Kandirana lupinica mandarin
Če imate možnost dobiti mandarine, ki so bile pridelane na ekološki način, je škoda zavreči njihovo lupinico. Iz nje lahko pripravite kandirano lupinico mandarin in tako dobite slasten prigrizek, novoletno darilce za prijatelje ali zalogo okraskov za torto in druge slaščice.
Pripomočki za kandirano lupinico mandarin:
- deska
- nož za rezanje
- nož za mazanje ali žlička
- kozica
- cedilo
- skledica
- žlica
- vilica
- krožnik ali pekač
Sestavine za kandirano lupinico mandarin:
- lupinica približno 6 do 8 mandarin
- 1 skodelica vode (oz. toliko, da so vse lupinice pod gladino)
- 2 skodelici sladkorja (lahko rjavega ali belega)
Postopek za kandirano lupinico mandarin:
Ko pojemo mandarine, s prihranjene lupinice z nožem za mazanje ali žličko postrgamo čim več belega mesa.
Postrgano lupino mandarin narežemo na trakove.
V kozico nalijemo vodo in vanjo damo narezano lupinico mandarin. Ko zavre, lupinico odcedimo.
V kozico nalijemo skodelico nove vode (oz. toliko, da so pokriti vsi koščki lupinice) in dodamo 1 skodelico sladkorja. Ko se sladkor stopi, dodamo odcejene lupinice mandarine. Na nizki temperaturi kuhamo toliko časa, da tekočina skoraj povsem izpari in nastane gosta, lepljiva snov, ki obdaja trakove lupinice. Čas kuhanja je odvisen od količine in premera posode, iz katere voda izpareva.
Pripravimo si skledico, v katero vsujemo 1 skodelico sladkorja. V tem sladkorju bomo povaljali lupinico mandarin. Z vilico jemljemo iz posode s sladko pasto posamezne trakove lupinice in jih takoj povaljamo v sladkorju. Bolje, da na enkrat v sladkor dodamo le po nekaj trakov lupinice, sicer se jih bo več prijelo skupaj. Ko je trakec lupinice že obdan s sladkorjem, ga lahko pustimo v skledici, če se nam mudi z valjanjem novih.
Medtem tekočina v kozici še vedno izhlapeva in lahko se vam zgodi tole:
Ko se mi je to zgodilo, sem dodala še malo vode, povišala temperaturo in vse dobro premešala. Sladkor se je stopil in lahko sem nadaljevala s postopkom.
Lupinice, povaljane v sladkorju, odlagamo na krožnik ali pekač.
Kandirana lupinica mandarin bo hitro otrdela. Ko končamo s postopkom, jo shranimo v steklenem kozarcu, ki ga lahko zapremo. Tako imamo vedno pri roki okusne, doma pripravljene okraske za torto ali pecivo. Kandirano lupinico mandarin pa lahko uporabimo tudi za pripravo mandarininega sirupa.
Sladkor, v katerem smo valjali trakove, shranimo v drug kozarec in ga uporabimo za sladkanje čaja ali limonade, lahko pa tudi peciva z neizrazitim okusom, ki mu bomo tako dodali podton mandarin.
Kandirana mandarinina lupinica je lahko tudi odlično in slastno novoletno darilo za prijatelje, kaj pravite?