Kandirana lupinica mandarin
Print Friendly, PDF & Email

Če imate možnost dobiti mandarine, ki so bile pridelane na ekološki način, je škoda zavreči njihovo lupinico. Iz nje lahko pripravite kandirano lupinico mandarin in tako dobite slasten prigrizek, novoletno darilce za prijatelje ali zalogo okraskov za torto in druge slaščice.

kandirana lupinica mandarin (9)

Pripomočki za kandirano lupinico mandarin:

 • deska
 • nož za rezanje
 • nož za mazanje ali žlička
 • kozica
 • cedilo
 • skledica
 • žlica
 • vilica
 • krožnik ali pekač

Sestavine za kandirano lupinico mandarin:

 • lupinica približno 6 do 8 mandarin
 • 1 skodelica vode (oz. toliko, da so vse lupinice pod gladino)
 • 2 skodelici sladkorja (lahko rjavega ali belega)

Postopek za kandirano lupinico mandarin:

Ko pojemo mandarine, s prihranjene lupinice z nožem za mazanje ali žličko postrgamo čim več belega mesa.

kandirana lupinica mandarin (11)

Postrgano lupino mandarin narežemo na trakove.

kandirana lupinica mandarin (10)

V kozico nalijemo vodo in vanjo damo narezano lupinico mandarin. Ko zavre, lupinico odcedimo.

IMG_9920

V kozico nalijemo skodelico nove vode (oz. toliko, da so pokriti vsi koščki lupinice) in dodamo 1 skodelico sladkorja. Ko se sladkor stopi, dodamo odcejene lupinice mandarine. Na nizki temperaturi kuhamo toliko časa, da tekočina skoraj povsem izpari in nastane gosta, lepljiva snov, ki obdaja trakove lupinice. Čas kuhanja je odvisen od količine in premera posode, iz katere voda izpareva.

IMG_9936

Pripravimo si skledico, v katero vsujemo 1 skodelico sladkorja. V tem sladkorju bomo povaljali lupinico mandarin. Z vilico jemljemo iz posode s sladko pasto posamezne trakove lupinice in jih takoj povaljamo v sladkorju. Bolje, da na enkrat v sladkor dodamo le po nekaj trakov lupinice, sicer se jih bo več prijelo skupaj. Ko je trakec lupinice že obdan s sladkorjem, ga lahko pustimo v skledici, če se nam mudi z valjanjem novih.

IMG_9954

Medtem tekočina v kozici še vedno izhlapeva in lahko se vam zgodi tole:

IMG_9953

Ko se mi je to zgodilo, sem dodala še malo vode, povišala temperaturo in vse dobro premešala. Sladkor se je stopil in lahko sem nadaljevala s postopkom.

IMG_9955

Lupinice, povaljane v sladkorju, odlagamo na krožnik ali pekač.

kandirana lupinica mandarin (1)

Kandirana lupinica mandarin bo hitro otrdela. Ko končamo s postopkom, jo shranimo v steklenem kozarcu, ki ga lahko zapremo. Tako imamo vedno pri roki okusne, doma pripravljene okraske za torto ali pecivo. Kandirano lupinico mandarin pa lahko uporabimo tudi za pripravo mandarininega sirupa.

kandirana lupinica mandarin (2)

Sladkor, v katerem smo valjali trakove, shranimo v drug kozarec in ga uporabimo za sladkanje čaja ali limonade, lahko pa tudi peciva z neizrazitim okusom, ki mu bomo tako dodali podton mandarin.

Kandirana mandarinina lupinica je lahko tudi odlično in slastno novoletno darilo za prijatelje, kaj pravite?

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor