Kandirani ingver
Kandirani ingver je krasen prigrizek, je se ga kot bombone, a brez slabe vesti, saj ima veliko dobrih lastnosti ter ima zanimiv sladko pekoč okus. Ingver je odličen za prebavo, pomaga pri zgagi in slabosti ter umirja kašelj. Kandiran ingver lahko uporabimo tudi kot dekoracijo za naše sladice ali ga primešamo kar v biskvit. Recept kandiranega ingverja je preprost, ekonomičen/poceni in pripravljen v nekaj urah. Sveži ingver, voda in sladkor so edine tri sestavine, ki jih potrebujemo da naredimo mali sladki užitek s koristnimi lastnostmi, ki jih je ingver poln. Kandirani ingver se lahko hrani dalj časa in je lahko okusna ideja za darilo.
Pripomočki za pripravo kandiranega ingverja
- deska za rezanje, nož in lupilnik
- kozica in kuhalnica
- tehtnica in peki papir
- mrežasta zajemalka in cedilo
Sestavine za kandiran ingver
- 1 korenina svežega ingverja
- kristalni sladkor po potrebi (za točna navodila glej postopek)
- voda po potrebi
Postopek za pripravo kandiranega ingverja
Koreniko svežega ingverja olupimo s pomočjo lupilca ali pa lupino postrgamo dol s čajno žličko. Nato jo operemo pod tekočo vodo, da splahnemo dol vse ostanke lupine.
Ingverjevo korenino sedaj s kuhinjsko krpo obrišemo in narežemo tako kot nam bolj ustreza ali na tanke rezine ali pa na kocke.
Dobljene ingverjeve koščke, naj bodo rezine ali kocke, preložimo v kozico in jih prelijemo s hladno vodo tako, da bo ingver popolnoma prekrit in še tri prste vode več. Odkrito kozico pustimo, da zavre. Nato kozico pokrijemo ter kuhamo, pri nizkem ognju, 40-45 minut.
Po preteku 40-45 minut mora biti ingver mehak. Koščke ingverja sedaj odcedimo.
Nato ingver stehtamo, saj potrebujemo ta podatek, da določimo količino sladkorja, ki jo potrebujemo.
Sedaj stehtamo še sladkor, potrebujemo ga ravno toliko, kolikor smo odtehtali, da je ingverja. Tudi sladkor stresemo v kozico (na primer za 123 g ingverja potrebujemo 123 g sladkorja).
Ponovno potrebujemo vodo, a le toliko, da prekrije ingver in sladkor. S kuhalnico mešamo dokler se sladkor ne raztopi.
Nato pustimo na nizkem ognju, da se kuha približno 60 minut oziroma dokler ne bo tekočina izgledala gosta in lepljiva kot sirup. Vsake toliko premešamo.
Kuhan kandirani ingver s pomočjo mrežaste zajemalke odcedimo in položimo na peki papir, ki smo ga dobro potresli s kristalnim sladkorjem.
Peki papir potresemo in dodamo še kristalnega sladkorja tako, da bo le ta ovil ali oblekel rezine oziroma ali kocke kandiranega ingverja.
Kandirani ingver pustimo, da se popolnoma ohladi in nato ga shranimo.
Kandirani ingver je najbolje hraniti v steklenih kozarcih oziroma posodah, ki jih lahko neprodušno zapremo, tako, da ga vlaga ne bo »poškodovala«.
Naši pekoči a zdravi bombončki oziroma kandirani ingver je pripravljen, lahko se z njim posladkamo ali pa jih lepo zavijemo in podarimo.
Njami …