozarec stresemo nekaj sladkorne mešanice, vanjo pa zapičimo vejici posušene mete. Nato naredimo tanko črto z naribano lupinico. Na tak način nadaljujemo dokler ne porabimo vseh sestavin. Rob kozarca dekorativno obložimo z rezinami limonine lupinice, nato kozarec do vrha napolnimo s sladkorjem. Kozarec zapremo s pokrovčkom.

Na podoben način lahko pripravimo še vrsto aromatičnih sladkorjev. Uporabimo lahko poljubne kombinacije začimb (klinčke, muškatni orešek, ingver v prahu,…) v kombinaciji s citrusi ali pa tudi brez njih, edino kar moramo paziti je to, da so sestavine dobro osušene, saj bi vlažne sestavine povzročile raztapljanje sladkorja.

Zraven priložimo “navodilo za uporabo” v katerem bo pisalo naj vsebino kozarca najprej pretresejo v skledo, dobro zmešajo in vrnejo v prvotno embalažo.

Aromatična sol:

Aromatična sol je nekaj, kar zlahka pripravimo sami. Naredilo bo čudovit vtis pa še zelo uporabno bo! Aromatične soli lahko uporabimo pri pripravi katere koli slane jedi, zelenjavne, mesne, ribje, kruha, … S tako soljo lahko začinimo katero koli jed, ki bi ji radi dodali značaj. Edini sestavini, ki jih za pripravo potrebujemo sta sol in začimbe. Pri pripravi uporabite polovico mletih začimb, polovica pa naj bo “v kosih” (recimo mlet in cel poper, posušena in mleta zelišča ter enaka ne mleta zelišča, mleta paprika in samo posušena paprika,…). Začimbe “v kosih” bodo poskrbele za dekorativno noto soli.

Kozarec presenečenja

Sestavine za pripravo vseh vrst soli:

  • sol
  • poljubne začimbe

Priprava:

V kozarec naložite sol in poljubne začimbe tako, da bodo začimbe pisane “črte” med soljo. Cele dele začimb naložite ob stene kozarca tako, da bodo vidni. Tako bo že na prvi pogled jasno katere sestavine smo pri pripravi uporabili.

Zanimiva začimbna kombinacija za začinjanje mesa (na sliki desno) je sol s mleto sladko papriko, poprom in presejano vegeto. Mediteranska začimbna mešanica (na sliki levo) pa vsebuje sesekljan rožmarin, posušen česen v lističih, mleto ostro papriko in mlet čili.

Zraven priložimo “navodilo za uproabo” v katerem bo pisalo naj vsebino kozarca najprej pretresejo v skledo, dobro zmešajo in vrnejo v prvotno embalažo.

Kozarec za pripravo piškotov ali muffinov:

To je pa nekaj novega! Ste že kdaj pripravljali kozarec odišavljene obarvane soli za kopanje? To je podobno, le da se bomo tu poigrali s suhimi sestavinami za muffine ali piškote. Pri tem je zelo pametno, da med suhimi sestavinami uporabimo več različnih raznobarvnih sestavin, recimo čokolado v prahu, kakav v prahu, ovsene kosmiče, polnozrnato, koruzno, rženo, belo moko, naribano lupinico citrusov, … V bistvu lahko uporabimo kateri koli preverjen recept, ki nam je všeč, samo sestavine moramo preračunati tako, da bodo stale v kozarcu, ki ga bomo uporabili. Pomembno je, da je sestavin več, da so raznobarvne in da jih dekorativno naložimo v kozarec. Tega se lotimo tako, da najprej vse sestavine stehtamo, vendar vsako posebej!

Kozarec presenečenja

Zraven obvezno priložimo celoten recept z navodili za pripravo (podobno kot na embalaži za puding; napišemo kaj še potrebujemo za pripravo sladice in kako jo pripravimo). Če se bomo odločili za piškote lahko priložimo še manjši modelček za piškote, kar tako, ker so zelo lepi in uporabni. V ta namen predlagam nekaj že pripravljenih in preračunanih receptov, med katerimi lahko izbirate za pripravo. Za lažjo pripravo sem posebej napisala suhe sestavine, ki jih zložimo v kozarce, posebej pa vlažne sestavine in recept, ki ga priložimo kozarcu.

Kozarec presenečenja

Lešnikovi piškoti:

Sestavine za v kozarec s prostornino 1000 ml:

  • 140 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 100 g moke
  • 1 vrečka pudinga z okusom lešnika
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 90 g temnih čokoladnih kapljic
  • 50 g praženih sesekljanih lešnikov
Po želji damo še:
  • 100 g sesekljane temne čokolade
  • 25 g praženih sesekljanih lešnikov

Dodatne sestavine:

  • 120 g masla
  • 1 jajce

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledi penasto zmiksamo jajce in maslo, nato dodamo vse sestavine iz kozarca in premešamo.

Na pekač z žlico naložimo 24 kupčkov in jih rahlo pritisnemo. Pečemo jih 10 minut, da piškoti zlato porjavijo.

Položimo jih na kuhinjsko rešetko in jih ohladimo. Čokolado raztopimo nad soparo in z njo premažemo piškote. Potresemo s preostalimi lešniki in položimo na peki papir, da se čokolada strdi.

Kozarec presenečenja

Piškoti z oreški in čokolado

Sestavine za v kozarec s prostornino 1000 ml:

  • 325 g rjavega sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička jedilne sode
  • 140 g ovsenih kosmičev
  • 60 g pšeničnih otrobov
  • 85 g praženih in grobo sesekljanih mešanih oreščkov
  • 75 g temnih čokoladnih kapljic

Dodatne sestavine:

  • 250 g masla
  • 1 jajce

Priprava:

Maslo in jajce penasto umešamo. Primešamo ostale sestavine in zgnetemo testo. Z žlico na namaščen pekač naredimo 24 kupčkov in pečemo  na 180 °C 12 – 15 minut, da zlato porjavijo.

Vanilijevi polnozrnati piškoti s pomarančno lupinico:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 300 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • pomarančna lupinica
  • 2 jušni žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 200 g masla
  • 1 jajce
  • 2 žlici pomarančnega soka

Priprava:

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v kuhinjsko folijo in ga pustimo v hladilniku počivati kakšno uro. Medtem pečico segrejemo na 180 °C, pekač pa obložimo s peki papirjem. Ohlajeno testo pregnetemo, tanko razvaljamo in izrežemo poljubne oblike, jih položimo na pekač in pečemo 10 – 15 minut.

Straciatella piškoti:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 300 g moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 jušni žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 100 g čokoladnih kapljic

Dodatne sestavine:

  • 200 g masla
  • 1 jajce

Priprava:

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v kuhinjsko folijo in ga pustimo v hladilniku počivati kakšno uro. Medtem pečico segrejemo na 180 °C, pekač pa obložimo s peki papirjem. Ohlajeno testo pregnetemo, tanko razvaljamo in izrežemo poljubne oblike, jih položimo na pekač in pečemo 10 – 15 minut.

Čokoladni piškoti:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 350 g moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 50 g kakava v prahu

Dodatne sestavine:

  • 200 g masla
  • 1 jušna žlica mleka

Priprava:

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo in ga damo za dve uri počivat v hladilnik. Potem testo razvaljamo na 1 cm debelo in izrežemo poljubne oblike in jih s precejšnjim razmikom zložimo na pekač. Piškote pečemo približno 30 minut na 180 °C, da zlato porjavijo.

Polnozrnati muffini:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 160 g polnozrnate pirine moke
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 120 g masla
  • 3 jajca
  • 1/2 skodelice grškega jogurta

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Cimetovi muffini:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici mletega cimeta
  • 160 g moke
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 120 g masla
  • 3 jajca
  • 1/2 skodelice grškega jogurta

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Kokosovi muffini:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 100 g moke
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 60 g kokosove moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 1/2 skodelice grškega jogurta

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Čokoladni muffini z lešniki:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 140 g moke
  • 1 zavitek praška za čokoladni puding
  • 50 g čokolade v prahu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 1/2 skodelice grškega jogurta

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Stracciatella muffini:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 100 g čokoladnih ostružkov
  • 160 g moke
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 1 čajna žlička pecilnega praška

Dodatne sestavine:

  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 1/2 skodelice grškega jogurta

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Limonino – pomarančni muffini z belo čokolado:

Sestavine za v kozarec s prostornino 750 ml:

  • 120 g sladkorja
  • 60 g vanilijevega sladkorja
  • 20 g pomarančnega sladkorja
  • 20 g limoninega sladkorja
  • 200 g moke
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • naribana pomarančna lupinica
  • naribana limonina lupinica
  • 100 g belih čokoladnih ostružkov

Dodatne sestavine:

  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 1/2 skodelice grškega jogurta
  • sok 1 limone

Priprava:

Vlažne sestavine penasto zmiksamo, da dobimo zračno in puhasto zmes, nato z metlico ročno vmešamo vse ostale sestavine.

Pekač za muffine obložimo s papirnatimi posodicami in jih do 3/4 napolnimo s pripravljenim testom. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 180 °C 15 – 20 minut, oz dokler ne zlato porumenijo, kuhinja pa prijetno zadiši.

Kozarec presenečenja

Medeni kozarec

Kozarec medu je že sam posebej zelo lepo in pozorno darilo, kar pa ne pomeni, da ga ne moremo sami še obogatiti.

Med z oreščki

Sestavine:

  • med poljubnega okusa
  • praženi oreščki

Priprava:

V kozarec najprej stresemo oreščke in vse skupaj zalijemo z medom. Kozarec zapremo s pokrovčkom.

Kozarec presenečenja

Aromatični med

Pripravimo pravi Čarobni napoj za odpornost in ga podarimo. Lepa misel, ki bo obdarjenega tudi zavarovala pred boleznimi.

Kozarec presenečenja

Aromatizirano olje

To ste gotovo že videli, vendar se verjetno niste spomnili, da bi ga pripravili sami, kaj šele, da bi tako olje podarili. Pa bi ga morali, saj ima tovrstno olje zelo dober okus, tako da je v kulinariki zelo cenjeno, pa še priprava je zelo preprosta. Za pripravo tega je bolje, če uporabimo steklenice z širšim vratom, vendar tudi, če je vrat ozek bo v redu. V tem primeru bomo morali nekaj več časa posvetit izbiri sestavin, da bodo dovolj velike/majhne, da jih bomo spravili skozi odprtino.

Kozarec presenečenja

Oljčno olje s česnom in rožmarinom (na sliki zgoraj)

Sestavine:

  • 500 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 1 -2 vejice svežega rožmarina

Priprava:

Najprej olupimo in očistimo česen. Rožmarin splahnemo pod tekočo vodo in osušimo s tresenjem. V lepo streklenico zložimo česen in rožmarin ter ga prelijemo z oljem. Steklenico zapremo z zamaškom. Olje pustimo stati kakšen mesec, da se navzame okusa.

Pikantno olje s čilijem

Sestavine:

  • 750 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • poljubne suhe ali sveže čilije, lahko pikantne, lahko blage

Priprava:

Če imamo sveže čilije jih operemo. Nekatere razrežemo na krogce, nekaj jih pustimo celih, za okras. Čilije stresemo v steklenico in jih prelijemo z oljem. Steklenico zapremo z zamaškom in pustimo stati kakšen mesec, takrat bo imelo olje zares čudovit okus.

Kava v kozarcu

Če pa želite osrečiti nekoga, ki ne peče, ne kuha in še najraje pripravlja vse “na instant”, mu podarite to: Kavo v kozarcu. Seveda ne kuhano ali pravo mleto, ampak tako za hitro pripravo.

Kozarec presenečenja

Sestavine:

  • instant prava kava
  • mleko ali smetana v prahu
  • sladkor
  • vanilijev sladkor, cimetov sladkor (po želji)

Priprava:

Sestavine v poljubnih količinah (kave mora biti največ) stresemo po plasteh v čist in popolnoma osušen kozarec.

Zraven priložimo “navodilo za uporabo” v katerem bo pisalo naj vsebino kozarca najprej pretresejo v skledo, dobro zmešajo in vrnejo v prvotno embalažo, nato pa po žlicah (oz po okusu) mešajo s toplo vodo.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor