Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom
Ljubitelji čilijev, ki radi eksperimentirate z okusi, barvami in vonjavami, ta recept je za vas. Oster okus čilijev lepo dopolnjuje sladka nota ananasa, korenček poskrbi za intenzivno barvo, pika na i pa je rumeni prah – kari, ki nas s svojo močno aromo odnese v daljne dežele. Odličen okus, ki ga morate doživeti.
Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- strgalo
- ribež
- ponev
- kuhalnica
- visoka plastična posoda
- palični mešalnik
- majhni kozarčki za vlaganje s pokrovčki
Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – sestavine:
Iz spodaj navedenih količin dobimo 3 srednje velike kozarčke in enega majhnega.
- 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)
- 1 velika čebula
- 150-200 g čilijev
- 2 srednje velika korenčka
- 600-700 g ananasa (iz konzerve (brez tekočine) ali svežega)
- 2 žlici karija v prahu
- 1 žlica medu
- 1 žlica limoninega soka
- ščepec soli
- mleti poper (po okusu)
Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – postopek:
Dva srednje velika korenčka operemo, olupimo in nastrgamo ali narežemo na majhne koščke.
Na drobno narežemo eno veliko čebulo.
Čilije operemo in osušimo. Po želji lahko semena odstranimo, ni pa nujno.
Čilije narežemo na majhne koščke.
Ananas lahko uporabimo svež ali tistega iz kompota. Narežemo ga na majhne koščke. Če uporabimo ananas iz konzerve, sok odlijemo.
V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Dodamo korenček in dobro premešamo ter na zmerni temperaturi pražimo približno deset minut. Nato dodamo na koščke narezan ananas.
Dodamo še 2 žlici karija v prahu, dobro premešamo in pražimo še 10 minut. Na koncu dodamo še na koščke narezane čilije. Premešamo ter pražimo še dobrih 15 minut.
Čili z ananasom stresemo v visoko plastično posodo in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmiksano vsebino zlijemo nazaj v ponev in dodamo 1 žlico medu, 1 žlico limoninega soka, ščepec soli ter 1 žlico sladkorja. Po želji in okusu lahko dodamo še nekaj mletega popra. Nekaj minut še kuhamo na nizki temperaturi, da se sestavine med seboj lepo povežejo.
Sladko-pekočo omako – Čili z ananasom napolnimo v kozarčke, ki smo jih predhodno sterilizirali v ogreti pečici na 70 °C.
Ker ne želimo, da se nam doma pripravljene omake pokvarijo, upoštevamo star babičin nasvet za vlaganje ozimnice, ki se nikoli ne pokvari.
Sladko-pekočo omako shranimo v hladnem in temnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.
Imejte se sladko in pekoče 🙂 Dober tek!