Zeliščno olje
Print Friendly, PDF & Email

Zeliščno olje je aromatizirano oljčno olje, ki ga lahko uporabljamo kot preliv za solate, bruskete, razne namaze ali kot olje za masažo. Uporabimo lahko poljubna zelišča in njihove kombinacije ter pustimo domišljiji prosto pot. Aromatizirano olje z zelišči je lahko tudi lepo, izvirno darilce.

20161210_113037

 

Zeliščno olje – pripomočki:

  • steklenica ali kozarec s pokrovom
  • cedilo
  • manjše stekleničke

Zeliščno olje – sestavine:zeliscno-olje-1

  • deviško oljčno olje
  • različna zelišča (rožmarin, bazilika, origano, meta, sivka …)

 

Dodatki:

  • poper v zrnu
  • čiliji
  • česen
  • limonina lupinica

 

Zeliščno olje – postopek:

Zeliščno olje pripravljamo v manjših količinah. Pripravimo ga v kozarcu za vlaganje ali steklenici. Če bi to aromatično domačo mešanico radi podarili za darilo, ga lahko pripravimo v manjši dekorativni steklenički ali ga v manjše stekleničke pretočimo kasneje, ko se olje že navzame zeliščne note. V kozarec ali steklenico položimo sveže nabrana in oprana zelišča. Uporabimo poljubno vrsto ali kombinacijo dveh ali več zelišč – odvisno za kaj bomo olje uporabljali.

zeliscno-olje-2

Če bomo olje uporabljali kot preliv za solato ali bruskete, uporabimo: baziliko, origano ali kaj podobnega. Od dodatkov izberemo: celi poper, česen, čili ter jih razpolovimo, da bodo bolje učinkovali v olju. Če bi radi pripravili masažno olje, izberemo: meto, sivko, rožmarin itd. Od dodatkov pa limonino lupinico, pomarančno lupinico (neškropljeno), ki ju nastrgamo in skupaj z zelišči dodamo v steklenico.

zeliscno-olje-3

Na zelišča vlijemo deviško oljčno olje in zapremo. Kozarec ali steklenico segrevamo nad vodno paro na nizki temperaturi približno 10-15 minut. Pazimo, da olja ne segrejemo preveč, ampak le toliko, da se segreje in tako hitreje navzame arome in okusa dodanih sestavin. Pustimo, da se olje ohladi, nato ga precedimo in shranimo v hladen in temen prostor (najbolje v hladilnik).

zeliscno-olje-4

Lahko pa ga nalijemo v dekorativne stekleničke in jih poklonimo za darilo. V tem primeru v steklenički pustimo zelišče, da bo vse skupaj še bolj privlačno za oko.

zeliscno-olje-5

Zeliščno olje se odlično poda na razne solate, lahko pa ga tudi pokapljamo po brusketah.

20161210_113037Prijetno razvajanje brbončic!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor