Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom
Print Friendly, PDF & Email

Ljubitelji čilijev, ki radi eksperimentirate z okusi, barvami in vonjavami, ta recept je za vas. Oster okus čilijev lepo dopolnjuje sladka nota ananasa, korenček poskrbi za intenzivno barvo, pika na i pa je rumeni prah – kari, ki nas s svojo močno aromo odnese v daljne dežele. Odličen okus, ki ga morate doživeti.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-12

Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • strgalo
  • ribež
  • ponev
  • kuhalnica
  • visoka plastična posoda
  • palični mešalnik
  • majhni kozarčki za vlaganje s pokrovčki

Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – sestavine:

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-1Iz spodaj navedenih količin dobimo 3 srednje velike kozarčke in enega majhnega.

  • 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)
  • 1 velika čebula
  • 150-200 g čilijev
  • 2 srednje velika korenčka
  • 600-700 g ananasa (iz konzerve (brez tekočine) ali svežega)
  • 2 žlici karija v prahu
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica limoninega soka
  • ščepec soli
  • mleti poper (po okusu)

Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom – postopek:

Dva srednje velika korenčka operemo, olupimo in nastrgamo ali narežemo na majhne koščke.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-2

Na drobno narežemo eno veliko čebulo.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-3 Čilije operemo in osušimo. Po želji lahko semena odstranimo, ni pa nujno.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-4

Čilije narežemo na majhne koščke.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-5

Ananas lahko uporabimo svež ali tistega iz kompota. Narežemo ga na majhne koščke. Če uporabimo ananas iz konzerve, sok odlijemo.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-6

V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Dodamo korenček in dobro premešamo ter na zmerni temperaturi pražimo približno deset minut. Nato dodamo na koščke narezan ananas.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-7

Dodamo še 2 žlici karija v prahu, dobro premešamo in pražimo še 10 minut. Na koncu dodamo še na koščke narezane čilije. Premešamo ter pražimo še dobrih 15 minut.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-8

Čili z ananasom stresemo v visoko plastično posodo in vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmiksano vsebino zlijemo nazaj v ponev in dodamo 1 žlico medu, 1 žlico limoninega soka, ščepec soli ter 1 žlico sladkorja. Po želji in okusu lahko dodamo še nekaj mletega popra. Nekaj minut še kuhamo na nizki temperaturi, da se sestavine med seboj lepo povežejo.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-9

Sladko-pekočo omako – Čili z ananasom napolnimo v kozarčke, ki smo jih predhodno sterilizirali v ogreti pečici na 70 °C.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-10

Ker ne želimo, da se nam doma pripravljene omake pokvarijo, upoštevamo star babičin nasvet za vlaganje ozimnice, ki se nikoli ne pokvari.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom-11

Sladko-pekočo omako shranimo v hladnem in temnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.

sladko-pekoca-omaka-cili-z-ananasom

Imejte se sladko in pekoče 🙂 Dober tek!

Nasvet
Sladko-pekoča omaka – Čili z ananasom se odlično poda k različnim jedem: stročji fižol v mesni skorjici na žaru, jajček v toastu, berger s tuno, vegi obloženi kruhki z bučkami itd.
Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor